ATVForum, allt om fyrhjulingar
Allmän diskussion => Övrigt => Ämnet startat av: AtvNerd skrivet 1 januari 2009 kl. 15:17:16
-
Var ute ett gäng och cruisade med hjulingarna på isen, en dam på långfärdskridskor kom fram och påstod att det var förbjudet.... att det var motor förbud på isen... såg inga förbudskyltar.....det är iaf inte motorbåtsförbud på sommaren (hur gör man med snöskoter i norrland, där körs det väl på isen ?)
Hon kanske har rätt ?
Hur lyder lagen? :dntknow:
Spelar iofs ingen roll om det är förbjudet, jag kör ändå, men kan vara kul att veta!
-
förbjudet eller inte vet inte jag heller... men vägverket har ju vissa vägar på isen som är skyltade och allt på vintern och inte rullar dom över vägen :) ... måste sätta ihop raptorn nu så jag kan testa nya isdäcken och spruta lite iskristaller!
-
Hemmavid så går skoterlederna över isen, och nåt förbud
mot skotrar på isen rent allmänt tror jag inte det finns.
Och folk kör bil ut till sina stugor, eller för fiske också.
Kärringen var nog sur bara.
Vi ska ut på söndag och leka också förresten.
Edit. Skulle va om det är naturskyddat område eller nåt sånt då.
-
Som vi misstänkte: jävla gnäll kärring! tur att vi sket i henne....
Venus körde med sina Kold kutter de biter som satan!
Filmade lite får se när jag får tid att redigera.....
-
Det finns faktiskt ställen där det brukar kunna vara motorförbud på vattnet men det brukar dock vara i tätbebyggt område typ älvar och sånt som går genom stan, där brukar man bara få köra på en offieciell skoterled. Sen att köra på isen i sig är inget olagligt (om det nu inte är motorförbud), så länge man håller sig borta från skoterleder med vägreggade fordon.
EDIT: Blev lite osäker på om det heter att det är motorförbud eller skoterförbud på det som är på älvarna på vintern.
-
hittade det här:
Jag gjorde ett nytt försök och ställde frågan skriftligen till Vägverket, det blir lite mer formellt då.
Här är deras svar på frågan om vad som gäller på sjöisar. Frågan har ärende nr:VV0078294 hos vägverket
Datum: 2007 oktober 31:a 08:28
Hej Anders !!
Här får du lite information om vad som gäller angående att färdas på is:
Det är tillåtet att färdas på is i samma utsträckning som på öppet vatten. Is är inte barmark, vilket innebär att det inte finns något allmänt förbud att köra på is med motordrivna fordon. Men länsstyrelsen kan utfärda förbud mot sådan körning om det behövs med hänsyn till naturvård eller friluftsliv. Regler för körning på is kan också tas in i lokal trafikföreskrift. Uppgift om lokal trafikföreskrift finns hos kommunen och Polisen.
Med vänliga hälsningar
Upplysningstjänsten Fordon
Vägverket
781 87 Borlänge
Röda vägen 1
www.vv.se (http://www.vv.se/)
0771-119 119
-
verkar med andra ord bara som attd et är att köra ()p
-
det är bah å åk :headbang:
-
Jag ringde o kollade för något årsedan då
sa dom om jag inte minns fel
Motorfordonet behöver inte vara bes,eller försäkrat för det är inte allmän VÄG,,så även om det är oreggat så skall det gå o åka på isen.
Nu har jag ca 7cm kärnis på sjön så jag får nog ut o testa Lite.
Skall ju bli mellan 5-8 minus ett par dagar så det bygger väl
på lite varje dag..
Nesse
-
inga fösäkringrar gäller väl om det händer nåt på isen, krock eller går igenom isen eller liknande?
-
det tror jag inte i alla fall.... krockar man så har man ju gjort det på vägen.... går den igenom så har ju någon stulit den :DV
-
För en del år sen var det så pass tjock is i Skåneland så att det gick att köra bil på en del större sjöar, där jag körde (Hörby Ringsjöstrand) arrangerade en motorklubb det hela och kallade det halkkörning så försäkringen skulle gälla ()p
-
det tror jag inte i alla fall.... krockar man så har man ju gjort det på vägen.... går den igenom så har ju någon stulit den :DV
ja så är det ju ;D
-
På sjön här nere åker jag inte om det är mycket skridskoåkare. Det retar bara folk i onödan, det finns fler sjöar. sunt förnuft , tänk på att vi är ett rätt hatat folk redan.
-
Hittade detta "matnyttiga" om is/körning på is på Zatzy forumet, tänkte det kunde vara intressant för alla som vill ge sig ut på isar oavsett fordonstyp (utan fordon med för den delen...)
:rtfm: :rtfm: :rtfm:
VIGG på lazzat har skrivit så om han vill jag ska ta bort detta så gör jag självklart det:
Svarade med detta på ett annat forum..och jag kände att detta var något som jag kunde tillföra något vettigt om..det tog en stund att plita ner..och tänkte att det kanske är någon här som finner det intressant
Jag är mer eller mindre uppväxt på sjö och is i Mälaren och har haft duktiga mentorer och prövat en hel del själv
Frågan var..ang tjocklek och bilkörning på is....
Borra ett hål med isborr...nästan igenom..men inte så du får upp vatten i hålet..töm hålet på issnön.
Hur ser isen ut?..om den är svartaktig torr och liknar glas nästan?..ta av vanten och känn/krama issnön som blev när du borrade..känns den torr?=fin is..såkallad kärnis.
Snöis som folk pratar om..(när det snöar/blåser när isen lägger sig)..blir det bara av det övre lagret..för när "locket" är lagt så att säga så växer isen underifrån..så då spelar det ingen roll om det snöar för kvaliteten på isen..däremot så är snö på isen..räcker med bara 5 cm inge bra för tillväxten..snö isolerar enormt!..20cm snö på en nylagd is är förödande för tillväxten,det spelar typ ingen roll hur kallt det är..den växer knappt alls med 20cm snö på och riktigt dåligt med 10cm...kolla tjockleken på en is som har legat ett tag där det e mycket snö och det finns en plogad väg eller bana..skillnaden i tjocklek brukar vara stoor.M.a.o så kan det vara ok där det e plogat men farligt på sidan om i snön.
Framåt slutet av Mars/början av April (ca i mälardalen)så börjar solen gå i en så hög bana över himlen att det händer saker med isen..så fort snön har försvunnit på isen..töat några dagar eller så så bryter solstrålarna ned genom isen..det ihop med smältvatten från snö o.s.v som rinner ned genom isen bildar såkallad "spik is"..den är riktigt farlig.
Det blir som stavar av is som står ihop på höjden.
går du igenom på spikis..så kommer du inte upp själv..nej..inte med isdubbar heller.
Tänk dig15-25..eller 30 cm höga trästavar som du ställer tätt ihop i en ram på en ggr en meter(bara ett exempel)..du kan hoppa bäst du vill på den..right?..ta bort ramen..resten kan du räkna ut själv.Folk som hittas som har gått ned sig på spikis brukar vara helt sönderslagna/skrapade i ansikte och på hakan..de tar isdubbarna..försöker häva sig upp..kanten brister för "ingenting" och man slår i kanten med ansiktet..gång på gång.
Det brukar vara en vak..sen en "ränna" från vaken tills de inte orkar mer.Så länge det är snö på isen..(räcker med en cm) och det inte har töat mycket på senare tid..så blir det ingen spik is.
Våris som ser mörkgrå/nästan grönaktig ut...den ska man inte ge sig ut på överhuvud taget..oavsett tjocklek.
Bärighet vs yta..
Självklart har yta och tyngd med isbärigheten att göra.Vad kommer du längst på på en is som blir tunnare och tunnare juh längre du går...på skridskor eller på skidor?..japp..på skidor självklart.
Du kan åka skidor på en istjocklek du inte kan gå på.Därför ska man definitivt inte åka skidor på okänd is..(blir jobbigt att ta sig upp
Skulle ändå olyckan vara framme av en eller annan anledning och du går igenom..låt första chocken lägga sig..tar ett antal sek..det är KALLT!..mycket kallare än du tror/kommer ihåg.Av med eventuella vantar..ta loss isdubbarna som du självklart ALLTID har om du är ute på isen..ta ett rejält hugg åt det håll du kom ifrån..där bar ju isen dig..right?...ta samtidtigt som du försöker dra dig upp simtag med benen.
Man kan förenklat säga..(detta gäller en frisk vuxen person) att du har ca 3 min på dig att ta dig upp själv.
Om du inte lyckats efter 3 min är du så nedkyld att du inte orkar själv..om då personen du har med dig inte heller lyckas hjälpa dig upp så har man ca 30 min på sig att leva/vara vid medvetande(oftast samma sak).. och medans kompisen/morfar/syrran sticker iväg för att skaffa hjälp..håll dig så stilla du kan i vaken..försök att hänga på kanten om du kan..kläderna fungerar lite som en våtdräkt om du håller dig still.
Vattnet närmast kroppen värms upp..(ja..relativt) och håller dig vid liv/medvetande längre.
HELST ska man aldrig vara ensam ute på is..en till kan vara skillnad på liv och död.Om den andra som är med ska försöka hjälpa den som har gått igenom..så ska den som hjälper ALDRIG åla(självklart ålar du dig för att fördela vikten) sig fram mot vaken utan något emellan sig och den i vattnet/vaken.
Den som har gått ned sig har mer eller mindre panik och drar lätt ned sin kompis i vaken också när den i panik försöker ta sig upp.Ta en gren,ett rep,skärp,jacka..ja vad fan som helst emellan er och hjälp på det sättet din vän om det behövs.
Finns en bra grej som kallas för "Hansalinan" som är just ett rep i en förpackning med en mjuk tyngd och ögla att hålla i..man slänger förpackningen med öglan mot den som gått ned sig..nej..inte i huvudet på honom/henne utan gärna förbi/bakom vaken och drar den fram till personen som gått ned sig.
Jävla bra grej att ha med sig(säljs lite överallt).Men ett vanligt rep e inte dumt det heller.
När man ska ut på nylagd tunnare is så är en "ispik" en bra grej..("pinne" med en metallspets)..den ska vara ganska tung..dem äldre om du har/hittar en är bättre(läs:tyngre).Den ska gärna väga en del..gärna typ 3 kg.
Hugg HÅRT med ena armen framför dig hela tiden när du går på okänd (ALL is är "okänd" tills någon du VET kan is..alternativt du själv har kollat den..och självklart hela den vägen du ska ge dig ut på)..klarar du att hugga hål med ett slag så det sipprar igenom/upp vatten?..vänd och lägg ned ispromenaden.
Och..det som folk snackar och ljuger(ofta bara genom oförstånd) mest om..tjocklek vs vikt vs yta...
Detta gäller frisk torr hård fin vinteris..och är med en liten säkerhetsmarginal..ja..man ska ha en marginal ute på isen!.
5-6cm-eller mer:gå på.
10cm-eller mer: gå/skidor/skridskor/ lätt moppe (typ ciao)
13-15cm-eller mer: skoter,motorcykel,terränghjuling(ATC/ATV) utan några herrejösses släpvikter bakom.
18-20cm-eller mer: lätt personbil.(existerar knappt längre).vi pratar upp till 1000kg.
25cm-eller mer: vanlig personbil..upp till ca 1700 kg.
30cm-eller mer: Personbil/lätt lastbil/mindre traktorer med relativt lätta släp.
40cm-traktorer/tungt släp/tung lastbil/släp
Det sägs att 80cm-1 m frisk kärnis skulle hålla för ett normalstort trafikflygplan att landa på..har dock inte provat
20 cm kärn is är inte dubbelt så starkt som 10cm..utan mångdubbelt..jämför man 10cm med 30..ja då blir det inte tre ggr så hållbart..utan enormt mycket starkare.
Dessa tjocklekar med hållbarhet jag uppgett gäller FRISK KÄRN IS !!!..inget annat! Det är även isar jag skulle ta ut barn,gamlingar,familj osv. på.Man SKA ha en liten marginal!
Tänk på att ALDRIG "lova"/berätta för någon annan att.."ja för fan..isen e skitfin"..med mer än att den du berättar för också är isvan.."vägen" som han/hon/dem ska ge sig ut på är "ruskad" (borrade hål med jämna mellanrum med en grangren i) så de går/färdas exakt där du angett/kollat isen.Detta "löfte"gäller självklart bara absolut närmsta tiden efter du kollat isen.
Och som de flesta vet..
Isen är så gott som alltid (framför allt vid tö/vårtid) sämre och tunnare vid sund,grund(det strömmar där och varmare vatten går upp mot isen och smälter underifrån),broar,vass,bryggor,strandkanten,utlopp och intag.
Sen finns det överkurs med "vindbrunnar"/"råkar" osv..
KOM IHÅG..
Var inte rädd för is..ha respekt för den.
-
Det verkar vara väl tilltagen marginal där :) har kört på 11cm is med 1100 kilos bil... nu körde jag inte fort då så det blir en undervattensvåg för då hade man väl gått igenom... det var bara ett experiment :D
Jag skulle inte våga köra ut på isen med min lastbil jag har i jobbet (väger ca 35 ton) på någon 40cm is :dntknow: Nu har vi 20cm is här och jag vill ut med bilen... men någon har lagt en stor timmerhög där man kör ner :cry: :cry: :cry:
-
Man ska INTE ta av sej handskar om man har sådana. Handskar har samma "Våtdräktseffekt" som kläderna har.. frusna fingrar blir ingen hjälpt av