ATVForum, allt om fyrhjulingar
Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => E-TON => Ämnet startat av: Mogge skrivet 5 september 2006 kl. 14:25:47
-
Ett litet tillägg till kunskapsbanken ATV Center:
Om ni behöver byta lagren i bakaxeln på er Vector (vilket jag hoppas att ni slipper) så är beteckningen "6007 2RS" (alt. "6007 LU"). Om ni anger den beteckningen till vilken kullageraffär som helst så kan ni spara åtskilliga hundra per lager :-)
-
Precis så gjorde jag med, blev väldigt mycket billigare. Va lätt att byta också :)
-
Har ni byt båda två? hur många mil har ni kört? mycket vatten/Lera?
högtryckstvätt?
dum fråga!, vad händer när dom börjar ta slut? börjar dom låta, heller går det trögt,
-
Jag tycker inte bytet var helt lätt. Det hade kommit in fukt i det högra lagret. Rost och elände runt lagret. Satt ganska hårt. Hela bakaxeln glappade så trasigt var lagret. Jag har kört ca 300 mil. 99% on-road, men en hel del saltslask i vintras. Har använt högtryckstvätt några ggr, men jag har svårt att se hur den skulle kunnat komma åt att trycka in fukt där :? Felet ligger väl dock inte i själva lagret utan i tätningen.
Det är dessutom en lite dum konstruktion när man ska sätta dit lagren. Man kan inte trycka båda lagren in till "kanten" där det tar stopp. Om gör det med det högra så hamnar det vänstra för långt ut. (Det går ett distansrör emellan.) Och det är inte lätt att backa utan att skada lagret om man tryckt in det för långt.
-
Jag har kört drygt 1000 mil. Ena lagret va ok men det andra kände man att det inte rullade bra. Inge rost va det i allafall. Oljade in o fettade så mycket jag kunde innan ihop monteringen, så hoppas det håller lika länge.
-
Jag åkte oxå på lagerna i bakaxlen glapp + oljud, 400 mil det är alldeles för tidigt enligt min mening.
Va först inne på att beställa lagerna på typ mekonomen eller liknande
Men E-TON tog det på garantin så det var bara bra
Det var precis som föregående sa att packboxarna inte håller måttet
Jag har aldrig anv. högtryckstvätt kört lite verierad körning men mest vägåka.
Men det hade rostat o kommit in skit änndå
Har inte monterat ihop det ännu så jag kan komentera det, men är det inte läge att svarava ner distansen så den är exakt lika lång som det är mellan anläggningskanterna för lagren borde bli bäst fär att undvika att det kan röra sig.
Fetta in ska man väl igentligen inte behöva göra men det hållar kanske fukten borta lite om man gör det.
En annan fråga va det lika lätt att beställa packboxarna som själva lagerna så man vet till nästra gång.
-
Den kullagerkrängare jag pratade med hade även packboxar för några tior. Dom är dock inte så dyra att köpa från E-TON heller.
Jag funderar på om det skulle vara läge att byta packboxarna lite då och då ifall det är så att dom blir dåliga fort. Det är ju både enklare och billigare att byta dom än lagren.
Jag är inte så säker på att det skulle funka att korta av distansen. (Spekulationsvarning:) Kanske skulle Drevet hamna längre till vänster då.
-
Men det beros väl oxå på vilken sida man trycker lagret i botten på i axelhuset.
asså om man presser den max på vä. eller hö. sida eller man ska kanske hitta ett mellan ting men det kan inte vara så lätt.
undrar igenligen va den gör för nytta den däringa distansen man kan ju aldrig pressa igenom lagret.
Där ska ju inte vara press den ska ju bra ligga till i princip
-
Jag tror att lagret ska vara i botten på vänster sida, men om det går att trycka in längre så (ny spekulation) kanske bromsskivan hamnar längre in.
Jag kan tänka mig att distansen kanske fördelar sidkrafterna lite mellan lagren. Den här typen av lager är ju egentligen inte gjorda för att ta några sidkrafter att tala om. Man skulle kunna sätta dit lager som är bättre lämpade för det, men de har sämre tätning :-(
-
Men är det många mm det skilljer på
????
Men jag menar att anläggningsytan inne i huset hade väl tagit upp sidkrafterna lika bra
-
Jag har inte mätt, men uppskattningsvis några mm :-)
Sidkrafterna går via bakaxeln, inre delen av lagret, kulorna, yttre delen av lagret till anläggningsytan. D.v.s. kraften går genom lagret. Jag tänkte att distansen kanske kunde dela med sig av sidkrafterna mellan de två inre lagerdelarna. Det här är dock mekanik lite över min nivå. Om någon som faktiskt VET hur det ligger till kunde berätta så vore det ju bonus :D
-
Nu har jag monterat, jag mätte upp så jag hade båda lagerna lika långt från ytterkant det va det med logiska tycker jag
Det verkade som det blev bra för den gick som en raket .
-
Jag har oxå just monterat :)
Det vänstar kan man / bör man slå ända in till kanten, annars får inte packboxen plats.