ATVForum, allt om fyrhjulingar

Allmän diskussion => Övrigt => Ämnet startat av: johan_paz skrivet 29 november 2017 kl. 02:57:43

Titel: Släpvagn till hjulingen, hur mycket bredare
Skrivet av: johan_paz skrivet 29 november 2017 kl. 02:57:43
Står i valet o kvalet vilken släpvagn jag skall köpa. Min polaris är enligt specen 122cm bred, har dock ej mätt om det är över julen eller skärmarna. Sportsman 800 Deluxe 2007.
Släpen jag kollar på är 128 eller 152 cm breda invändigt. Det känns som ett lite smalare släp är smidigare att köra omkring med, både i trafiken och efter hjulingen i trädgården, frågan är bara om de blir allt för smalt för att transportera hjulingen? Det bredare släpet är drygt 2meter brett utvändigt, och är då lite bredare än dragbilens backspeglar.

Alternativt är det kanske bättre att ha ett smalare släp, om det gör att hjulingen inte kan röra sig så mycket i sidled? Blir dock meckigare att få på surrningsband fram om man kör med gallergrindar på.

Någon som varit i samma situation? Jag jobbar tyvärr utomlands så har svårt att pröva vilken kärra som passar, och tänkte beställa en nu på ett erbjudande som tar slut om några veckor.

Titel: SV: Släpvagn till hjulingen, hur mycket bredare
Skrivet av: qbtq skrivet 29 november 2017 kl. 07:42:32
Min tidigare hjuling hade spec 124cm och mitt släp är 125 invändigt ... det gnagdegummi för att luften i däcken gjorde att det "bulade" ut...

Det fungerade utan problem.. den var stabil i sidled och jag förankrade framåt och bakåt... Så spec 122 mot 128 bredd borde fungera utan problem.. ( OM du har orginaldäck... ska du byta till feta mudders så blir de ju bredare gissar jag)

Jag skulle kört på den smalare  ()p
Titel: SV: Släpvagn till hjulingen, hur mycket bredare
Skrivet av: Hydro skrivet 29 november 2017 kl. 22:52:03
Släpens mått avgör inte om hjulen skall "röra sig i sidled" eller ej.
Hjulingen skall surras och skall då inte röra sig nånstans, det går tex bra att köra den på ett sk flatbed (flak helt utan lämmar) för den skall som sagt surras.

Ett personbilssläp anser jag för övrigt vara smidigt oavsett om det är nån dec hit eller dit... skall du däremot dra den efter hjulingen i trädgården så kanske detta påverkar, det vet du ju bäst själv hur tight din trädgård är.

Det där med gallerhäckar har jag för övrigt aldrig förstått mig på, visst om man kör flera kubik löv möjligen men.....
Titel: SV: Släpvagn till hjulingen, hur mycket bredare
Skrivet av: Tripod skrivet 29 november 2017 kl. 23:48:51
Jag har en släp som är 148X260 med tipp. Perfekt till hjulingen.
Har även en annan som är 130X245. Den är liten både när jag lastar hjuling/gräsklippartraktor och byggvirke.

Jag skulle satsa på den större.
Tiki har ju en som är 140 x 275. Lite mittemellan  :)
Titel: SV: Släpvagn till hjulingen, hur mycket bredare
Skrivet av: johan_paz skrivet 30 november 2017 kl. 04:26:29
Släpen jag kollar på är Fogelstas obromsade "proffsläp",  L750B och D750B. Den senare är den bredare, 325x152 flak. Tämligen brett och långt men det kanske är positivt i längden. Trädgården är ganska stor så det funkar egentligen med ett 2m brett släp där när jag skall samla ihop löv. Längden på D modellen gör ju även att det funkar betydligt bättre för virke. Bara orolig att storleken på det gör att körkortet sitter löst för eventuell överlast, då de fort kommer upp i det.

För mig är gallergrindar ett krav, löv, grenar, skräp till tippen, osv, allt blir mycket enklare om det sitter galler runt. Jag har sammanlagt 6 träd på tomten och ca 15-20 till längs kanten på tomten så det blir många kubik löv var höst eller vår som ska köras ut till en lokal "skogstipp"

En fördel, som jag inte tänkt på innan , är att de längre släpet borde funka bättre att tippa ner och köra upp utan ramp, då de har betydligt längre överhäng.

Titel: SV: Släpvagn till hjulingen, hur mycket bredare
Skrivet av: qbtq skrivet 30 november 2017 kl. 07:42:45
Släpens mått avgör inte om hjulen skall "röra sig i sidled" eller ej.
Hjulingen skall surras och skall då inte röra sig nånstans, det går tex bra att köra den på ett sk flatbed (flak helt utan lämmar) för den skall som sagt surras.

Självklart Hydro ska man surra så den inte rör sig i åt något håll.. MEN har du lämmar på kärran och hjulingen har gummit emot lemmarna på varje sida ... och du förankrar åt alla 4 hörnen.. ja då har du ju självklart hjälp av lemmarna på släpen för rörelse i sidled.

Lastsäkringen ska klara 100% av vikten framåt och 50% åt sidorna och bakåt..Har du en hjuling som väger 350/400 kg ja då hjälper iaf mina Lemmar på släpet till att säkra i sidled...

Sedan fattar väl vem som helst att det går att lastsäkra på en flatbed... (Hoppas det om man har släp iaf)