ATVForum, allt om fyrhjulingar
Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => Polaris => Ämnet startat av: Picpic skrivet 29 januari 2012 kl. 16:41:34
-
Hej
Har fått lite tomgångsproblem med min Polaris Sportsman 500 EFI 2007.
Jag startar maskinen (kall) så ställer den sig på rätt tomgång. Kör 10 minuter och om jag sedan släpper gasen så går varvet inte ned till tomgång utan ligger lite för högt. Ibland går varvtalet ned av sig själv efter 10-30 sekunder och då blir tomgången för låg så att maskinen ibland stannar. Slår jag vid för hög tomgång av tändningen och startar om får jag tillbaka tomgången på rätt nivå. I övrigt går maskinen perfekt.
Tilläggas bör att det under en månad varit ganska mycket start och stopp utan att morton hunnit bli riktigt varm. Vet inte om det kan ha med saken att göra.
Tacksam för kloka synpunkter
Jonas
-
Jag har samma maskin och samma årsmodell. Min maskin kan också göra sådär ibland, tomgången brukar stanna på ~1500 varv och sedan gå ner efter en stund, ibland går den inte alls ner utan man måste stänga av och starta den igen för att få ner tomgången till normalt.
Det är dock inget jag brytt mig om att kolla närmare på eftersom att jag inte tycker att det stör på nått sätt.
Kan tillägga att min gjort så sedan ny, så tror att det kan vara nån bugg i programvaran eller liknande.
-
Jag rekommenderar dig att ringa åf, dom borde känna till detta.. speciellt eftersom Jocke har samma sak sedan ny!
Låtersom uppdatering på gasspjäll behövs ( prog ).
Mvh Patrik
-
Tjena
Det var ju intressant att din maskin gör likadant Jocke. Får du också tjuvstopp ibland dvs tomgången blir så låg så att motorn stannar?
Jonas
-
Nepp, det har aldrig hänt.
Däremot kan du tappa tomgången om gasvajern inte är nog spänd så "gashängs spärren" går i, det kan du kontrollera fort genom att öppna locket uppe vid gashandtaget och kolla så inte dom 2 metall kontakterna som sitter där tar ihop när du släpper gasen. Tar dom ihop med varann så tappar du tomgången på din maskin (om dom gör det så spänner du på vajern lite längre ner på styret).
-
Tjena
Skall kolla på detta i helgen så får vi se om det rätar upp sig. Skall även slå en signal till en handlare som Patrik föreslog och höra vad de har att säga.
Jonas
-
Gör det, är ju inte omöjligt att det kommit en uppdatering av programvaran som löser detta.
Jag har bara haft in min maskin på först servicen, efter det har jag gjort service på den själv så det är ju mycket möjligt att det kommit en uppdatering efter det.
Skriv gärna en rad sen om man ÅF sa om problemet.
-
Absolut jag återkommer efter helgen
Jonas
-
Tjena
Lovade återkomma i denna tråd.
Till att börja med, kollade med två ÅF och ingen visste något om eventuell bugg rörande tomgången. Är dock inte säker på att jag fick bra svar om detta. Tyckte ÅF:arna lät ganska okunniga om detta med programuppdateringar.
Hur som helst jag började med att tina jag upp hjulingen ordentligt för att undanröja alla fel som skulle kunna härröra från frysningar. Sedan spände jag gasvajern vid styret som faktiskt hade för mycket spel. Satte in nytt tändstift, rengjorde luftfilter (förfilter), kollade så att inte luftfiltret till vevhuset var igensatt samt letade luftläckor.
Därefter testkörning och det visade sig att det ena problemet försvann, nämligen att tomgången blev så låg så att maskinen hotade att stanna och ibland gjorde det. Tippar att det var gasvajern som var boven. Däremot kvarstår problemet med att tomgången ibland blir för hög så att man måste slå av och starta på nytt för att få rätt tomgång, samma problem som Jocke således. En ÅF som verkade ha hyfsad koll sade att jag borde byta iac:n tomgångsregleringen som nästa steg.
Jonas
-
Okej, fint att den inte stannar nu iallafall. ()p
Ja, iac:n tomgångsregleringen kan det ju vara men låter konstigt att det skulle vara det felet på min maskin tyvärr. Tror fortfarande på att det är nån bugg i Efi:n som gör att det beter sig som den gör på min maskin.
Du kanske borde ta och kolla upp på sprängskisser eller i rep.handboken vart Iac:n sitter och ta lös den och se hur den ser ut, kolla även så kontakten till den inte ärgat eller liknande så det har blivit dålig kontakt. Kan ju kommit in fukt i kontakten eller liknande så den fått nå hyss för sig. :)
-
Ja det kanske är en bugg, vem vet. Skall kolla lite på iac:n i alla fall och se vart det leder.
Jocke, hur ofta får du för hög tomgång?
Jonas
-
Händer lite då och då, kanske en gång var 2-3 tur man är ute men ibland kan det bli flera gånger på en längre tur. Varierar rätt kraftigt hur ofta det händer.
Tomgången blir ju inte jätte hög, den håller sig under 2000rmp, brukar ligga på ungefär 1600-1800rpm när den är hög och 1120rpm normalt tror jag. (är inte riktigt säker på vad original tomtgången är, kan starta upp hjulingen och kolla när det blir lite varmare om det är intressant.)
-
Ok, ja det skadar väl inte att vi jämför lite. Kolla gärna vid tillfälle. Jag lugnar mig också lite nu tills det blir varmare, senaste felsökningen genomfördes i -21 grader. Inte såååå roligt.
Jonas
-
1140 rpm på tomgång. :)
-
Min ligger på 1170-1180
I helgen var det äntligen lite plussgrader så kollade lite noggranare på problemet. Bland annat kollade jag kablarna till tomgångsregleringen och såg då att en liten bit av isoleringen på en av sladdarna som går in i kontakten till tomgångsregleringen hade skalats av på ett ställe. Det var inte mycket, kanske en millimeter av isoleringen hade skalats av och blottat ledaren. Den låg inte mot ramen eller något annat men jag kan tänka mig att lite fukt just på det stället skulle kunna ställa till det. Jag lindade några varv självvulkande isoleringsband runt det skadade stället. När jag sedan provkörde försvann problemet med att tomgången blev för hög när man släpper gasen på varm maskin. Nu fungerade det bra, tomgången låg på ca 1180 rmp. Vid något tillfälle drog den iväg upp mot 1230 men kom sedan tillbaka ned. Vid kallstart är den i och för sig något hög 1250 men letar sig sakta (på 20-30 sek) ned till ca 1180. Detta känns ju inte som att det är mycket att bråka om så jag tänkte bra nu har det löst sig.
Testade dock för säkerhets skull att ladda ned felkoder (blinkkoder). Jag har tidigare inte fått denna funktion att gå igång på min maskin men nu fick jag den plötsligt att fungera och jag fick nedanstående koder:
22 = TPS circuit sensor high/low
47 = IAC open load/Short to ground
55 = Diagnostic lamp open load/Short circuit to ground/Short circuit to battery
Ganska konstigt tycker jag med tanke på att maskinen går bra nu. Tänkte att felkoderna kanske var gamla och försökte tömma ECU:n på felkoder för att se om de skulle komma tillbaka vid ny provkörning. Kopplade bort batteriet någon minut men det verkar som att jag inte kan få bort dem. Antingen rensas de inte eller så laddas de in på nytt bara genom att jag slår på tändningen utan att ens ha startat motorn för samma felkoder kommer hela tiden upp.
Så nu har jag en maskin som fungerar bra men felkoder som spökar, aldrig får man vara riktigt glad. Frågan är nu skall man mickla med det eller inte?
-
Att tomgången är lite hög vid kallstart beror på att den går på choke så det är helt normalt.
Att den var något högre än normalt ibland kan ju bero på att fläkten gick just då och den kompenserar detta? lite osäker på om dom går upp i varv på tomgång när fläkten går men på min bil så går då tomgången upp lite när min ac-fläkt går kan ju vara samma sak med hjulingen.
Ang. felkoderna så har även jag försökt att få fram dessa när min check engine-lampa lyst. Dock har jag aldrig lyckats få fram dom, tror att man endast kan se dessa om det är något galet med själva Efi:n.
Antar att du redan vet vad koderna betyder?
22 = Trottel positions sensorn.
47 = Tomgångsmotorn.
55 = Att du kollar koderna.
Om dom inte försvinner genom att bryta strömmen till ECU:n så måste du nog till ÅF och köra mot deras dator, ring och hör med din ÅF om dom går att ta bort själv eller inte.
-
Jag är lite osäker på felkod 55. Du skriver "att du kollar koderna". Hur menar du. Jag trodde det var en lampa?
-
Den felkoden brukar man få för att man kör diagnostiken, iallafall när man kollar på bilar med t.ex OBD2 så antar att det är samma på atv.
-
Nu har fenomenet med för hög tomgång dykt upp igen. Maskinen går jättebra men på två turer på ca 45 min vardera hände det två gånger att tomgången vid gassläpp ställde sig för högt på mellan 1500 och 1600 rpm och fastnar där. Jag slår av nyckel och startar om och tomgången blir korrekt 1180. Felkoderna finns kvar enligt tidigare när jag kollar. Ingen check engine lampa lyser men den lyser vid start som den skall så den verkar inte vara sönder.
Provade att koppla bort batteriet över natten men felkoderna finns kvar. Sedan satte jag igång och skruvade lite. Jag har kollat alla kablar från TPS:en och tomgångsregleringen till ECU:n. Alla kablar verkar ok. Jag har även testat resistensen på tomgångregleringen och TPS:en enligt de specifikationer som finns i de verkstadsmanualer jag har. Tomgångsregleringen stämde nästan perfekt men på TPS:en fick jag avvikelser från specifikationen, se nedan
TPS
Kontaktpinne 1-2 med stängd gas: 4,11 k Ohm (skall vara 4 k Ohm) avvikelse
Kontaktpinne 1-2 med full gas: 870 Ohm (skall vara 820 Ohm) avvikelse
Kontaktpinne 1-3: 5,17 k Ohm (skall vara 4-6 k Ohm) korrekt
Tomgångsregleringen IAC
Kontaktpinne 1-2: 29 Ohm (skall vara 30 Ohm +- 1,2 ohm) korrekt
Kontaktpinne 2-3 29 Ohm (skall vara 30 Ohm +- 1,2 ohm) korrekt
Kontaktpinne 1-3 57,9 Ohm (skall vara 60 Ohm +- 2,4 ohm) korrekt
Kontaktpinne 4-5 29 Ohm (skall vara 30 Ohm +- 1,2 ohm) korrekt
Kontaktpinne 5-6 29,5 Ohm (skall vara 30 Ohm +- 1,2 ohm) korrekt
Kontaktpinne 4-6 57,2 Ohm (skall vara 60 Ohm +- 2,4 ohm) liten avvikelse
Mätningarna är gjorda vid bara ett par plusgrader och resistens ökar med värme så sannolikt är avvikelserna lite större, man skall egentligen mäta i rumstemperatur. Verkstadsmanualerna är väldigt hårda på avvikelser från specifikation och säger att om resistensen inte stämmer så är komponenten är felaktig och man skall byta ut den. Frågan är om det stämmer?
Jag tycker annars att det skulle kunna stämma ganska bra med en något defekt TPS. Det är ju inga stora avvikelser på resistensmätningarna på TPS:en ovan och maskinen uppvisar ju heller inga större fel så det skulle kunna stämma. Och TPS:en reagerar ju på gasvajerns läge och om TPS:en inte riktigt funkar som den skall så skulle det kunna förklara varför tomgången ibland blir för hög och att ECU:n då genererar felkoder. Vore väl heller inte så konstigt om en felfunktion på TPS:en också "spiller över" på tomgångsregleringen så att den också blir lite knäpp och så blir det felkod där också.
Jag har pratat med Lättviktsmotor i Norrtälje och de säger att det inte går att rensa felkoderna genom att koppla bort batteriet. Går bara att göra via deras dator säger de. Vet inte om det stämmer för i mina verkstadsmanualer står det att man kan rensa felkoder genom att koppla bort batteriet. Har ju som sagt provat att koppla bort batteriet men felkoderna finns kvar och det går ju inte att säga om de rensas eller inte, det kan ju vara så att de faktiskt rensas men laddas in på nytt så fort tändningen slås på.
Känns som att jag närmar mig den punkt där maskinen måste in till en ÅF som kan diagnostisera med dator för att lösa problemet. Jag fortsätter gärna skruva själv men det känns som att idéerna håller på att ta slut.
Någon som har några uppslag???
Jonas
-
Nu får du ursäkta min okunnighet angående el men mäter man inte TPSen i volt? Det gör man iallafall på skotrar när man ställer in dom. Fast man kanske ohm mäter dessa för att se att dom inte är trasiga? Blir det samma ohm-värde även om dom är fel justerade?
Du borde ju kunna försöka dig på att justera in TPSen?
Är dock osäker på om man kan göra detta själv, på Polaris snöskotrar så måste man ha en kabelhärva att koppla in.
-
Jo det stämmer, man mäter resistansen (ohm) för att se om de är trasiga och spänningen (volt) för att kalibrera dem och då måste man ha en manick till hjälp, går viss att köpa på nätet har jag sett men kostar en slant.
-
Det borde vara samma resistens omh (oavsett) justering
-
Ju mer jag funderar på det Jocke, kanske är en bra ide du har att försöka justera TPS:en, tack för tipset. Skall kolla vad utrustningen för att göra det går loss på.
Jonas
-
Flörta lite med din ÅF.
Här uppe brukar dom iallafall inte vara helt omöjliga på att låna ut verktyg nån timme.
-
Här kommer lite nyheter i denna tråd.
Har ännu inte gett mig på tps:en men jag fick tag i några andra komponenter som har med tomgången att göra och satte i gång i fredags kväll och började med att byta tomgångsregleringen (IAC) på maskinen. När jag sedan provkörde tyckte jag generellt att jag kanske fick något lägre tomgång och även något mer stabil sådan, d v s den gick något mindre upp och ned, inga större förändringar dock. Problemet med att tomgången ibland fastnar för högt vid ca 1500 – 1600 rpm fanns dock kvar. På 20 min körning fastnade den på detta sätt 2 gånger. Jag slår av nyckeln och startar om och tomgången blir då normal.
Körde hem och bytte MAP sensorn. Sedan ny provkörning och då fastnade den inte någon gång, körde 20 min utan att det hände. Gjorde sedan två turer till dagen därpå på kanske 20 minuter vardera utan att tomgången fastnade någon gång. Verkar således som om bytet av MAP sensorn gjorde skillnad. Kanske är lite för tidigt att ropa hej för problemet har ju kommit och gått lite. Jag måste kanske köra lite mer för att kunna vara helt säker. Hur som helst så fick känslan att bytet avhjälpte problemet.
Felkoderna finns dock kvar som förut så vad man verkligen skulle vilja göra nu är att rensa dessa. För antingen härrör koderna från den höga tomgången och då borde de inte dyka upp igen om man rensar dem eller så är det något annat som orsakar dem, oklart vad i så fall. Skulle kunna vara tps:en som jag mätte resistens på och fick avvikelser. Jag har beställt Polaris testkontakt som man med en multimeter kan använda för att testa och justera tps:en men ännu inte fått den.
Jonas
Ps: Jocke du kanske också skulle titta på din MAP sensor, du har ju samma fenomen
-
Ja, man kanske skulle testa att byta den då men låter dig vara testförare en stund till för precis som du säger kommer det och går.
-
Nu har det hänt igen, d v s för hög tomgång ett par gånger under helgen. Det var alltså varken tomgångsregleringen eller MAP sensorn som orsakade det. Börjar luta åt att du har rätt Jocke med din teori att det är en liten bugg i programkoden i ECU som gör att detta inträffar ibland. Ska göra ett försök med att kolla och justera TPS:en också. Väntar bara på Polaris testkontakt för det som jag beställt från USA. Har inte fått den ännu.
Jonas
-
Fick äntligen testkontakten för tps:en från Polaris. Med hjälp av denna bytte jag tps och justerade denna så att den gav 1,12 volt med stängt gasspjäll. Resultat jo tomgången blev bra mycket stabilare på ca 1170 rpm. Går nästan ingenting upp och ned. Men icke sa Nicke att det löste fenomenet att tomgången ibland fastnar på ca 1600 rpm. Har nu bytt tomgångsregleringen, MAP sensorn och tps:en utan att detta löst problemet. Finns snart inget kvar att byta...................
-
Nu vet jag varför tomgången blir för hög ibland.
Gjorde ett litet experiment i helgen. Jag skruvade bort luckan på spjällhuset där gasvajern går in och via ett "hjul" fäster i axeln som går genom spjällhuset. På denna axel sitter ju gasspjället som reglerar luftflödet och i andra änden sitter TPS:en som talar om för ECU:n vilket läge gasspjället befinner sig i. Där gasvajern fäster i axeln via "hjulet" sitter även en stoppskruv som är justerad så att när man släpper gasen och gasspjället stängs så tar hjulet i stoppskruven. Detta är "nolläget" och tomgångsregleringen IAC skall då ta över och hantera tomgången.
Vad jag gjorde var att jag bara fäste luckan till spjällhuset med en skruv och sedan körde jag runt i på det viset under helgen. I söndags hände det. När jag körde in några vedlass fastnade tomgången på 1600 rpm. Jag tvingade i neutralen, hoppade av och med motorn igång skruvade jag bort den enda skruven till luckan till spjällhuset. Jag kunde konstatera att hjulet på axeln låg emot stoppskruven precis som den skall göra. Jag stoppade då in skruvmejseln och med hjälp av denna pressade jag hjulet lite hårdare mot stoppskruven. Tomgången gick då ned aningen, jag pressade hårdare och whooooops så gick tomgången ned till korrekt nivå 1170 rpm och stannade där även sedan jag slutade pressa mot stoppskruven.
Detta var verkligen halleluja, har meckat och funderat över detta i ett halvår och nu äntligen....vet jag varför.
Frågan är nu bara hur man löser det? man får ju inte pilla på stoppskruven står det med fet varningstext överallt i manualerna? Någon som har några förslag?
-
Intressant!
Kan det vara så att det blivit någon beläggning/eller kommit in nå skit så spjället fastnar?
Jag vet att själva ställen där "hjulet" sitter inte är 100% vattentätt iallafall, jag har lyckas fylla det nån gång när man råkat sänka hjulingen vid vattenkörning.
En annan tanke som slog mig är att det kanske är gasvajern som kärvar? Hur mycket fick du trycker tillbaka hjulet? Rör det sig bara om 1mm eller så borde det inte påverka spärren uppe vid gashandtaget.
-
Ja skit vid spjället skulle det väl kunna vara. Jag fick pressa ganska hårt mot stoppskruven för att tomgången skulle gå ned. Men hjulet låg ju mot stoppskruven redan från början så vad min press gjorde var bara att hjulet trycktes hårdare mot stoppskruven så vi pratar inte milimetrar utan snarare tiondelar av milimetrar.
En annan teori är ju att stoppskruvens nolläge och spjällets nolläge sitter lite "högre upp" än TPS:ens nolläge d v s när spjället är stängt så tycker TPS:en att gasen fortfarande är på en aning och då talar den om det för ECU:n och då levererar ECU:n en annan blandning som höjer tomgången eller rättare sagt det blir ingen tomgång utan som om man gasar en aning. TPS:en sitter ju på samma axel som spjället så min press borde påverkat även den. Då skulle man justera TPS:en en aning.
Frågan är i vilken ende man skall börja. Skulle också vara intressant att höra vad en riktig Polarismekaniker skulle säga om saken.
-
Känns ju som att problemet skulle kunna lösas genom att skruva ett kvarts eller ett halvvarv på stoppskruven dära.
Står det något i service boken om varför man absolut inte för pilla på den skruven?
-
Ja det står att stoppskruven är förinställd på fabriken och om man lossar den måste man byta ut hela spjällhuset i ett paket. Den är väl inställd exakt så att spjället stängs när hjulet träffar stoppskruven gissar jag, eller ska vara det i alla fall. Frågan är väl om de bommat lite på våra maskiner eftersom vi har samma problem på våra identiska maskiner, samma årsmodell dessutom. Eller så är det lite skit som ställer till det för oss båda, eller så går det att fixa det genom att justera TPS:ens läge. Jag vet inte.
Kruxet med att skruva på stoppskriven är väl att den verkar vara låst med en låsmutter som den går igenom så det går väl inte att bara skruva lite på stoppskriven och sedan skruva tillbaka om det blir fel. Istället ser det ut som om man först måste lossa låsmuttern och då kan det sedan bli knivigt att hitta tillbaka till rätt läge när man skruvat på både stoppskruv och låsmutter. Har du kollat på din maskin, visst ser det ut som en låsmutter?
-
Har kollat runt och funderat lite och det är nog så att om man ställer ned stoppskruven så får man dels generellt lägre tomgång och man måste justera om TPS:en. Jag tror jag börjar med att försöka göra rent spjällhuset, framför allt runt spjället och där axeln som håller spjället går igenom spjällhuset. Har aldrig gjort rent det, svårt att komma åt där inne, kan tryckluft vara ett bra sätt?
-
har själv brottats med samma problem på min 850 en längre tid, det var spjällhuset som var skitigt. tog bort det och gjorde rent med bromsrengörings spray. sen gick den klockrent och inga mer felkoder..
-
Ok det var intressant att höra, tack för tipset, då skall jag prova lite Bräkleen.
-
Har nu rengjort hela insidan på spjällhuset inklusive spjället med bromsrengöring. Fanns små mängder olja på väggarna där inne och aningen smuts också. Tog även bort IAC:n och rengjorde den lilla tunneln i spjällhuset som den reglerar luftflödet i. Där var det ganska smutsigt. Har inte haft tid att testköra så mycket så fortsättning följer.
-
hur har det gått?
-
Har fortfarande inte haft tid att köra, massa annat att fixa med. Jag körde väl någon timme efter det att jag gjorde rent spjällhuset och då gick tomgången bra hela tiden. Men problemet har ju bara dykt upp ibland, kommit och gått, så jag måste köra mer för att kunna veta. Jag återkommer...
-
Körde en kort sväng i fredags och igår lördag lite längre. Var bland annat ute och letade flata stenar så det blev ganska mycket stopp med tomgång. Tomgången skötte sig fint hela tiden. Vid ett tillfälle tvekade den några sekunder vid 1500-1600 rpm men gick sedan ned till rätt nivå. Vågar inte ropa hej ännu men lite försiktigt optimistisk vågar jag väl vara. Vi får se mer körning krävs.......
-
Har nu kunnat konstatera att rengöring av spjällhuset inte avhjälpte problemet med den höga tomgången. Då och då ställer den sig fortfarande på 1600 rpm i alla fall. Provade att justera TPS:en aning. Idealvärdet för den är 1,12 volt men jag ställde den istället på 1,14. Då ökade problemen. Tidigare har jag provat att ställa den på 1.10 volt och då blev problemen också större.
Efter att nu ha micklat med i princip allt som har med tomgången att göra är min analys att hemligheten till tomgångsproblemet ligger i att stoppskruven (som är fabriksinställd) och luftspjället inte är till 100 procent synkade i nolläget. Stoppskruven står helt enkelt aningen för högt vilket gör att spjället ibland inte riktigt stängs helt utan det slinker in lite tjuvluft och då ställer sig tomgången för högt. Genom att hålla rent i spjällhuset och justera TPS:en exakt går det att minimera problemet men det går inte att helt få bort det. Så antingen lever man med detta problem som egentligen inte är särskilt stort eller så får man ta risken att labba med stoppskruven (fast man inte får det enligt Polaris), eller så byter man hela spjällhuset.
Finns det någon på forumet som har justerat stoppskruven på en Polaris?
-
Trist att det inte var så pass lätt som smuts i spjällhuset. :(
Jag har dock löst problemet, jag sålde min hjuling till farsgubben. ;D
Nackdelen är ju att jag nu står utan hjuling och kan inte bestämma mig vilket märke/modell det blir nu.
-
Köp en likadan maskin en gång till så att vi kan hålla den här tråden vid liv ;D
-
Jaha nu har jag gjort något som man inte får göra d v s jag har skruvat på stoppskruven. Ställde ned den en aning och maskinen exploderade ju inte i alla fall men först höll jag på att få lite "psykbryt" för check enigne lampan började lysa när jag startade maskinen. Men det visade sig att jag bara glömt att sätta i kontakten till TPS:en. Körde en sväng och allt verkade fungera som vanligt. Bra tomgång men vi får väl se när jag kört lite mera.
Enda som jag funderar lite på är att spjället nu får ta emot hela belastningen när man släpper gasen eftersom stoppskruven inte hjälper till. Kommer spjället med tiden att sätta märken i spjällhuset tro?
Kunde i alla fall inte låta bli att prova detta.
-
Tror inte det är någon fara att det nöter på spjällhuset, på t.ex en vanlig förgasare sitter det ju ingen stoppskruv och där nöter det ju inte.
Hoppas det funkar nu bara! ()p
-
Jag tror vi kan betrakta tomgångsproblemet som löst. Det var stoppskruven på spjällhuset som stod för högt. Sedan jag ställde ned den har jag inte sett röken av för hög tomgång och nu har jag dessutom kört en hel del den senaste tiden, flera längre och kortare turer utan tillstymmelse till för hög tomgång.
Polaris skriver i sina verkstadsmanualer att stoppskruven ställs in på fabriken och varnar för att ändra inställningen själv. På min maskin var inställningen uppenbarligen felaktig och eftersom det förutom min maskin finns en identisk maskin till på forumet (Polaris 500 EFI 2007) är det väl rätt troligt att detta problem finns lite varstans på dessa maskiner. En miss från Polaris således vad gäller denna modell och år borde man väl kunna anta, eller är det bara ett märkligt sammanträffande?
Skönt i alla fall att äntligen efter 6 månaders letande ha kommit tillrätta med problemet. :)
-
Gött att det löste sig till slut.. ()p
-
Ja det var skönt.
I fall du tänker ställa ned skruven på din maskin som du sålde till far din så kom ihåg att man behöver justera TPS:en i samband med det. När jag ställde ned min skruv så ändrades TPS:en från 1.12 volt till 1.08 volt. Gränsvärderna är 1.10 - 1.14 volt.
-
Problemet uppstår ju inte hela tiden, det får nog vara som det är så länge han inte klagar på det. :)
Nu vet vi iallafall vad problemet är så det är fort åtgärdat om det skulle behövas.