Click Here!
Import, sjöfrakter, förtullningar

Författare Ämne: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010  (lĂ€st 92472 gĂ„nger)

Utloggad Rickard Marklund

Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« skrivet: 3 oktober 2009 kl. 10:32:47 »
Nu har jag fĂ„tt min maskin  ()p, och i denna trĂ„d kommer jag löpande att rapportera om mina erfarenheter avseende denna.
Tanken Àr att jag skall sammanstÀlla en "testmall" som alla ni andra ocksÄ kan anvÀda för att göra era egna versioner av "min" test, jag kommer dessutom att rapportera om servicekostnader, reparationer, brÀnsleförbrukning och allt annat som har med Àgandet av en Can Am 800 MAX XT-p att göra.
Bilder mm kommer inom kort.

Jag hoppas att denna satsning pÄ en seriös testkörning över en lÀngre period skall uppskattas av de som funderar pÄ att köpa en Can Am.

Nu finns Àven en sida med fler och lite mer högupplösta bilder. http://www.atvforum.se/test-can-am-800.html

LÀs Àven ATVForums lÄngtest av Apache bandsats hÀr: http://www.atvforum.se/Forum/index.php?topic=26378.0

Pris
Baspris för Outlander MAX 800R EFI XT-P ca 142 400 kr.
Mitt pris vid rent köp blev 135 000 kr, inkl vindruta, tum och handtagsvÀrmare.
DÄ jag Àven köpte plog med snabbplogfÀste slutade notan pÄ knappa 142 000 kr.
 
AndrahandsvÀrde?
En kvalitetsmaskin som har ett relativt högt andrahandsvÀrde, detta förhindrar dock inte att man som första Àgare kommer att förlora en hel del pÄ affÀren...
Vad andrahandsvÀrdet blir ÄterstÄr att se, men det kommer att redovisas hÀr nÀr maskinen Àr sÄld.

VÀghÄllning
En dröm att köra pÄ vÀgen, servon kan dock initialt göra att man upplever den lite nervösare Àn föregÄngarna, utan servo, nÀr man passerar "potthÄl" eller liknande i vÀgen.
Jag tror att detta mest Àr en initial kÀnsla, för redan nu efter 5 mils körning har man börjat vÀnja sig med detta och hÄller annorlunda i styret.
Servon Àr som ni sÀkert förstÄr underbar nÀr man svÀnger snÀvt, eller kör i terrÀngen.
Det finns tvÄ val för servons styrka, min och max, men jag tycker skillnaden Àr för liten, pÄ minlÀget hade den gÀrna fÄtt ge lite mindre servoverkan för landsvÀgskörning.
PÄ maxlÀget Àr den vÀldigt lÀttstyrd, och jag kommer nog bara att anvÀnda detta lÀge vid terrÀngkörning.

Framkomlighet i terrÀng
MÄste erkÀnna att jag kör ytterst lite i terrÀngen, har fortfarande inte testat nÄt alls med denna maskin, rapporter kommer efterhand.

Acceleration
Ej uppmÀtt Ànnu. (inkörning)

Toppfart
VÀgreggad, strypt version = ca 65 km/h (ej inkörd, kanske gÄr fortare nÀr den fÄtt nÄgra mil)
TerrÀngreggad, ostrypt version = ca 125 km/h

Komfort
Ja, vad skall man sÀga, jag Àr helt sÄld pÄ fjÀdringskomforten som jag frÀmst tror beror pÄ den speciella bakfjÀdringen med dubbla svingarmar.
Sadeln kunde vara lite mindre "uppböjd" i framkant, men rent generellt sitter man bra. För mig Àr kanten till den upphöjda bakre sittplatsen, som skall vara svankstöd, lite för lÄngt bak för att ge en riktigt skön körstÀllning (jag Àr bara 175 cm lÄng), hade inte varit helt fel om man kunnat flytta bakre sittplatsen nÄgra cm fram/tillbaka för att fÄ en bÀttre sittkomfort - oberoende av förarens lÀngd.
PÄ passagerarplats sitter man högt, med bra utsikt, men man utsÀtts naturligvis för mer fartvind Àn pÄ en vanlig ATV utan den upphöjda bakre sittplatsen.

Med den ruta som sitter pÄ maskinenfÄr man draget i ansiktets övre del, hade varit bra om man pÄ ett enkelt sÀtt kunnat justera höjden pÄ rutan dÄ jag tror att en del hade kunnat acceptera lite mer drag mot bÄlen om man fick dragfritt i ansiktet.

Servicekostnad första Äret.
10-timmarsservice efter 12 timmar och 38 mil, Kostnad 2000 kr (Traktorcity PiteÄ).
Filterolja: 117 kr
XPS 4T Syntetisk 0W40 4 liter: 488 kr (GĂ„r det verkligen 4 liter olja?)
Arbete: 1.9 tim: 963 kr
Förbrukningsmaterial 5%: 31,70 kr

Totalt 1660 kr
Moms 400 kr

Summa: 2000 kr.

Fel: Trasig bromsljuskontakt, fanns i lager, men fel typ - tydligen har Ärets modell en annan gÀnga, bromsgivaren sitter pÄ hydrauliken, och gÀngan var inte densamma som pÄ tidigare Ärsmodeller.
Blir ett Äterbesök alltsÄ. (besvÀrligt)

TillgÄng pÄ trim, tillbehör och eftermarknadsdelar.
Det finns en hel del originaltillbehör, men jag Àr vÀl inte den som hÀnger pÄ mina maskiner en massa lullull, om ni ser eller köper tillbehör eller trim till era mskiner, delge mig gÀrna era erfarenheter sÄ kan jag komplettera denna artikel med lite mer info.

Variator/VÀxelÄda,Drivlina
Jag var lite orolig att 800:an skulle vara mer svÄrkörd i lÄga hastigheter Àn min tidigare 650 XT, men jag Àr förvÄnad över att den Àr sÄ pass len som den Àr, faktiskt kÀnns variatorn pÄ denna helt perfekt, inga problem alls att smyga ivÀg. NÀr man vill köra tufft hade jag dock velat ha ett lite tvÀrare ingrepp pÄ variatorn, men man kan förmodligen inte fÄ allt...
Om jag finge önska skulle jag vilja ha en högvÀxel, för snÀll körning pÄ landsvÀg, dÀr maskinen varvade, sÀg 1000 varv mindre Àn idag. Tror det skulle vara gynnsamt för brÀnsleförbrukningen och "ljudkomforten".

Vid backning "klipper" tÀndningen vid xx km/h, pÄ tidigare modeller har man kunnat trycka in overrideknappen för att kunna backa fortare, men jag hittar ingen sÄdan knapp pÄ denna (har inte kollat i manualen, den kanske finns dÀr nÄnstans trots allt)
Uppdatering: Knappen för vĂ€xling av servoverkan har dubbla funktioner, nĂ€r man kör framĂ„t vĂ€xlar man servoverkan, men med backvĂ€xel i sĂ„ Ă€r det "override-knappen" som gör att man kan backa fortare. Man skall lĂ€sa manualen.  :rtfm:

Nya viscolockens funktion:

Test av diffen!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_kIFxNDJ11Y[/youtube]

den gamla 2009

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oAJiygXUCrM&NR=1[/youtube]

Belysning
Har inte kört just nÄt i mörker Ànnu, men det lilla jag sett av belysningen fram Àr inte imponerande, dessutom varierar höjden mycket beroende pÄ om man Äker sjÀlv eller skjutsar, det borde verkligen vara nÄn form av enkel nivÄreglering pÄ halvljuset, antingen manuell via ett vred pÄ styret, eller automatisk.
 
Kvalitet pÄ knappar/mÀtare/reglage
Ett stort lyft jÀmför med föregÄende Ärsmodeller, hel/halvjus Àr ett vred pÄ toppen av vÀnster multireglage som fungerar bra.
Uppdatering 09-10-30 Efter nÄgra dagars dimma och regn sÄ kan jag konstatera att reglagen inte Àr helt optimala - hÀromdagen nÀr jag skulle ivÀg var det -4°C ute, och det vatten som lagt sig under de dimmiga och regniga dagarna innan hade frusit till is: Startnyckeln gick fÄ i med lite milt vÄld, alltsÄ OK, startknappen fungerade dock inte innan jag tog till med lite mer Àn milt vÄld, den gick dock att starta...
Handbromshandtaget satt ocksÄ fast initialt, men det gick ocksÄ fÄ liv i med lite krafttag, fick dock trycka tillbaks det i ursprungslÀge.
Reglagebetyg för vintervÀder med maskinen ute utan tÀckning Àr dÀrför inte helt OK, men dock, jag har inte Ànnu blivit stÄende p.g.a. is trots att jag tagit maskinen i minusgrader minst 6 ggr, sÄ man fÄr vÀl ÀndÄ sÀga att det Àr godkÀnt
.


Blinkers Àr en bra knapp, tryck in vÀnster sida sÄ blinkar den vÀnster, och tryck pÄ mitten sÄ slutar den blinka, precis som det skall vara, inte som tidigare en eftermonterad historia som knappt gick kontrollera.
PĂ„ vĂ€nster reglage sitter Ă€ven reglaget för servons min/max-lĂ€ge, man hĂ„ller in knappen i mer Ă€n 3 sekunder sĂ„ vĂ€xlar lĂ€get, och den aktuella instĂ€llningen visas i "hastighetsmĂ€taren".  ()p
PÄ höger sida sitter bara knappen för 2 eller 4-hjlusdriften, hoppas gummikvaliten pÄ Ärets modell Àr bÀttre Àn pÄ föregÄende Ärs, dÀr gummibÀlgen som skall skydda mot vatten var trasig redan efter ca 1 Är.
Den SER ut att vara annorlunda designad, och förhoppningsvis har de Àven bÀttre kvalitet pÄ gummit, jag kommer att komplettera med fakta om hur bÀlgen hÄller framöver.
Backspeglarna fungerar bra, men jag skulle gÀrna vilja ha möjliget att fÄ dem lÀngre ut Ät sidan nÀr man har viss typ av körning, t.ex. om man vill lÄta ungarn tolka efter maskinen pÄ vintern, dÄ skulle man gÀrna ha lite bÀttre uppsikt tÀtt bakom maskinen...

DĂ€cken
Bra dÀck, men tyvÀrr inte helt runda/balanserade, trots att TraktorCity i PiteÄ (dÀr jag köpt maskinen) balanserat dÀcken innan leverans.
Det Àr inga hÄrda slag pÄ styret pÄ grund av obalansen, utan mer en lÄngsam obalans som fÄr styret att vagga i hÀnderna i farter över 50 km/h.
Jag kommer att prova balansera om framhjulen vid 10-tim-servicen och hoppas det blir bÀttre.
Det Àr dock inte farligt mycket obalans, utan nÄgot mindre Àn pÄ min tidigare 650 (som Àven den balanserades ett par gÄnger).

Problem/felaktigheter under testperioden
1. DÀcken Àr inte i perfekt balans, trots balansering (1 balansering utförd nÀr detta skrivs)
2. Bromsljuskontakt defekt (hyudralisk), upptÀcktes pÄ 10-timmarsservice och Àr Ànnu ej fixat (2009-10-30)
3. FÀrdljus bak mörkt
4. Larmar för fel pÄ bromsar (Parking Brake) Förhoppningvis hÀnger detta ihop med att servicekillen glömt sÀtta i nÄn kontakt efter att ha mixtrat med bromsljuskontakten, uppdatering kommer nÀr det felen Àr ÄtgÀrdade. Bromsarna fungerar trots larmen.

Speciella funktioner
Nytt för i Är Àr lÄsbart tanklock i ett riktigt gediget utförande, bara tanklocket vÀger vÀl typ 0.5 kg, kÀnns gediget, men Àr nog inte direkt prestandahöjande...
Det finns Àven ett lÄs pÄ vÀxelföraren sÄ man kan lÄsa den i valfritt lÀge nÀr man lÀmnar den, eller lastar den för transport.
Servon Àr ju ny, och ett vÀldigt positivt tillskott.

Detta gillar jag mest
Åkkomforten
Ljudet (hĂ€rligt)  ()p
Jag gillar hur oanstrÀngd maskinen kÀnns i högre farter, faktiskt rÀtt stor skillnad jÀmfört med min tidigare 650 frÄn -07.
Den nya instrumenteringen (en bÀttre redovisning av denna kommer lÀngre fram)

Förslag pÄ förbÀttringar
Ett lÀge till pÄ servoverkan, i landsvÀgsfart skulle jag vilja att servon hade lite mindre pÄverkan.
En hög-hög-vÀxel, för bÀttre brÀnsleekonomi och en mer "relaxed" körning.
Ett tillbehör som pÄ ett optimalt sÀtt gör att vinschningen av snöbladet fungerar bÀttre, med nuvarande design och placering av vinchen sÄ bottnar chacklet i styrrullarna innan bladet lyfts sÀrskilt mycket, vare gÄng det bottnar fÄr man en stor belastning pÄ vajern, och den hÄller inte lÀnge innan den gÄr av...
Jag skulle vilja ha ett stort vÀndhjul som man kunde fÀsta i de kraftiga infÀstningarna för den frÀmre "stötfÄngaren".
NĂ€r man vill köra lite tuffare sĂ„ saknar jag ett "tuffare" inslag pĂ„ variatorn frĂ„n stillastĂ„ende, det Ă€r ju inte sĂ„ att den reser sig pĂ„ bakhjulen direkt med nuvarande konfiguration pĂ„ variatorn.  ::)

Standardutrustning:
Rotax 800R EFI engine, 71 hk (stypt 14.2 kW)
Marknadens mest kraftfulla motor med bÀst vikt/effektförhÄllande i segmenet.
TTI individuell bakfjÀdring.
FörbÀttrad framfjÀdring.
Visco-Lok† SjĂ€lvlĂ„sande differential.
Variator [CVT]
Multifunktions digital hastighetsmÀtare.
Elektroniskt stöldskydd (D.E.S.S.)
LastrĂ€cken med  136 kg kapacitet.
AluminiumfÀlgar
26 tums radial dÀck
Ergonomiskt format ryggstöd för passagerare.
PassagerarsÀte enkelt utbytbart mot extra packbox.
Upphöjda fotstöd för passagerare.
Passagerarhandtag i greppvÀnligt material.
Svankstöd för föraren.

Outlander MAX 800R EFI XT (utöver ovan nÀmnda standardutrustning)
 
XT-paketet innehÄller all standardutrustning enligt ovan, samt:
Ny justerbar (tvÄ lÀgen) dynamisk servostyrning. (DPS)
Ny Visco-Lok QE med snabbare ingrepp Àn tidigare.
Ny 650 watts generator.
BRP XL3000 winch med fjÀrrkontroll.
Kraftiga frÀmre och bakre stötfÄngare.
Nya XT-specifika aluminiumfÀlgar.
Carlisle‡ 26 tums ACT radialdĂ€ck.
Handtag med vindavvisare.

Outlander MAX 800R EFI XT-P
 

XT-Pℱ paketet innehĂ„ller förutom det ovan nĂ€mna, Ă€ven:
Högkvalitativ svartlackad kaross med gula sidopaneler.
SkÀrmbreddare.
Svarta specialaluminiumfÀlgar med gula inslag./Rickard
« Senast Ă€ndrad: 2 januari 2010 kl. 17:32:39 av Rickard Marklund »
ATV-fantast som köpte första landsvÀgsreg. ATV:n direkt de blev lagliga. Företagare som driver "forumen" www.varmepumpsforum.com www.atvforum.se och www.poolforum.se
Driver webshop för "energijÀgare" www.energibutiken.se
Driver offerttjÀnst för vÀrmepumpsköpare: www.energioffert.se
Kör: Can-Am MAX 800R XT-P -10
Bor i by utanför PiteÄ.

Utloggad Mackan_450

 • ATV Guru
 • *******
 • Antal inlĂ€gg: 1752
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
 • KVICKSUND Sveriges eget Dubai
  • Visa profil
SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #1 skrivet: 3 oktober 2009 kl. 11:18:15 »
mycket bra initiativ  ()p
Men dĂ„ försöker vi hĂ„lla denna och andra liknande trĂ„dar seriösa o utan massa flams  ()p

Utloggad Rickard Marklund

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #2 skrivet: 3 oktober 2009 kl. 16:09:24 »
Uppdaterat med lite bilder i första inlÀgget.
Och gjort en hemsida: http://www.atvforum.se/test-can-am-800.html

Börjar arbeta med testmallen ikvÀll.

Nu Àr det dags att montera IKEA-möbler.

Jag tror att Sambon ville köpa nÄt nu nÀr jag gjort det...
Det tar vĂ€rdefull KÖRTID i ansprĂ„k.  :banghead:
ATV-fantast som köpte första landsvÀgsreg. ATV:n direkt de blev lagliga. Företagare som driver "forumen" www.varmepumpsforum.com www.atvforum.se och www.poolforum.se
Driver webshop för "energijÀgare" www.energibutiken.se
Driver offerttjÀnst för vÀrmepumpsköpare: www.energioffert.se
Kör: Can-Am MAX 800R XT-P -10
Bor i by utanför PiteÄ.

Utloggad Rickard Marklund

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #3 skrivet: 10 oktober 2009 kl. 17:57:28 »
Nu har jag hunnit fÄ 15 mil pÄ mÀtaren.
Can Am Ă€r underbar, jag tror jag Ă€r kĂ€r.  :D

Kommer just frÄn en tur pÄ ca 5 mil och vad skall jag sÀga, som landsvÀgsmaskin Àr den otrolig.

Tidigare idag har vi varit ute och satt upp ledmarkeringarna för skoterlederna, jag har dragit ett litet bilslÀp over stock och sten, och jag mÄste sÀga att jag Àr rÀtt imponerad.

En sak jag reflekterar över Àr den stora skillnaden mellan min tidigare korta Can Am 650 (-07).
800:an Àr betydligt högre, bÄde i sin helhet, och markfrigÄngen, jag gissar att markfrigÄngen/kulhöjden Àr ca 5 cm högre Àn pÄ den gamla.
FjÀrdringen Àr betydligt fastare, och maskinen krÀnger ocksÄ mycket mindre i kurvorna.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det verkligen tummen upp frĂ„n mitt hĂ„ll.

Negativt dÄ?

Ett litet missljud frÄn kraftöverföringen vid lÄg fart, vet inte vad det Àr men lÄter som att det Àr nÄt i diffen för 2/4-hjulsdrift, eller i nÄn knut, men det hörs inte alltid.
Vi fÄr vÀl se om det blir bÀttre eller sÀmre, tror nog inte att det Àr nÄt annat Àn ett "skönhetsfel", men man vet ju aldrig.
ATV-fantast som köpte första landsvÀgsreg. ATV:n direkt de blev lagliga. Företagare som driver "forumen" www.varmepumpsforum.com www.atvforum.se och www.poolforum.se
Driver webshop för "energijÀgare" www.energibutiken.se
Driver offerttjÀnst för vÀrmepumpsköpare: www.energioffert.se
Kör: Can-Am MAX 800R XT-P -10
Bor i by utanför PiteÄ.

Utloggad Rickard Marklund

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #4 skrivet: 30 oktober 2009 kl. 16:56:59 »
Kort lÀgesrapport.

Efter servicen sÄ visste jag ju att jag saknade bromsljus, men sÄ dagen/kvÀllen efter nÀr jag var ut och körde upptÀckte jag att jag Àven tappat ordinarie fÀrdljus bak, alltsÄ helt svart...
Dessutom larmar det i displayen, "Parking Brake".

Hoppas allt hÀnger ihop pÄ nÄt sÀtt, eller att det bara Àr servicekillen som glömt sÀtta ihop nÄn kabel som gjort att det fÄtt fnatt.

/Rickard
« Senast Ă€ndrad: 30 oktober 2009 kl. 17:32:36 av Rickard Marklund »
ATV-fantast som köpte första landsvÀgsreg. ATV:n direkt de blev lagliga. Företagare som driver "forumen" www.varmepumpsforum.com www.atvforum.se och www.poolforum.se
Driver webshop för "energijÀgare" www.energibutiken.se
Driver offerttjÀnst för vÀrmepumpsköpare: www.energioffert.se
Kör: Can-Am MAX 800R XT-P -10
Bor i by utanför PiteÄ.

Utloggad Rickard Marklund

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #5 skrivet: 6 november 2009 kl. 10:59:51 »
Fick SMS igÄr, nu (efter 9 dagar) har en ny bromsljus-givare bestÀllts frÄn Kanada, skulle ta ett par dar...
Vi fÄr vÀl se, kör fortfarande helt mörklagd bak. PÄ tisdag Àr det tvÄ veckor sedan felet upptÀcktes pÄ servicen.
ATV-fantast som köpte första landsvÀgsreg. ATV:n direkt de blev lagliga. Företagare som driver "forumen" www.varmepumpsforum.com www.atvforum.se och www.poolforum.se
Driver webshop för "energijÀgare" www.energibutiken.se
Driver offerttjÀnst för vÀrmepumpsköpare: www.energioffert.se
Kör: Can-Am MAX 800R XT-P -10
Bor i by utanför PiteÄ.

Utloggad AtvNerd

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #6 skrivet: 6 november 2009 kl. 20:17:13 »
http://www.dirttraxtv.com/vidplayer.asp?id=18

ett bra test av Outty 800RMax XT-p  tyvĂ€rr Ă€r testet en bra bit in i klippet..

Utloggad johnny k

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #7 skrivet: 8 november 2009 kl. 11:22:30 »
Hur ser brÀnsleförbrukningen ut jÀmfört med den gamle?????
Can am Outlander 650 XT max 08
tumvÀrmare
handvÀrmare
Thule atv tipp pro vagn.
Powercommander 5
Rjwc slipon
Rjwc luftfilter
Ledramp

Utloggad Rickard Marklund

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #8 skrivet: 8 november 2009 kl. 15:25:48 »
Jag har tyvÀrr ingen mack i nÀrheten, sÄ jag tankar bara frÄn dunk, jag skriver upp alla tankningar och miltalen, men det Àr liiite tidigt att dra nÄgra riktigt klara slutsatser Ànnu.
Som det nu ser ut har den i alla fall förbrukat ca 1.3 liter/mil med den körning jag har.
Lugn lansdvÀgskörning sÄ tar den sÀkert mindre Àn sÄ, men som sagt, med den typ av körning jag har sÄ Àr det resultatet för de första 50 milen.

Tycker det Àr rÀtt likt förbrukningen pÄ min 650, kanske tog den en dl mindre/mil - men jag kollade aldrig den sÄ noga.
ATV-fantast som köpte första landsvÀgsreg. ATV:n direkt de blev lagliga. Företagare som driver "forumen" www.varmepumpsforum.com www.atvforum.se och www.poolforum.se
Driver webshop för "energijÀgare" www.energibutiken.se
Driver offerttjÀnst för vÀrmepumpsköpare: www.energioffert.se
Kör: Can-Am MAX 800R XT-P -10
Bor i by utanför PiteÄ.

Utloggad AtvNerd

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #9 skrivet: 12 november 2009 kl. 22:42:52 »
« Senast Ă€ndrad: 7 januari 2012 kl. 17:55:24 av Rickard Marklund »

Utloggad Rickard Marklund

SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #10 skrivet: 4 december 2009 kl. 18:35:27 »
Nu Àr jag lite upprörd.

Bromsgivaren konstaterades vara trasig för en dryg mÄnad sedan, fortfarande ingen ny kontakt i sikte...

Dessutom har den ju varit helt mörk bak, och larmat för bromsfel, jag har antagit att det berott pÄ den felande bromsgivaren och kört mörkt i en mÄnad.

I mÄndags fick jag ett servicemeddelande frÄn Bombardier dÀr de varnade för att fortsÀtta köra dÄ servon helt plötslig kan fÄ fnatt och svÀnga tvÀrt vÀnster.
Kan orsaka olycka, skada och till och med död.  :help:

Åkte in onsdags (sĂ€kringen för servopumpen urtagen) för att fĂ„ mjukvaran uppgraderad, och dĂ„ kostaterades att lampan bak var trasig, lampan byttes och nu fungerar plötsligt bĂ„de bakljus och bromsljus.
FÄr mig att tÀnka att det aldrig varit fel pÄ bromsljuskontakten, men den fÄr de byta i alla fall, nÀr den kommer.
I vart fall fungerar nu bÄde bakljus och bromsljus.

Nu till det riktiga sorgebarnet - STARTKNAPPEN

Den Àr konstruerad sÄ att den omedelbart fryser fast om det blir minusgrader ute, och maskinen Àr vÄt nÀr det blir kallt - eftersom jag har min maskin ute större delen av tiden sÄ har detta varit ett Äterkommande problem sedan det började bli kallt.
Köper man en maskin för 140 000 kr sÄ vill man i vart fall att den skall starta nÀr man skall ivÀg, sÄ jag kan vÀl erkÀnna att jag tryckt rÀtt hÄrt pÄ startknappen nÄgra gÄnger, dock aldrig med nÄgra tillhyggen - utan bara med fingerkraft.
Detta "vÄld" i kombination med isen i knappen har i vart fall resluterat i en startknapp som inte kommer ut nÀr man slÀpper den, jag har haft automatstart till och frÄn senaste tre veckorna, utom nÀr det varit minusgrader, dÄ har den inte startat alls - inte utan ytterligare en dos "vÄld" mot knappen.

Fick i vart fall en ny knapp monterad i onsdags (bara 2 dagar efter att jag felanmÀlde, bra!) och nu fungerar det.
Jag har dock lĂ„tit meddela ÅF att jag inte accepterar en enda frysning till, om den inte startar en enda gĂ„ng till p.g.a. isbildning i knappen, nĂ€r jag skall ivĂ€g kommer jag att krĂ€va en ombyggnad av startknappen.

Jag mer eller mindre struntar i om blinkers, tuta och varningsblinkers fungerar, men starta den skall den absolut göra Àven om det Àr minusgrader ute, och lite blött mellan varven.

Hur kan en kanadensisk tillverkare, som tillverkat snöskotrar i tiotals Är, inte ha kunnat konstruera ett multireglage som fungerar i alla vÀder...
Mycket mÀrkligt.

I övrigt verkar allt fungera bra, förutom en rÀtt allvarlig sak som jag konstaterat sedan snön kom.

Vid körning med fyrhjulsdriften aktiverad, pÄ snöbelagd vÀg, sÄ börjar maskinen wobbla i farter över 60 km/h, och detta förvÀrras allt mer ju fortare man kör, mycket obehagligt.
PÄ verkstan Àr de oförstÄende, och misstÀnker ojÀmt dÀckstryck, men det var det inte nÀr vi kontrollerade.

Jag har sjÀlv mÀtt diametern pÄ dÀcken, och bakdÀcken Àr ca 2-3 cm högre Àn framdÀcken, och jag misstÀnker att utvÀxlingen pÄ fram och bakaxel Àr densamma (mÄste kolla detta) och det skulle i sÄ fall betyda att rullhastigheten pÄ fram och bakhjul blir annorlunda, med en "wobblande" gÄng pÄ halt underlag som resultat.
Jag tycker att det kĂ€nns logiskt, men killen pĂ„ verkstan hĂ€nvisade bara till att det beror helt pĂ„ vilken utvĂ€xling de har i fram och bakaxel...  :dntknow:

NÄn som vet vilken utvÀxling det Àr pÄ fram resp. bakaxel?
ATV-fantast som köpte första landsvÀgsreg. ATV:n direkt de blev lagliga. Företagare som driver "forumen" www.varmepumpsforum.com www.atvforum.se och www.poolforum.se
Driver webshop för "energijÀgare" www.energibutiken.se
Driver offerttjÀnst för vÀrmepumpsköpare: www.energioffert.se
Kör: Can-Am MAX 800R XT-P -10
Bor i by utanför PiteÄ.

Utloggad Onlyhenke

 • Dinli 450 Ă€gare sedan 2005
 • ATV Guru
 • *******
 • Antal inlĂ€gg: 2086
 • Total likes: 12
 • Tillbehör Ă€r livet
  • Visa profil
  • Nordic Atv Wheels Sweden - hobbysida om dinli
SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
« Svar #11 skrivet: 4 december 2009 kl. 18:53:14 »
TrÄkigt nÀr det Àr strul med en ny maskin.

Funderade lite pÄ om det Àr sÄ att rullomkretsen Àr mindre fram, sÄ Àr det vÀl sÄ att visco locken Àr sÄ pass effektiv att den vandrar med drivningen mellan framhjulen och gör att den börjar vobbla. (kan det vara sÄ att 4hjulsdriften inte Àr gjord för högre hastigheter Àn pÄ lÄgvÀxel?)

Naturligtvis gÄr det att kompensera mindre hjul med annan utvÀxling men har dem verkligen gjort det ? :hmmm:

Är det wiscolock:en som gör att den börjar vobbla sĂ„ Ă€r det inte kompenserat med lĂ€greutvĂ€xling. (kan ju vara sĂ„ att den inte ska vara sĂ„ effektiv sĂ„ att den börjar vobbla men kylan kanske gör att den blir mer effektiv)

En tanke bara
""""DINLI-Touching everyone’s feelings""""
1. Dinli 450 orange Allround-EDITION
-Fullflödes UNI luftfilter, Fullflödes slip-on, Fullflödes filterolja

2.Dinli 450 black nice-edition
- Not ready yet ....

3. Kazuma mercat/wombat 50.
-Röd och fin

ATV/Quad Tillbehör och Dinli projekt
www.bahnhof.se/wb954593

 


Online just nu.

57 gÀster, 1 anvÀndare (0 dolda)
Users active in past minutes:
JanJan
Flest online idag: 113. Flest online nÄgonsin: 1238 (15 januari 2020 kl. 09:22:12)

* CHATT

Refresh History
 • InlĂ€gg hĂ€r försvinner efter nĂ„gra dar.
 • Rickard Marklund: Test
  10 juli 2020 kl. 09:36:15
 • Lindbang: Mvh Carl
  15 juni 2020 kl. 23:08:13
 • Lindbang: Hej, jag har införskaffat mig en Access sp-450 och hastighetsmĂ€taren Ă€r riktigt sliten sĂ„ jag har bestĂ€llt en annan, dĂ„ Ă€r min frĂ„ga. Har nĂ„gon koll pĂ„ elschema eller vilka fĂ€rger som gĂ„r till vad?
  15 juni 2020 kl. 23:08:08
 • Hassetheking: Provat nytt tĂ€ndstift Ville?
  15 juni 2020 kl. 06:23:46
 • Villetheking: Hej har en desert storm 250 . Va ute och körde och plötsligt bara dog den .och ingen gnista. Jag har prövat ny spole ,tĂ€ndkabel,tĂ€ndhatt,cdibox men ingen gnista Ă€ndĂ„ ...nĂ„gon som Ă€r kunnig...???
  7 juni 2020 kl. 22:58:14
 • Andreas Lindqvist: Hej har en polaris sportsman 570 och undrar hur stora dĂ€ck jag kan sĂ€tta pĂ„ utan spacers? Sitter nu pĂ„ 25-11-12 och 25-8-12
  5 juni 2020 kl. 16:08:49
 • Nisse45: Har delat vĂ€xellĂ„dan och bytt packning v-sida nu saknar jag kontakt nĂ€r jag ska starta?
  30 maj 2020 kl. 09:09:34
 • daviddavid2014: Isak19 vill du sĂ€lja ltz?
  17 maj 2020 kl. 10:13:54
 • Isak19: Start problem ltz 400
  15 maj 2020 kl. 22:58:53
 • OscarSJ: TĂ€nkte starta igĂ„ng den gamla fyrhjulingen men den behöver ny bromsolja och det stĂ„r att man ska ha Dot 3 olja men jag undrar ifall man kan ta Dot 4 istĂ€llet? Eftersom att jag inte kan hitta nĂ„gon Dot 3.
  8 maj 2020 kl. 10:39:34
 • ScramblerXP: @19micke79 Kanske en Lingsha 50cc?
  23 april 2020 kl. 19:13:05
 • Bred_Last: @19micke79 jag skulle nog vĂ€nta nĂ„got/nĂ„gra Ă„r innan du köper en, kolla dĂ„ pĂ„ en 49cc. Dom brukar kosta runt 3k nya
  22 april 2020 kl. 13:43:05
 • 19micke79: Bra tips pĂ„ barn quad, ej el och relativt tyst till en snart 3Ă„ring
  20 april 2020 kl. 12:41:56
 • rally nizze..: Verkar sĂ„ tyvĂ€rr men det kanske Ă€ndras
  17 april 2020 kl. 22:47:32
 • Svyndola: Vart fĂ„r jag tag i spop fas 1 till cforce 850? NĂ„gon som vet? Variator kit?
  12 april 2020 kl. 01:39:40
 • Högdahl: Denna chatten Ă€r verkligen stendöd nuförtiden
  11 april 2020 kl. 18:26:43
 • P.: 500 atp hjullager byte
  6 april 2020 kl. 01:29:13
 • Isak19: Ltz400
  4 april 2020 kl. 14:20:48
 • gurran4949: Ja har en loncin quadsnake som ja har bytt batteri pĂ„ 3 gĂ„nger nu för att dom laddar ur direkt och kan EJ laddas upp till 12v igen? NĂ„gon som vet nĂ„gon lösning pĂ„ det problemet?  Innan nĂ€r batterierna var helt nya sĂ„ startade den men efter andra till tredje gĂ„ngen man startar fyrhjulingen sĂ„ startade den inte och dĂ„ kollade ja sĂ€kringarna och dom hade brunnit av, dĂ„ köpte ja sĂ€kringar som klarade av mer volt men nu startar den inte och batterierna förstörs? Tacksam för svar.
  25 mars 2020 kl. 20:17:06
 • Adnanmujoo: Är det nĂ„gon som har komplett motor till smc wildcat 503?
  21 mars 2020 kl. 17:01:55
 • LasseMarsö: Vad Ă€r det för fel nĂ€r 4 hjulsdriften inte fungerar, lampan lyser men det driver inte fram?
  8 mars 2020 kl. 13:33:51
 • Ola Svee: CF Moto C Force 550 lĂ„st seg i P Gear
  7 mars 2020 kl. 18:12:25
 • Högdahl: Kolla Ebay
  2 mars 2020 kl. 18:55:52
 • Hecktor304: Hej har en polaris sportsman 500 06a och behöver en strĂ„lkastare men hittar ingen stans att bestĂ€lla ifrĂ„n ,nĂ„gon som vet nĂ„tt bra stĂ€lle ?
  1 mars 2020 kl. 18:24:35
 • Högdahl: Ja?
  19 januari 2020 kl. 14:43:50
 • förvirradfemtonĂ„ring: hallĂ„
  18 januari 2020 kl. 00:49:25
 • Asterix: Laddning
  12 januari 2020 kl. 19:32:10
 • Smilewarp: Kan lĂ€gga till att bensin pumpen surrar vid tĂ€ndning som normalt.
  9 januari 2020 kl. 13:29:37
 • Smilewarp: Min Sportsman 500 X2 startar inte.......Batteri ok....gĂ„r runt pĂ„ startmotor och om jag pumpar gasen sĂ„ blĂ€ddrar den men vill inte gĂ„ igĂ„ng. NĂ„n som vet varför?
  9 januari 2020 kl. 13:11:27
 • Dkej: Hej har en frĂ„ga pĂ„ polaris Sportsman. Plocka av den svarta plasten pĂ„ lyset pĂ„ styret men fĂ„r inget lys varken dĂ€r eller dĂ€r nere. Endast perkerings ljuset som lyser. Har satt i kabeln i den övre lampan. NĂ„got annat man ocksĂ„ mĂ„ste göra.? Tack pĂ„ förhand
  3 januari 2020 kl. 18:08:25
 • Högdahl: Jaha dĂ„ verkar det bli 180kr i skatt pĂ„ fyrhjuling/snöskoter om man kollar nya terrĂ€nglagen....
  21 december 2019 kl. 13:11:24
 • Sami97: Hej!  Har en atv pĂ„ över 20kw och vill strypa den sĂ„ jag slipper snuten.  undrar om man kan köpa en tumgas med ett gasreglage som har en reglage skruv under dĂ€r man tex kan skruva ner den till 70km/h och inte bryta mot lagen?  dvs rĂ€knas ett gasreglage som en laglig strypning?
  13 december 2019 kl. 15:37:54
 • Espen: Citera
  nÄgon som vet var man kan fÄ tag pÄ centrumkÄpor diam. 60mm? Har ett par fÀlgar med 60mm hÄl men saknar kÄpor.

  3 december 2019 kl. 19:57:00
 • Viktorlangh: Hej, har en ny cf moto 450. Vill sĂ€tta dit en ledramp pĂ„ den som jag kopplar till heljuset. Kan nĂ„gon snĂ€lla hjĂ€lpa mig? Aldrig gjort detta innan nĂ€mligen. Tacksam för svar. :). Mvh
  2 december 2019 kl. 19:50:58
 • GeFeldz: Svar till Ridern: Polaris brukar ha en "Override"-knapp, för att fĂ„ fyrhjulsdrift nĂ€r du backar har jag för mig att du mĂ„ste hĂ„lla inne override.
  28 november 2019 kl. 13:19:57
 • Ridern: Hej jag har en  Polaris Sportsman forest 800 -12 fyrhjulsdriften fungerar inte vid backning  nĂ„gon som har tips=
  27 november 2019 kl. 20:32:54
 • Jupiter: Nizze din luring!
  26 november 2019 kl. 20:54:04
 • BrĂ€dan: Provade att ladda batteriet över natt en och nu startar den utan problem - konstigt dĂ„ startmotorn lĂ„tit pigg under mina startförsök.
  24 november 2019 kl. 09:38:09
 • Högdahl: Nu har det kommit 15cm snö hĂ€r sen igĂ„r! En trevligt inslag nu nĂ€r sjĂ€lva hösten led mot sitt slut
  9 november 2019 kl. 10:23:06
 • Högdahl: Var visst endel om att det kan bli mer ledĂ„ka och mer förbudsomrĂ„de osv.....
  7 november 2019 kl. 16:49:16
Click Here!
Import, sjöfrakter, förtullningar

Use CS Theme