ATVForum, allt om fyrhjulingar

Allmän diskussion => Körteknik => Ämnet startat av: Tofo76 skrivet 8 juni 2013 kl. 09:11:18

Titel: Surhål + TGB550 + rooki chaufför...
Skrivet av: Tofo76 skrivet 8 juni 2013 kl. 09:11:18
Halloij

Ny på detta med fyrhjuling och blev ägare till en TGB  550 EFI för lite drygt 1 1/2 månad sedan och mest kört lite lugna turer här ute på landet längs med skogsvägar och en och annan tur in till byn.

Igår så började jag åka längs med lokala enduro spåret och gick riktigt bra, inga problem, så kommer jag fram till en myr/mosse och ser att spåret går "bredvid", detta ser ju inte så illa ut (här kommer nybörjar fasonerna fram) så gasar vidare och kommer ett tiotal meter och så dyker höger framhjul ner... juckar av och an lite och sitter fast rejält, konstaterar att hänger på underredet i gyttjan och alla 4 hjulen spinner...  :-\   jaja börjar wincha och kommer upp ur mossen och kör hem och konstaterar att detta var riktigt amatörmässigt... ;)

KOmmer hem och börjar kika på TGB:n, skitig så in i h-lvete, jag menar inte lite skit här och var i skärmarna och på plasten utan lera/mossa överallt i chassiet! Skruvar bort hasplåtar och hälften av plastkåporna och börjar göra rent, vatten och diskborste och efter torkat, på med rejält med WD-40.

Nu till min fråga, hur illa är detta, maskinen gick som vanligt hela vägen hem, ja jag vet att dom ska tåla lite men började fundera över variatorn, fram och bakdiffar, motor etc. Finns det risk att fått in vatten/skit som skadar maskinen? Har aldrig ägt ett fordon med variator förut, behöver jag öppna upp och kika? Hur känslig är elsystemet osv?
Vad rekommenderar ni erfarna ATV chaufförer efter ett äventyr som detta? Tips mottages tacksamt!
Maskinen är en TGB 550 EFI


Lite bilder på spektaklet...
Titel: SV: Surhål + TGB550 + rooki chaufför...
Skrivet av: oliwer_98 skrivet 8 juni 2013 kl. 09:32:12
nej, borde inte vara fara. diffen borde överleva om du inte misshandlar den med tex att lägga i den när du gasar osv. variatorn är ingen fara för på det där djupen, insuget sitter trogligen under huven o utblåset sitter säkert i nåt bakre hjulhus.
så kör på bara ()p
//oliwer
Titel: SV: Surhål + TGB550 + rooki chaufför...
Skrivet av: rally nizze.. skrivet 8 juni 2013 kl. 09:51:31
Ingen fara ibland kör en så nästan bara huven sticker upp ovanför ytan det håller det för men innan du dränker maskinen helt så kan det vara läge att kolla luftintagen sitter. Att köra på myr i spår efter andra brukar sluta med att man får vinscha tyvärr men det har ju också sin charm, annars är det att köra på lågväxel bredvid spåret som gäller bara krypköra fram annars gräver du ner dig och får vinscha som följd..Ut nu lorta ner maskinen den håller ()p
Titel: SV: Surhål + TGB550 + rooki chaufför...
Skrivet av: Gummiankan skrivet 8 juni 2013 kl. 11:27:32
Fram och bak diffarna är slutna så där är ingen risk att få in vatten, ut luften från variatorn sitter bredvid ljuddämparen, in luften till variatorn vid styret, till luftburken framkant på sadeln, så undvik vatten upp till sadeln  ()p Bara å gasa på  :headbang:
Titel: SV: Surhål + TGB550 + rooki chaufför...
Skrivet av: Decson skrivet 8 juni 2013 kl. 13:08:05
Kan svara av erfarenhet att med tgb kommer du inte så långt eller djupt så länge det finns nån form av fast material, du hänger på hasplåten med hjulen i luften istället som du just erfarit  :-\
Titel: SV: Surhål + TGB550 + rooki chaufför...
Skrivet av: Gummiankan skrivet 8 juni 2013 kl. 14:20:54
Är det någon som provat montera större hjul på sin tgb?
Titel: SV: Surhål + TGB550 + rooki chaufför...
Skrivet av: gyttorpsbjörnen skrivet 16 juli 2013 kl. 13:31:06
Ja om inte hjulingen klara av det där lilla så kanske gräsmatte körning ä å föredra, altså det är ju surhål man letar efter, ibland kanske bara styret sticker upp men nog fn funkar maskin efteråt i alla fall grizzly...... O0 :sunny: ()p
Titel: SV: Surhål + TGB550 + rooki chaufför...
Skrivet av: holken_ skrivet 18 juli 2013 kl. 10:12:10
Vi hade med en tgb när vi åkte på myren här hemma och han fastna flera gånger så vi fick ta upp han igen men dom är så jäkla låga tycker :)