ATVForum, allt om fyrhjulingar

Allmän diskussion => Körteknik => Ämnet startat av: Rudeboy skrivet 2 januari 2012 kl. 22:42:15

Titel: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Rudeboy skrivet 2 januari 2012 kl. 22:42:15
Blev bara tvungen o dra igång en ny tråd kring ämnet :D Såg en del lustiga förutfattade meningar kring hojfolk vs atvfolk. Jag har kört Enduro i ca12 år och kör fortfarande, köpte min 4x4 för ett par månader sen efter flera års suktande och har konstaterat att åka 4hjuling i skogen i maxtempo är långt ifrån lika jobbigt som o köra på 2 hjul men dock lika kul bara det finns utrymme, även fast farten inte är lika hög.. Jag har nog aldrig hört folk i Endurosällskap fördöma Atventusiasterna, snarare tvärtom då vi har haft stor nytta av till å lägga nya, fina, breda banor. Någon mer här i församlingen som sysslar med både 2/4hjul som kan säga nåt, så folk slipper tro att vi kollar snett på varandra? ':)
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Hakerik skrivet 2 januari 2012 kl. 23:01:43
Intressant ämne. Jag har ingen egen enduro erfarenhet själv, åker bara grus och asfalt på 2 hjul. Att det är fysiskt mer krävande att köra enduro kan jag förstå speciellt om man kör fast eller vurpar finns ju ingen winsch utan det blir te att baxa hoj.  ;)  Enduro föraren står mer upp och kör och det blir många muskler i kroppen som får arbeta. ATV föraren utan servo får bara Karl-Alfred armar. Jag tror det finns två sorters ATV 4x4 folk, de som gillar att åka "skogstraktor" i skogen och de som gillar att dra järnet vid varje tillfälle speciellt i myrar. Enduro folk har jag träffat på i skogen flera gånger och det har bara varit trevliga möten vi har ju på ett ungefär samma intresse. Men det är inte ofta enduro åkarna har tid att stanna till. Quad (2wd)åkare ser jag aldrig till i djupa skogen för de tar väl sig inte fram. Dom färrar väl runt i någon grusgrop.  ^-^
Det finns en typ av körning som är väldans inspirerande med 4hjul och det är hög fart på grusvägar typ rallybils körning. Men då behövs det ju lite motor i 4hjulingen.
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Hydro skrivet 3 januari 2012 kl. 12:23:20
Klart endurofolk är bättre, på allt!
http://www.atvforum.se/Forum/index.php?topic=33726.msg296750#msg296750
 ()p

Nä, men visst är det nog så att endurofolk generellt har bättre fysik än atv-folk, bla pga att enduro ju är en motionsform medan atv-åkande oftast är en hobby eller ett nyttobrukande.

Många enduroklubbar vill precis som många jeep-klubbar inte ha med fyrhjulingar att göra alls och detta är ju lite märkligt, för precis som sägs här så breddar ju vi med fyrhjuling spåren och ibland även plattar till dem (endurocyklar har ju en förmåga att gräva djupa decimeterbreda diken).
Alla tre kategorierna vill kunna få tillgång till körområden och på många ställen samsas man... men långt ifrån på alla.
Märkligt.
Här har vi tillgång till några enduroslingor, men vet att tex i Växjötrakten och på några ställen i Skåne är man inte välkommen med stödhjul.


Vi med motorbåtar lånar ju tex ofta ut havet till segelbåtar, ibland även nån enstaka bryggplats... på så vis är ju båtklubbarna större än om endast riktiga båtar skulle få vara där.
Och det enda politiker bryr sig om förutom pengar är STORLEK.
 :djump:

...något som endurokillar och jeepfolk kanske borde fundera på lite.
 
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Micce skrivet 3 januari 2012 kl. 12:28:12
Har absolut ingen erfarenhet av enduro, dock tror jag atv både är enklare och mindre konditionskrävande. Atv kan alla köra därför tror jag den grenen växer som den gör.
Dock anser jag att vi delar samma intresse och marker.
Ser gärna ett ökat samarbete med enduro åkare framför allt på värmdö.
Kom gärna fram till oss och berätta om ni tycker vi kör åt fel håll eller så.
Har även märk att fler endoro åkare dyker upp nu på de spår som vuxit igen då vi har förmågan att bredda upp lite.
Till samman blir vi ännu starkare och kanske kan få mer förståelse för vårat interesse.
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Rudeboy skrivet 3 januari 2012 kl. 13:54:16
De e ju klart att alla kan inte få plats samtidigt ute i skogen, kan ju finnas en säkerhetsaspekt.. Jag hoppas och tror att Atv kommer att få plats mer i motorvärlden, som i Amerika. Det gjordes ett försök på en stor Endurotävling (stångebroslaget) för ett par år sen, med en Atv-klass. På en tävling som det stadigt dyker upp 1000-1500 enduroförare, så var det endast 3-4st Som anmälde sig i Atv-klassen. Så arrangören beslutade o ställa in den klassen. Vilket är skittråkigt, då jag vet hur rolig den banan är och den är som gjord för 4-hjulingar! Vet inte om Atvfolket är sugna på tävla eller om arrangören misslyckats annonsera om tävlingen. Jag hoppas på de sistnämnda..
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Hydro skrivet 3 januari 2012 kl. 14:38:57
Både jag och många med mig gillar att köra i skogen och på enduroslingor, men är inte att dugg intresserad av att flyga över stockar eller studsa runt på stenar.... dvs TÄVLA.
Så varför inte ha typ "öppet spår" efter en tävling istället?
Då kommer fyrhjulingarna!

Självklart skulle andelen som tävlar med atv också öka om det faktiskt fanns återkommande tävlingar, utspridda över landet, precis som inom enduron.
Nu är det väl max en eller två tävlingar per år, och då blir tyvärr inte uppslutningen så bra.
...oavsett marknadsföring.
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Svezon™ skrivet 3 januari 2012 kl. 17:21:50
Bra tråd.
Jag hade en endurocykel för många år sen och jag saknar den fortfarande. Enduro är skitjobbigt och det absolut roligaste sättet att träna kondition på.

3 dec deltog jag i Atv-kåsan i Mullhyttan på Fjugesta Ms och deras endurospår. Vi var 18st som kom till start och hade tävlingen inte legat så nära jul tror jag fler hade anmält sig. Åtminstone var det så tongångarna gick på FB och en del forum.
Att köra Atv kåsan var defenitivt ingen dans på rosor då jag hade kramp i både armar ben innan jag kom i mål.  :)

Det roliga var att enduro åkarna var nöjda med hur banan såg ut efter loppet, då vi hade både breddat och plattat ut spåren. Visst blev det en del spår i de blöta områdena men de var nöjda och vi är välkomna tillbaka.  ()p

Och vad jag hörde efter tävlingen ifrån de folk från enduro klubben så finns det tydligen ett visst intresse från SVEMO att ta upp ATV:er i sitt tävlingsreglemente då det är en sport på uppgång.

Bara i år har det arrangerats Atv tävlingar som te.x Snow and Mud i Säfsen, Team Extrem Enduro i Villingsberg och Nyköping, King of the Hill (uphill & arena trial i en tävling) på Ski Sunne, Trial & Mud i Nyköping, trial i Partille två ggr, Arena trial och SM i Mudrace i Brändåsen och Atv Kåsan i Mullhyttan. Kanske har jag glömt nån?
Att tävla med Atv är skitskoj och jag hoppas att det blir fler tävlingar med mer deltagare nästa år.

Att vi ska kunnas samsas i skogen och dela körområden i framtiden hoppas jag verkligen då vi kan dra nytta av varandra.

Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Rudeboy skrivet 3 januari 2012 kl. 17:54:02
De där hade jag faktiskt inte en aning om >:(Då låter de verkligen som att nåt e på gång :) hur va upplägget på kåsaracet du körde? Var det både dag o natt och specialsträckor? För er som tvivlar om o hoppa över stock och sten "tävla", borde prova! Jag kan sätta min Atv på att ni kommer älska det!! :headbang:
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: AtvHudik skrivet 3 januari 2012 kl. 19:27:08
De där hade jag faktiskt inte en aning om >:(Då låter de verkligen som att nåt e på gång :) hur va upplägget på kåsaracet du körde? Var det både dag o natt och specialsträckor? För er som tvivlar om o hoppa över stock och sten "tävla", borde prova! Jag kan sätta min Atv på att ni kommer älska det!! :headbang:
Hade du haft något annat än en Dinli hade jag antagit utmaningen direkt  ;) Nu tycker jag inte det är värt risken O0

Det är säkert roligt om kan ju bara hoppas att detta kommer att växa och bli stort och accepteras som sport  ()p
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Svezon™ skrivet 3 januari 2012 kl. 20:20:24
De där hade jag faktiskt inte en aning om >: (Då låter de verkligen som att nåt e på gång :) hur va upplägget på kåsaracet du körde? Var det både dag o natt och specialsträckor? För er som tvivlar om o hoppa över stock och sten "tävla", borde prova! Jag kan sätta min Atv på att ni kommer älska det!! :headbang:

Nu var ju Atv Kåsan en mini variant som inte kan jämföras med den riktiga enduro Kåsan.
Tävlingen var 2+2 timmar med en timmas paus emellan och 30 minuter respittid på båda etapperna. Första etappen gick i dagsljus och andra i mörker. 'Kåsan' var riktigt tuff, för av 18 startande var vi bara tre som kom i mål!  ;D Dagen till ära hade jag lånat en kompis xenon hjälmlampa, kanonljus i ett halvt varv sen pajjade kontakten och jag fick köra med orginalljuset på hjulingen. Skitkul när lamporna la igen av lera och liknande hela tiden.  :help:
Har inte vart så trött sen jag åkte Vasaloppet -95.  :D
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Rudeboy skrivet 3 januari 2012 kl. 21:02:28
Det låter hur kul som helst och tufft! Måste ha känts bra o lyckats fullfölja ()p hoppas de blir av i år igen, då kommer jag garanterat om de inte krockar med riktiga kåsan. Hoppas det blir fler tävlande och all respekt för dom som föredrar mysåkning. Ta er dit o få en upplevelse som åskådare, då kommer det med all säkerhet suga i åktarmen på er så ni ångrar att ni inte ställde upp!
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Hydro skrivet 3 januari 2012 kl. 21:09:38
När jag ser svettiga män leka i lera så suger det ärligt talat ingenstans... 
 ':)
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Micce skrivet 3 januari 2012 kl. 22:04:45
När jag ser svettiga män leka i lera så suger det ärligt talat ingenstans... 
 ':)
Phu.....Tur det
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: AtvHudik skrivet 3 januari 2012 kl. 22:08:27
När jag ser svettiga män leka i lera så suger det ärligt talat ingenstans... 
 ':)
:lol: ()p
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: CALLAHAN skrivet 4 januari 2012 kl. 02:03:10
Ganska kul tråd då jag tycker precis tvärt emot trådskaparen!
Körde ihop med enduro killar när jag hade min Raptor 350 och har själv kört en del enduro innan.
Och jag säger att det är mer än dubbelt så jobbigt att hålla högt tempo på en quad än en enduro.
Vi körde en ganska öppen bana som gick runt lite dungar och en del öppna åker ytor.
Polaren trodde jag skulle köra ifrån dom som skit men det gick fan inte hänga med.
Vi bytte maskin och där försvann hans intresse för 4-hjulingar helt.
Han orkade ett varv och klaga innan när jag bara orkade 4.  :lol:
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Rudeboy skrivet 4 januari 2012 kl. 17:52:43
Jag påstår inte att det skulle vara helt kravlöst på kondition att köra fyrhjuling.. Min upplevelse var då inte det du beskriver, kanske ska tillägga att jag spenderar bra många timmar mer i veckan på Endurohojen än på Atv:en, vilket jag har mer som ett eftermiddagsnöje och till diverse arbeten hemma på gården. Man kan ta alla intressen till olika nivåer, de viktiga är att man har kul! :headbang:
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Oskar P skrivet 20 januari 2012 kl. 21:49:23
ja vissa enduroförare är nog lite anti-atv, men jag har egen erfarenhet av detta då terränglederna som vår klubb använder för körningar är gamla enduroslingor, och enduroklubben har kört där sen 80-talet, när jag upptäckte slingorna tog jag kontakt med både markägare och en ur enduroklubben, och fick nyttja lederna på prov, så vi ordnade några körningar och enduroklubben ställde sig faktiskt positiva, då vi håller öppet och breddar spåren, så att dom slapp gå och röja längs lederna inför varje tävling. vi kör inte samtidigt, utan informerar endurokillarna när vi tänkt ha körningar.
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: jaas skrivet 20 januari 2012 kl. 21:57:59
Jag försökt få till körning på endurobanorna här i trakten. Men resultatet av det vart  :nono: :knupple:  :whip:
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: i like mud skrivet 21 januari 2012 kl. 09:03:02
Jag försökt få till körning på endurobanorna här i trakten. Men resultatet av det vart  :nono: :knupple:  :whip:


ja varför vill så många enduro och jeep förare inte ha oss på sina banor är dom avis tro :hmmm:
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Can-am Kjelle skrivet 21 januari 2012 kl. 09:15:04
ja vissa enduroförare är nog lite anti-atv, men jag har egen erfarenhet av detta då terränglederna som vår klubb använder för körningar är gamla enduroslingor, och enduroklubben har kört där sen 80-talet, när jag upptäckte slingorna tog jag kontakt med både markägare och en ur enduroklubben, och fick nyttja lederna på prov, så vi ordnade några körningar och enduroklubben ställde sig faktiskt positiva, då vi håller öppet och breddar spåren, så att dom slapp gå och röja längs lederna inför varje tävling. vi kör inte samtidigt, utan informerar endurokillarna när vi tänkt ha körningar.

Björnhyttans enduroslinga va och lika, dom va posetiva att man åkte slingan. men sen vart de nya markägare och då vart det bara enduro som fick åka där. togbort 4x4 och Atv
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Hydro skrivet 21 januari 2012 kl. 09:17:49
Jeep- och endurokillarna har ju i många fall fjäskat i åratal för politiker och tjänstemän för att få loss en skogsplätt för att åka på, om det sen kommer några nya tomtar på fyrhjulingar så är väl vissa helt enkelt inte intresserade av att upplåta något de själva kämpat för i decennium.
Avundsjuka är nog en av de minsta anledningarna.
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: DRÄNG skrivet 13 februari 2012 kl. 11:09:22
Blev bara tvungen o dra igång en ny tråd kring ämnet :D Såg en del lustiga förutfattade meningar kring hojfolk vs atvfolk. Jag har kört Enduro i ca12 år och kör fortfarande, köpte min 4x4 för ett par månader sen efter flera års suktande och har konstaterat att åka 4hjuling i skogen i maxtempo är långt ifrån lika jobbigt som o köra på 2 hjul men dock lika kul bara det finns utrymme, även fast farten inte är lika hög.. Jag har nog aldrig hört folk i Endurosällskap fördöma Atventusiasterna, snarare tvärtom då vi har haft stor nytta av till å lägga nya, fina, breda banor. Någon mer här i församlingen som sysslar med både 2/4hjul som kan säga nåt, så folk slipper tro att vi kollar snett på varandra? ':)

har kört 2 hjul ganska länge på och brevid väg, jag har inte heller hört nåt negativt om fyrhjulingsåkare, visst lite pikar men bara på skoj.
när jag började köra på 2hjulingar hälsade alla likasinnade lite käckt på varann,
något som tyvärr avtagit lite.
2 hjul eller 4 hjul spelar ju ingen roll tycker jag, vi ska ju alla sammsas och ha kul, på banor i skog och på väg (då helst enligt gällande trafik regler)

Tyvärr finns det alltid folk som tittar snett,oftast straffar det dom själva ;D.
Men vi behöver ju inte ge dom vatten när båset har blivit grönare
 (som ordspråket lyder) :)
Man ska ha kul men respektera andra ()p
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: adrian_vg skrivet 13 augusti 2012 kl. 13:15:35
Jag vinterpendlade förut med min Honda XL600R, men till denna vinter ställde jag av den pga omfattande oljeläckage, och skaffade en kvadd ist.

Ser ingen orsak till att motorcyklister skulle tråka ATV:ister eller tvärtom. Finns det en schism mellan grupperna alltså?

Personligen ogillar jag bilar som fordon (stora, tunga och bränsletörstiga), men hatar dem inte sas. Kan ha en del åsikter om hur bilisterna kör, men inte mer än att jag knyter näven i fickan... 8-)
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: Hydro skrivet 14 augusti 2012 kl. 19:15:54
Finns det en schism mellan grupperna alltså?

Nä det tror jag inte, inte egentligen...
Men lite skall det självklart tjafsas.

De med Gixxer ogillar ju ofta Goldwings, motorbåtsförare ogillar segelbåtar, osv osv... så är det och det bara kryddar tillvaron lite.

Men när det sen kommer nån utifrån, typ en golfare eller nåt sket, DÅ skall du se att mc-förarna är kompisar med atv-förarna.
 ()p
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: adrian_vg skrivet 15 augusti 2012 kl. 09:29:11
Men när det sen kommer nån utifrån, typ en golfare eller nåt sket, DÅ skall du se att mc-förarna är kompisar med atv-förarna.
 ()p

Aha, lite vänskapligt tjafs bara alltså. :)
Titel: SV: Enduroförare bättre än Atvåkare?
Skrivet av: leoj skrivet 23 april 2013 kl. 08:43:52
tjena jag kör sj en ktm 525 exc enduro och en can am renegade 800 och i vår grup är vi blandade enduro och atv åkare när vi är tte och kör