ATVForum, allt om fyrhjulingar

Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => Polaris => Ämnet startat av: Picpic skrivet 14 juni 2012 kl. 19:21:25

Titel: Beskrivning över hur tomgångsproblem löstes på en Polaris Sportsman 500 EFI
Skrivet av: Picpic skrivet 14 juni 2012 kl. 19:21:25
Detta inlägg är en beskrivning över hur problem med tomgång löstes på en Polaris Sportsman 500 EFI 2007. Förhoppningsvis kan beskrivningen vara till nytta för någon som brottas med liknande problem.

I november 2011 köpte jag en Polaris Sportsman 500 EFI 2007. Maskinen hade bara gått 6 timmar så den hade uppenbarligen stått stilla väldigt mycket. Efter några timmars användning fick jag problem med tomgången. Egentligen var det 3 olika problem enligt nedan:

PROBLEM
1. Maskinen dog ibland när jag släppte gasen, ibland direkt och ibland efter några sekunders tomgång.

2. Maskinen hade ojämn tomgång. Varvtalet gick upp och ned mellan ca 1100 – 1500 varv.

3. Ibland fastnade tomgången för högt på ca 1600 varv och gick inte att få ned. Enda sättet var att slå av maskinen och starta om den. Då blev tomgången normal igen.

LÖSNINGAR
Problem nummer 1 var ganska lätt att lösa. Fick ett tips från ”Jockegubben” på detta forum angående ETC kontakten på styret. Där finns en ”säkerhetskontakt” som löser ut om gasvajern skulle fastna, vilket gör att strömmen till tändningen bryts. Detta händer dock även om gasvajern är för slapp, vilket den var i mitt fall. Jag spände den och därmed löstes problem nummer 1.

Problem nummer 2 och 3 var svårare att lösa. Jag började med att kolla all kablar från IAC:n och TPS:n till ECU:n och gjorde rent alla kontakterna. På en kabel från TPS:en hittade jag ett ställe där isoleringen hade skavts av. Aha här har vi det tänkte jag. Jag isolerade kabeln men det hade ingen effekt, problemen kvarstod. Kontaktade Hedlunds motorshop som jag köpt maskinen av. De var mycket behjälpliga och sände mig en ny IAC och MAP sensor. Jag bytte dessa men fortfarande kvarstod problem 2 och 3. Kollade resistensen på TPS:en och fick mindre avvikelser från de gränsvärden som gäller. Jag beställde då Polaris TPS test connector https://polaris.spx.com/Detail.aspx?id=182. Med hjälp av denna och en multimeter kunde jag konstatera att min TPS gjorde ”hopp” i spänningen när gasen dras på från noll till fullt. Hedlunds motorshop sände mig då en ny TPS och då försvann problem nummer 2.

Problem nummer 3 verkade dock hopplöst att lösa. Vad jag än försökte mig på så gick jag bet. Det som till sist gjorde att jag kom problemet på spåren var ett experiment jag gjorde. Jag skruvade bort luckan på spjällhuset där gasvajern går in och via ett "hjul" fäster i axeln som går genom spjällhuset. På denna axel sitter gasspjället som reglerar luftflödet och i andra änden sitter TPS:en som talar om för ECU:n vilket läge gasspjället befinner sig i. Där gasvajern fäster i axeln via "hjulet" sitter även en stoppskruv som är justerad så att när man släpper gasen och gasspjället stängs så tar hjulet i stoppskruven. Detta är "nolläget" och tomgångsregleringen IAC skall då ta över och hantera tomgången. Vad jag gjorde var att jag bara fäste luckan till spjällhuset med en skruv och sedan körde jag runt i på det viset. När jag körde in några vedlass fastnade tomgången på 1600 rpm. Jag tvingade i neutralen, hoppade av och med motorn igång skruvade jag bort den enda skruven till luckan till spjällhuset. Jag kunde konstatera att hjulet på axeln låg emot stoppskruven precis som den skall göra. Jag stoppade då in skruvmejseln och med hjälp av denna pressade jag hjulet lite hårdare mot stoppskruven. Tomgången gick då ned lite grand, jag pressade hårdare och whooooops så gick tomgången ned till korrekt nivå 1170 rpm och stannade där även sedan jag slutade pressa mot stoppskruven. Så skruven stod för högt helt enkelt. Problemet var mekaniskt och inte elektriskt som jag hade trott hela tiden. Nu är det så att enligt Polaris verkstadsmanualer så får man inte justera stoppskruven. Den ställs in på fabriken och får inte efterjusteras. Därför började jag med att göra rent hela spjällhuset för att vara helt säker på att det inte var smuts som hindrade spjället att stängas helt. Det hjälpe dock inte. Därför bestämde jag mig för att bryta mot Polaris regler och ställde ned stoppskruven en millimeter. Då försvann problem nummer 3.

Allt tog sex månader av skruvande, funderande och testande innan problemen slutligen var lösta. Värt att nämna är att jag känner till en maskin till av exakt samma modell och år som har detta problem nummer 3. Kan hända är det ett vanligt fel på just denna modell och årgång, eller bara en ren tillfällighet?

Som sagt hoppas det finns någon annan som kan ha nytta av denna info.

/Jonas