ATVForum, allt om fyrhjulingar

Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => Arctic Cat => Ämnet startat av: Oskar P skrivet 19 januari 2011 kl. 23:45:27

Titel: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: Oskar P skrivet 19 januari 2011 kl. 23:45:27
har fått ett missljud i variatorn verkar det som, först trodde jag det var ett lager på inkommande axel i lådan som gett sig för det låter även i neutral om man varvar upp den, men oljan såg bra ut, inget spån, och det låter mest på höger sida runt variatorn.
jag har haft av kåpan och kollat, inget ser ut att sitta löst och inget radialspel i remskivorna.
det låter som ett malande ljud blandat med om man skulle ha en näve muttrar i en plåtburk och rulla runt den...
inte extremt högt men nog högt så det stör mig.
var nere hos ÅF och han säger att det brukar bli så på dom variatorerna utan våtkoppling, men maskinen har ju bara gått 315mil så jag tycker inte det borde låta så.. han sa iaf att rasar nåt så fixar han på garanti men jag vet inte om jag kommer stå ut med ljudet, det känns inte som man ska behöva acceptera missljud på nya grejer....
han pratade nåt om att schimsa variatorn men jag tror inte det kan hjälpa..
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: KingQuadMarcus skrivet 20 januari 2011 kl. 01:05:02
Har också fått missljud i variatorn på min suzuki. Låter precis som du beskriver. Har själv inte kollat upp vad det kan vara då jag är borta för tillfället. Skulle precis som Oskar vilja veta vad detta kan bero på. Så kanske man kan ordna upp det när man kommer hem så man vågar ut och åka igen!
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: Oskar P skrivet 20 januari 2011 kl. 18:02:22
just det! nu minns jag att glennon sa att nån suzukimodell också råkade ut för det då dom precis som min hade kpooling&variator i ett, alltså ingen våtkoppling, men jag tror han menade nån äldre suzuki för den nya KQ700 har väl våtkoppling.
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: foppa73 skrivet 21 januari 2011 kl. 21:32:24
Har också missljud i variatorn. Varit inlämnad men inget fel syntes.
Dom kunde inte svara på vad det var. Arctic cat låter lite sa dom !!!
Men dom går väldigt sällan sönder så det var bara att åka menade dom.
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: Oskar P skrivet 21 januari 2011 kl. 22:11:07
ja nu har jag nyss varit ute i garaget och skruvat lite, sekundärvariatorn glappade som bara den, så jag trodde ju att lagren för ingående axel i lådan var helt skrot, men muttern satt inte speciellt hårt och när jag hade tagit loss varatorskivorna så fanns det inte nåt glapp alls i axeln, så det var själva variatorn som glappade på axeln, längst in mot lådan sitter 4 plåtschims, och centrum muttern klämmer variatorn mot dessa schims, och de var lite deformerade såg jag, så det har nog skett lite kallflytning i materialet och då höll inte muttern fast med lika högt moment så variatorn kunde glappa på axeln, när jag tryckte dit variatorn utan schims så satt den bättre för den kom lite längre in på axeln, jag tog bort ett schims och drog fast alltihop igen. jag noterade att remmen satt lite fel innan jag tog isär allt, primärvariatorn har ju en inbyggd koppling som släpper taget om remmen när den går på tomgång, och här låg remmen lite för nära den ena sidans variatorskiva så det låg och nötte mot den lite, så efter jag tog bort schimset så kom remmen närmare inåt mot motorn och det blir lite bättre avstånd mot variatorskivan.
ska se om ljudet kommer tillbaka, för jag skulle tro att axelhålet i variatorn har blivit lite slitet efter att det har glappat ett tag, isåfall får Åf byta det hela och montera med loctite, eller om man byter till härdade schims, så att dom inte kallflyter, och en fjäderbricka bakom muttern.
video på glappet:
(http://i73.photobucket.com/albums/i221/_chevrolet_/th_cvtfail.jpg) (http://s73.photobucket.com/albums/i221/_chevrolet_/?action=view&current=cvtfail.mp4)
(http://i73.photobucket.com/albums/i221/_chevrolet_/th_cvtfail2.jpg) (http://s73.photobucket.com/albums/i221/_chevrolet_/?action=view&current=cvtfail2.mp4)
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: anersimyra skrivet 5 februari 2011 kl. 20:51:15
Du ser!!! Nu har du bättre kunskap än ÅF om vad som är fel,inget ovanligt alls >:(.Men akta dig för att berätta att du mekat själv under garantitiden bara :nono:Berätta dock om dina iaktagelser så får ÅF skämmas lite ??? ???
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: Oskar P skrivet 5 februari 2011 kl. 23:44:01
Du ser!!! Nu har du bättre kunskap än ÅF om vad som är fel,inget ovanligt alls >:(.Men akta dig för att berätta att du mekat själv under garantitiden bara :nono:Berätta dock om dina iaktagelser så får ÅF skämmas lite ??? ???
inga problem för mig att meka under garantitiden. jag servar även maskinen själv och det var inga prob's med min ÅF, men för att vara lite schysst tillbaka så fixar jag en del sånt här själv med, ska ta och byta vänster baklampa också, för jag får ut en ny på garanti för det är fukt i den jag har nu. skickade filmerna till honom och han blev ju lättad över att det inte var värre än så.

Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: anersimyra skrivet 6 februari 2011 kl. 11:29:40
Ja ok,schysst med en bra ÅF ()p ()p. :djump: :djump:
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: Oskar P skrivet 14 april 2011 kl. 21:44:18
nu är det dags igen!!! ljudet börjar komma tillbaka. den har gått 420 mil nu.
jag börjar bli trött på cvt...

är det nån annan som tycker CVT-lådan (oavsett diesel eller ej) för ett jävla skrikande oväsen?
i vissa hastigheter (runt 60) låter min som testbilden på en TV ungefär.. det är öronbedövande längre sträckor och jag hör inte ens motorljudet för CVT ljudet överröstar!!!
har öronproppar om jag åker ut på en tur men så var det ju inte när den va ny!! då hörde jag bara tändknack och däckbuller.
nu orkar jag nog inte pilla med det själv, får bli ÅF's sak att lösa känns det som..
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: Cummins skrivet 17 april 2011 kl. 01:54:08
Du har ett lager haveri om det låter som testbilden på en tv.
Var nere och kollade på gamla polarisen för nöjes skull och jämförde, där är det inget glapp alls oavsett vilket håll.
Så det är nog en operation lager koll på din låda, med tanke på att det var rost på axeln också. Har det slitit snett i sekundären så se till att få även den utbytt då lagringen kan ha tagit skada. Usch vad dyrt det låt, tur du har garanti kvar.   
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: Oskar P skrivet 17 april 2011 kl. 23:13:43
idag har jag haft isär variatorn igen för att ändra på tillslagsvarvet genom tyngre vikter (vilket lyckades) samt at jag ville se så inte nåt var på väg att lossna, och denna gången satt muttrarna fast ordentligt.
jag noterade även att remmen hade minskat 1.2mm i bredd mot en ny rem (ny 33mm, min 31.8)
satte ihop det hela och värmde på asfaltstejp på utsidan av variatorkåpan, tänkte det skulle dämpa resonansen i den enorma aluminiumkåpan (det "klingar" i den om man knackar på den med en skruvmejsel)
men det blev inte helt bra ändå, det skriker fortfarande i vissa farter, mest runt 60.
kollade även sprängskiss på vxllådan och såg att den har rakskurna drev, inte så jättelyckat med tanke på ljudnivå...
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: anersimyra skrivet 18 april 2011 kl. 18:07:56
Ja du Oskar,det mesta verkar "skria" när det gäller ATV.Hade samma kriterier gällt inom ATV som inom dykning hade Atvbranchen varit stendöd för länge sen.Fälltmässigheten på atvfordon är under all kritik.Så mycket som så jävla enkelt skulle kunna ändras på
Titel: SV: Nån mer som har rassel i variatorn?
Skrivet av: nelson rya skrivet 29 maj 2011 kl. 21:43:09
har oxå razzel.ngn mer än jag som märkt av effekt förlust?