ATVForum, allt om fyrhjulingar
Allmän diskussion => Tillbehör, stötdämpare, däck osv => Ämnet startat av: Reed skrivet 9 oktober 2007 kl. 09:32:45
-
På maskinerna på jobbet så underhållsladdar vi batterierna med en c-tek laddare, men problemet är att batterierna inte tål detta utan tar slut efter ett tag.
Hade det varit i normala fall hade man kunnat ha en huvudbrytare och bara stänga av elen när dom står parkerade, men nu har vi larm med gps-positionering osv som måste funka hela tiden...
vad finns det för batterier som tål att underhålsladdas utan att ta slut eller gå torra? Det är vanliga MC-batterier dvs ca 14Ah
-
Jag trodde att ctek laddarna skulle kunna användas kontinuerligt utan att skada batterierna. :?
Ett knep kunde kanske vara att sätta en timer på laddarna, så de inte laddar hela tiden, utan bara några timmar åt gången. :wink:
-
vanliga bly/syra batterier måste ju fyllas på med vatten, även om man har en bra laddare, men den som ansvarar för det sköter sig inte... bör kollas varannan månad minst
-
..."gel" batterier då ?
//L
-
jag vet inte om jag bara har tur ( inte troligt med tanke på min historik) men mina batterier till snöskoter, åkgräsklippare, 4-hjuling står alltid på c-tek laddare när dom inte används och det har fungerat ua när jag tar fram dom (skotern står ju på laddning 8 månader utan tillsyn och det verkar den inte må illa av), enligt vad jag hört, så ska bly,ack batterier själv dö om dom står på betong vet inte om detta stämmer men för mig har det aldrig varit aktuellt då jag låter dom sitta i maskinerna med snabbkontakter strategiskt placerade.
-
det är laddspänning som tar kål på batterier. Normalt ligger en vanlig laddare på 14,4V för det anges som gasningsspänning vid rumstemp (+25). Är batteriet varmare än 25 grader så sjunker nivån för gasning, och alltså gasar ett varmt batteri vid 14,4 volt. Gasning innebär dels att vatten kokar bort för snabbt samt lite andra mindre bra kemiska processer. Visst bidrar all användning av batteriet (både laddning och urladdning) till att vatten förbrukas men så länge gasning undviks så är detta ett mycket litet problem.
Det finns olika typer av laddare på marknaden (som allt annat). En ganska vanlig lösning är att laddaren laddar med 14,4V tills dess att laddströmmen sjunkit till ett väldigt lågt värde. Den låga laddströmmen indikerar att batteriet närmar sig fulladdat. Vid en tillräckligt låg laddström går laddaren ner på ca 13,8V och då kan den stå på oavbrutet utan att skada batteriet. Det är en finurlig lösning men lite lättlurad. I de fall ett batteri laddas medan batteriet sitter inkopplat i sin normala krets, så drar alltid kretsen en del ström (för annars skulle man ju inte behöva ett batteri...). Den mängd ström som kretsen drar lurar laddaren att tro att det är batteriet som drar strömmen och därför kör laddaren ut sina 14,4V oavbrutet. Ett batteri som laddas länge kommer även värmas upp av själva laddningen och därför kan gasning uppstå under långa laddningar även vid 14,4V som normalt inte skadar ett batteri vid kortare laddningar (typ 1 dygn).
Att ladda ett inkopplat batteri kan därför vara klurigt om man gör det med dessa automatiska "smarta" laddare...