ATVForum, allt om fyrhjulingar

Allmän diskussion => Köpa en ATV => Ämnet startat av: Zteve skrivet 26 juli 2010 kl. 20:10:14

Titel: Max 40.000 till plogning och fisketurer
Skrivet av: Zteve skrivet 26 juli 2010 kl. 20:10:14
Hejsan. Har läst runt lite här i ett halvår och insett att jag behöver en fyrhjuling  ;)
Nä men jag skulle vilja ha en fyrhjuling för att i första hand ploga gården i vinter men även för att kunna ta på fisketurer eller bara lite skogsutflykter.

Jag har kollat runt mycket på linhai och även lite på cf. Tror nog en linhai skulle duga men jag är lite osäker eftersom vissa klagar på vinchen och att den kan vara opålitlig i minusgrader. Sen funderar jag om den blir seg att åka med om man ska åka några mil till olika fiskevatten.

Så jag skulle gärna höra lite åsikter från er med linhai, speciellt om ni använder den till att ploga med.
Men även om det finns andra bra märken som är bra till det jag ska ha den till.

Budgeten är MAX 40.000 men gärna under 30.000, anledningen till att jag höjde till 40 var att jag kollat lite på cf och dom kostar lite mer än 30.000 om man ska ha plog  :)
Titel: SV: Max 40.000 till plogning och fisketurer
Skrivet av: Pv544 skrivet 26 juli 2010 kl. 20:47:12
Jag har en Linhai och plogar lite med den, brukar stå ute i ett kallförråd och ibland så har ju det mesta frusit fast. Gaswire och växelhandtag tex, men smörjer man allt och ser till att man har hela gummidamasker som är hela (tex till växelspaksreglaget) så går det nog bättre.
Hade den stående ute i typ -25 och då ville inget snurra, fick lov att knuffa in den i garaget med bilen och låta den tina upp.

Sen att åka med den en bit är väl inga större problem, 60-65km/h är rätt lagom fart att ligga på.
Det är ju aldrig fel med mer hästar i en större motor, men ska man ha en billig 4x4 maskin så är Linhai ett bra val i rätt klen konkurrens.

Vinschen på min funkar än så länge, låter lite illa dock. Men det gör väl dom flesta billiga vinschar. Om min är orginal vet jag inte, sitter säkert olika på olika årsmodeller.
En sak med CF som jag hört är väl att det är väldigt trångt där vinschen ska sitta, och att det kan vara svårt att få dit en vanlig bättre vinsch.

Försök att ta dig iväg och provköra lite olika, så får du känslan för dom.

CF 500 är väl roligare att köra, men även dyrare. Linhaien är billigare i inköp och i drift, så det är ju en prioriteringsfråga.
Oavsett vad du köper så finns ju risken att du upptäcker att det är skitkul och kanske vill ha bättre grejer om nått år ändå.
Köpte nyss en Outlander 800, och min Linhai får stå i garaget lite mer nu...  :)
Men jag tror Linhaien ska få sköta plogningen i vinter och ha Outlandern som lekmaskin och som hjälp när jag kört fast med Linhaien.
Titel: SV: Max 40.000 till plogning och fisketurer
Skrivet av: Zteve skrivet 27 juli 2010 kl. 16:22:28
Tack för ett mycket bra och utförligt svar.

Det lutar mer och mer mot en linhai 300. Nu är det bara hoppas att jag hinner på nån bra annons på blocket (rätt sällan man ser nån med plog dock). Helst dom närmsta veckorna så jag kan njuta av den under min föräldraledighet  ;)
Det vore så kul när vintern kommer att inte behöva stretcha ryggen och skaka liv i armarna varje gång den faller snö.

En linhai borde ju vara lite billigare att försäkra också eftersom dom är billigare och har färre cc än en cf, eller det kanske är typ lika för alla atv?
Titel: SV: Max 40.000 till plogning och fisketurer
Skrivet av: Pv544 skrivet 27 juli 2010 kl. 18:42:32
Jag tror att försäkringen ligger rätt lika på dom flesta vägreggade fyrhjulingar konstigt nog, men dom kanske går efter effekten. Det är ju max 20hk i dom vägreggade, i en Linhai 300 så är det ju så gott som maxeffekten och i större maskiner så är dom ju nedstrypta.
En strypt maskin är ju inte särskilt trevlig att köra.... ::) ::) ::)

Vart bor du någonstans? Är det mycket att ploga?
Det är ju rätt bra om man har en plog som är ganska lätt att ta av, så man kan ut och leka lite mellan plogvändorna.

Tänk också på att räkna in däckens kondition, har du slitna och dåliga däck så är det nog inte så kul på vintern. Och däck är ganska dyrt, så det är ju bra om någon annan har betalat dom!  ()p

Allroad 300 finns ju också, i vissa årsmodeller är dom så gott som samma maskin som Linhai 300. Men på nyare så har ju Allroaden fått delad bakaxel, och skiljer kanske mer också.

Vissa har ju haft riktigt dåliga erfarenheter av både Linhai och Allroad, och skulle aldrig köpa en sån igen. Så finns det såklart även dom som råkat ut för CF500 som krånglat i allt hela tiden.

Man kan ju inte räkna med att få Hondakvalitet när man handlar en billig kinesmaskin, men man ska ju inte heller utsätta en Linhai 300 för dom tyngsta uppgifterna heller.
Plogning och nöjesåkning funkar fint, tunga vedlass eller hård lerkörning finns det bättre maskiner för.

Jag kan ju rekommendera Linhai eftersom jag har haft en som skött sig rätt bra, frågar du i CF delen av forumet så skulle dom helt klart rekommendera den.
Oavsett vad du väljer av dom så finns det ju en del kunskap här inne om maskinerna så dom flesta problem brukar lösa sig med hjälp av andra.

Men försök att provåka och klämma lite på dom, du ska ju köpa en som känns rätt.

Ska du åka lite skogsåkning så är ju bra däck och hasplåt ingen dum investering, men pengarna drar iväg när man börjar plocka på saker.
Titel: SV: Max 40.000 till plogning och fisketurer
Skrivet av: Zteve skrivet 27 juli 2010 kl. 21:23:35
Ok, ja det lär ju inte vara nån stor skillnad i försäkring iaf då. Men hur funkar de om man skulle köpa en äldre terrängreggad maskin, kan man vägregga dom och är det i så fall väldigt dyrt eller?

Jag bor i gävleborg, så jag kollar mest annonser som är någorlunda nära. Jag har inte så mycket att ploga egentligen, en vändplan och parkering för fyra bilar ungefär, men jobbigt att göra för hand  :(

Ja däcken ska man kanske kolla extra noga på, som sagt inget man vill byta i första taget.

Är det väldigt olika på plogar hur dom är att sätta på/ta av eller? Trodde dom flesta var konstruerade ungefär lika. Är ju en fördel om det går enkelt utifall man vill ta den på en tur på vintern
Titel: SV: Max 40.000 till plogning och fisketurer
Skrivet av: Pv544 skrivet 27 juli 2010 kl. 22:59:18
Det går inte att vägregga en äldre maskin, tyvärr. Hade underlättat begagnatmarknaden en hel del.
Men det är intyg och grejer som man inte kan skaffa själv.

Vissa plogar sitter på en stång från draget, och sen fäst på nått sätt fram också. Sen en sån som jag har, den sitter fast med två armar mitt under maskinen, sen bara krokar man i vinschen. Tror den typen är vanligast, några lås sprintar och sen är den lös.
Finns även ett typ av frontfäste, kräver nog lite stabil ram för att det ska funka bra.

Ibland kan man ju se att det följer med en hembyggd plog, då kan man nog få vad som helst.