ATVForum, allt om fyrhjulingar

Allmän diskussion => Övrigt => Ämnet startat av: Motoya skrivet 17 juli 2011 kl. 12:47:41

Titel: Övningsköra fyrhjuling?
Skrivet av: Motoya skrivet 17 juli 2011 kl. 12:47:41
Tjaho

Tänkte fråga, får man övningsköra fyrhjuling? Tänkte ta behörighet B, tanken var att övningsköra med bil först, sen slog denna tanke mig.

Har läst runt lite, och för att köra med B-kort måste handledaren hjälpa till och bromsa om det behövs...alltså måste man sitta två på hjulingen? Och om jag inte misstar mig så är en renegade bara reggad för 1 person? Och handledaren får inte sitta i en bil bakom.

Men om man skaffar A-kort, då får handledaren sitta och köra bakom i bil eller MC? Eftersom det är MC-kort. Då kan inte farbror blå säga något? Jag måste inte ansöka om något extra eftersom det är Automat? (Ända "MC" som har automat är väl Scooter "MC"?) Även måste maskinen vara strypt? Man får väl inte köra en fullhästars t.ex. Renegade eller R1-2hjuling som 16åring? Vad är max KW på övningskörning MC?

Hittade en gammal tråd, men den gav inte svar på alla min frågor: http://www.atvforum.se/Forum/index.php?topic=9621.0

Hjulingen i sig är en vägreggad renegade, reggad för både a och b kort.

Fyrhjulingar är väl reggade som MC, DVS A-kort? Men får KÖRAS på A OCH B-kort, hur är det att ÖVNINGSKÖRA på B-kort?

Någon som har övningskört med fyrhjuling någon gång?

Har säkert missat några faktorer,

hoppas någon kan hjälpa mig i denna djungel! :)

MvH Motoya
Titel: SV: Övningsköra fyrhjuling?
Skrivet av: Hydro skrivet 17 juli 2011 kl. 13:20:48
Till att börja med, hur gammal är du?

Motorcyklar och dess tillåtna effekt är beroende på åldern hos föraren (samt i vissa fall hur länge man haft A-kort osv) onödigt att gå in på detta alltför mycket om du tex är 16, då en R1:a aldrig kan vara aktuell oavsett effekt, kubiken spelar också in nämligen.
R1 är nog inte aktuellt ändå, men det är som sagt helt andra regler för mc än bil.
Vid privat övningskörning med mc krävs det att handledaren antingen åker med eller åker mc, bil efter är tex inte tillåtet.

Idén med att åka fyrhjuling är faktiskt rätt bra, för det svåra med ett körkort är ju knappast att hantera fordonet, det är att läsa och samspela i trafiken, följa regler mm, och det är ju samma oavsett om man kör med ratt eller styre.

Självklart måste fyrhjulingen vara laglig med tex 20 häst (precis som alltid... sen om den faktiskt ÄR det är ju en annan sak).
Övningskör man med bil och tar körkort med automatare får man tillägg i körkortet om just detta och får alltså inte köra annat än automat.
Hur det är med mc vet jag inte, däremot vet jag att det finns automatväxlade motorcyklar, Honda tex har flera olika, bla med dubbelkoppling typ DSG osv.

Sen är det ju skillnad på lätt fyrhjuling och "annat än lätt fyrhjuling".
Är man 16 får man tex inte köra tung mc, ej heller begränsad mc.
Och en Renegade bör vara "annat än lätt fyrhjuling" men om det likställs med tung mc vet jag inte heller.

I morgon tycker jag att du ringer Transportstyrelsen får får svar från nån som vet, för detta är nog en rätt speciell gråzonsgrej...
 
Titel: SV: Övningsköra fyrhjuling?
Skrivet av: Atheos skrivet 17 juli 2011 kl. 21:32:14
Tar du A kort med automat mc/scooter så får du det tillägget att du bara får köra automat
precis som med B behörigheten.

Har du problem med tillgång på bil för privat övningskörning kolla lokala annonser brukar ju gå att hitta
nån skattad och besiktigad slit och släng bil för 6000.-
Titel: SV: Övningsköra fyrhjuling?
Skrivet av: Motoya skrivet 19 juli 2011 kl. 13:01:09
Tack för svar  ()p

Jag är 16, och har skickat in papper på att få gå på handledarkurs och allt det där, (tog ca 1månad innan papperna kom till mina kompisar för övrigt) för B-övningskörning. Tänkte köra med manuell bil, automat är ju pensionärs varning  ()p

Som sagt, har inge problem att hantera fordonet. Har även moped körkort och kört ca 700mil i trafiken på 1år nu, så lite trafikvett.

Har inge direkt behov att övningsköra med fyrhjuling, då det finns inget värdelösare att köra med fyrhjuling på asfalt om man inte har 100+ ponnys(ej heller 4x4 och 27"). Samt vi äger inte två MC reggade fordon så jag kan få övningsköra anyway(om inte någon av mina handledare vill köra med min moped bakom((förresten, får man som handledare köra bakom övningsköraren med moped? Eller måste det vara MC?)) ). Men vore kul o veta hur det ligger till, samt om någon har genomfört tråd-ämnet.

MvH Arvid


Titel: SV: Övningsköra fyrhjuling?
Skrivet av: Hydro skrivet 19 juli 2011 kl. 17:01:45
För tvåhjulig mc skall handledaren ha tvåhjulig mc.
Hur det är för fyrhjuling vet jag inte, men har mycket svårt att tänka mig att man får följa efter på ett fordon som inte ens går hälften så fort.

För övrigt förstår jag inte varför du skall övningsköra alls, om du redan kan allt i trafiken och dessutom inte har några problem alls att hantera fordonet, bara att invänta tidpunkten för uppkörning då ju!
  ()p
Titel: SV: Övningsköra fyrhjuling?
Skrivet av: Motoya skrivet 20 juli 2011 kl. 00:56:34
Hade jag haft möjligheten att få köra fyrhjuling utan större förändringar och omständigheter hade jag gärna gjort det... men nu verkar de som jag får vänta två år. Tack för hjälpen Hydro! :)