ATVForum, allt om fyrhjulingar

Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => GASGAS => Ämnet startat av: jummen skrivet 5 januari 2008 kl. 14:07:05

Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: jummen skrivet 5 januari 2008 kl. 14:07:05
Har bytt bromscylindrar fram på hojen och fyllt i bromsvätska i behållaren. Har testat lite olika knep när det gäller att lufta bromsarna men det vill inte bli bättre. Bromsarna tar inget och handtaget går väldigt lätt.
Nån (Peppe?  :) )som har några tips?
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: STENE skrivet 5 januari 2008 kl. 16:42:25
Kolla denna tråd:
http://www.atvcenter.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6213&highlight=lufta

Det är iofs för en raptor med det är nog samma lösning.
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: Jocke72 skrivet 7 januari 2008 kl. 07:41:55
Varför har du bytt bromscylinder?


Det kan vara så att packningen i cylindern bak har gått, då läcker trycket ut där iom att det är integrerade original. Har du separerat dem kan du prova att trycka upp bromsvätskan bakvägen.


Min rekommendation är att separera fram och bak då det blir en otrolig skillnad på bromseffekt fram.


/J
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: jummen skrivet 7 januari 2008 kl. 12:28:24
bromsarna är separerade. Det läckte ur den som får bromsvätska från behållaren vid styret. Så ja köpte nya, orkade inte dola med de gamla.
Ska öppna upp ordentligt i nipplarna och försöka hälla ur luften. Se hur det går, ska bara få tid också.
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: Jocke72 skrivet 7 januari 2008 kl. 12:36:42
Prova att ta loss oken, vänd upp och ner på allt och knacka på oken med en skruvmejsel samtidigt som du vänder och vrider på dem.

Alt trycka nerifrån och upp. Finns särskilda tillbehör för just detta om man inte är händig själv.


/J
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: PEPPE skrivet 7 januari 2008 kl. 13:34:07
Jaa du Jummen... nu har du gett dig in på gyttjiga stigar. Det är ett helvete att lufta GGns bromsar, men du får förklara lite mer exakt vad du har bytt så ska jag försöka ge dig lite tips. Det är ju 3st cylindrar i "bromspaketet" under framskärmen, vilka har du bytt?
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: Jocke72 skrivet 7 januari 2008 kl. 13:50:09
Han har ju separerat bromsystemet. Nu vet jag ju inte hur Jummen löst det, men det smartaste sättet är att dra två slangar direkt från huvudcylindern till respektive fram-ok. Då är det minmal risk för luftbubblor i systemet.


Med originalsystem kan jag tänka mig att det är ett litet helvete...



/J
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: PEPPE skrivet 7 januari 2008 kl. 14:54:50
Ooops, började besvara i morse och sen blev svaret liggande oskickat nååågra timmar. Ang luftningen kan jag bara hålla med Jocke, då bromsarna är separerade.
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: jummen skrivet 7 januari 2008 kl. 17:35:04
Det var kopplat så när jag köpte den. Men om man ser det framifrån så går det från behållaren vid styret till den högra cylindern som pressar in i den översta cylindern som i sin tur delar ut tryck till båda fram däcken.

Jag har bytt alla 3 cylindrarna.
Tror att luften ligger i cylindern som skickar ner till bromsarna eller i slangarna då den "vippen" eller va man ska kalla det rör sig.
Så det är ju i behållaren under skärmarna ja får fylla på ifrån. Har inget verktyg för att trycka bakvägen dessvärre.
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: PEPPE skrivet 8 januari 2008 kl. 07:00:08
Ok, när du luftar går det i vätska överhuvudtaget? På vissa system går inte "vippan" tillbaks ordentligt och då kommer det inte in ny vätska i cylindrarna. Prova att pumpa manuellt med vippan istället och var noga med att dra den ända till ändlägena.
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: jummen skrivet 20 mars 2008 kl. 08:11:27
Har gjort en grej så att jag trycker upp bromsvätskan ifrån bromsoken och upp till cylindern. Har kört tills det bara kommer vätska upp till behållaren. Men det vill fortfarande inte. Vipparmen rör sig helt som den ska men oken är helt stilla. Är det något jag har missat?
Titel: Lufta bromsarna
Skrivet av: PEPPE skrivet 20 mars 2008 kl. 08:36:55
Har du fortfarande separerat system borde det inte vara några problem om alla grejer är ok. Kolla över alla prylar en gång till dra åt ordentligt, kolla alla packningar. Jag hade probs med bromsarna på min första GG, så jag rev isär bromscylindrarna och då visade det sig att vissa tätningar var felmonterade från Brembo.
Titel: SV: Lufta bromsarna
Skrivet av: 4wheel skrivet 5 januari 2009 kl. 00:06:55
Vet att detta svar kommer väldigt sent, men det kan ju vara någon annan som kan få andvändning av svaret!

Luftade mina frambromsar i dag på nin Gasgas/Ducati och efter många svordomar så kom jag på att dom har satt luftnipeln i underkant på oket, alltså inte översta punkten på oket, så jag skruvade den oken och vände dom upp och ned när jag luftade dom och vips så fungerade det direkt......

Dom har nog tänkt att man ska trycka bromsvätskan bakvägen från oket och upp, men är ju inte alla som har dom möjligheterna......

Stefan"Quaden"Åberg