ATVForum, allt om fyrhjulingar

Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => Dinli => Ämnet startat av: Kullan skrivet 21 oktober 2013 kl. 22:36:48

Titel: Hjälp, kompet kommer och går, HJÄLP!
Skrivet av: Kullan skrivet 21 oktober 2013 kl. 22:36:48
Var ute och åkte på motorväg. plötsligt stannar maskinen. Gjorde alla återupplivningsförsök, startgas, gnistprov, säkringar etc. Till sist hällde jag en msk olja innanför tändstiftet, satte detta tillbaka, la i femmans växel och puttade maskinen framför mig tills dess att kompet kom tillbaka. Startade maskinen och lät den bränna ur överflödig olja.
Frågan lyder:
Vad hade hänt? Vill aldrig aldrig råka ut för detta igen.

OBS. Nu går den korrekt.

Tacksam för uttömmande svar
Titel: SV: Hjälp, kompet kommer och går, HJÄLP!
Skrivet av: Delarium skrivet 21 oktober 2013 kl. 23:17:34
Kan inte dinli exakt, men det sitter på vissa motorer en dekomp för starten. Inte så den går i när den inte ska?
Titel: SV: Hjälp, kompet kommer och går, HJÄLP!
Skrivet av: Utopiazz skrivet 29 oktober 2013 kl. 14:28:40
Precis som Delarium skriver så finns en dekompressionsventil som släpper på kompet när motorn inte går. Tror den är verksam upp till 500 rpm eller liknande.

Om din maskin plötsligt tappade kompet och det sen "kom tillbaks" kan det kanske beror på en ventil som hängt sig i liiite öppet läge eller kanske till och med dekompressionsventilen som fått spader.

Dekompressionsfunktionen sitter på avgaskammen och kontrolleras med en fjäder och en kula som påverkas av varvtalet. Det går inte att byta kul/fjäder om dom slitits ut (ovanligt tror jag)