ATVForum, allt om fyrhjulingar

Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => Dinli => Ämnet startat av: otto84 skrivet 25 mars 2017 kl. 09:43:10

Titel: Vad hände med mitt batteri?
Skrivet av: otto84 skrivet 25 mars 2017 kl. 09:43:10
Häromdagen märkte jag att blinkersen betedde sig konstigt vid vissa varvtal. Den liksom flimrade i snabb oregelbunden takt.
Nästa dag tog sambon fyrhjulingen till en bekant ca en km bort. Den startade lätt när hon åkte dit. Helt stendöd när hon skulle åka hem.
Jag åkte dit några timmar senare och startade den med startkablar från bilen. När jag tog bort startkablarna blinkade ljuset kraftigt.
När vi kom hem lät jag den stå på tomgång och mätte spänningen som var 14.5V. Varvade lite och vips började spänningen fladdra mellan 8V och 14V och ljuset blinkade igen.
Stängde av och mätte batteriet till 12.7V. Startade den igen utan problem. Det var bra snurr på startmotorn.
Tog in batteriet på laddning med CTEK i MC-läge. Laddningen uppförde sig som den skulle och morgonen därpå lyste den grönt.
Lät den stå på underhållsladning under dagen och när jag kom hem från jobbet stod laddaren och startade om sig hela tiden.
Kollade batteriet. 12.7V. Men det ger ingen ström. Det orkar inte ens tända en 10W glödlampa längre. Mätte med multimeter i serie med lampan. Den visade 0,06A och lampan var helt släckt.

Frågan är nu. Fel på laddningen i fyrhjulingen som pajat batteriet eller fel på batteriet som gjort att laddningen inte fungerat som det ska.

Det är 1.5 år gammalt och köpt på jula.

Originalbatteriet höll i 2.5 år.

Vibrerar dom sönder tro?
Titel: SV: Vad hände med mitt batteri?
Skrivet av: akai skrivet 26 mars 2017 kl. 03:58:17
Batterier kan gå sönder på många konstiga vis.

Har varit med om att ett batteri pajat på 10 minuter.  fungerat super vid start, åkt 20 meter ut till vägen där jag stannade och pratade med grannen sen helt tvärdött efter en kort pratstund.

De batteriet betedde sig som ditt, spänningen var helt okej utan belastning men med lite belastning ingen spänning alls.

Skakade och bankade jag på batteriet så hoppade det igång i bland.
Titel: SV: Vad hände med mitt batteri?
Skrivet av: otto84 skrivet 26 mars 2017 kl. 08:23:04
Köpte nytt på Biltema igår. När jag kom hem mätte jag spänningen på det nya batteriet... 10,7V :(
Gjorde ett försök att ladda men avbröt laddningen när jag hörde att det bubblade rätt kraftigt redan vid 12,8V. En död cell antagligen. Bara att åka tillbaka och reklamera.
Titel: SV: Vad hände med mitt batteri?
Skrivet av: akai skrivet 26 mars 2017 kl. 10:24:29
Biltemabatterierna är skräp.

Ofta orkar de inte leverera hälften av normal startström och det sliter på startmotorn efter som att man måste nöta mera och värme bildas då i motorn.

Köp något med kvalité,  det lönar sig!
Titel: SV: Vad hände med mitt batteri?
Skrivet av: otto84 skrivet 29 mars 2017 kl. 22:50:48
Nu är ett nytt batteri monterat. Spänningen är nu stabil så det var inget annat fel än just batteriet  ()p