ATVForum, allt om fyrhjulingar

Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => Övriga - t.ex Adly, Kasea, Skyhawk, Derbi, Malaguti => Ämnet startat av: FredrikNestor skrivet 5 maj 2007 kl. 19:09:07

Titel: Punktering
Skrivet av: FredrikNestor skrivet 5 maj 2007 kl. 19:09:07
När jag åkte hem från jobbet idag märkte jag att fyrhjulingen (fastpower 250xt) drog mer och mer åt höger. När jag kom hem så visade det sig att jag hade fått punktering på höger bakdäck. Verkar vara ett ganska rejält hål, det pyste ordentligt.
Går det att laga själv? I så fall hur? Eller är det kanske bäst att lämna in däcket för lagning?

/ Fredrik
Titel: Punktering
Skrivet av: Tintin skrivet 5 maj 2007 kl. 19:43:58
Är det bara ett hål kan du laga det själv. Det finns lagningskit att köpa på Jula m fl. Du ska inte ha lappar utan ett kit med färdiga gummistrimlor med vulkmedel på som du för in med ett handtag som ser ut lite som en virknål. Är det ett stort hål kan du få lov att använda flera strimlor. Du kan köra direkt efter.
Titel: Punktering
Skrivet av: Skogsstiernan skrivet 5 maj 2007 kl. 20:11:36
Hej

Har själv råkat ut för samma öde som du. Jag sprutade i en burk med "lagningspasta" som jag köpte på macken och det funkar klockrent.
Titel: Punktering
Skrivet av: FredrikNestor skrivet 6 maj 2007 kl. 00:01:43
Tack för svaren. Hm. Vet inte vad som är bäst. Hålen orsakades nog av en spik eller liten glasbit, hålet kanske är 1-2 milimeter i diameter.
En sån där sprayburk med skum, eller lagningspasta, kanske man ska prova först.
Jag ska även kolla upp det där kitet på Jula, så får vi se hur det går :)
Titel: Punktering
Skrivet av: poperor skrivet 6 maj 2007 kl. 00:32:09
Kan rekommendera JULA kitet. Kostar 189 kr, har lagat hål både på min Linhai och på min bil. Klockrent!!!

Per
Titel: Punktering
Skrivet av: Tintin skrivet 6 maj 2007 kl. 01:57:30
Instämmer med Poperor. Svågern som jobbar på däckfirma avrådde mig å det bestämdaste från s k däck på tub då det ger en massa obalans och det inte är säkert att det tätar i alla fall. Kör på Jula-kitet!
Titel: Punktering
Skrivet av: FredrikNestor skrivet 7 maj 2007 kl. 22:20:18
Ok.. jag ska ta och åka förbi jula imorn och titta på kitet..
Jag måste alltså montera bort däcket från fälgen först..? Är inte det svårt, det är väll lite bökigare än ett cykeldäck antar jag, eller klarar man det själv tror ni?
Titel: Punktering
Skrivet av: Tintin skrivet 7 maj 2007 kl. 23:08:30
Nix, du lagar det på plats.

Ett tips är att du tar en sprejflaska med vatten och sprutar där du tror att hålet är så att du ser om det är ett eller flera hål. Sedan tar du den del i kitet som ser ut som en pryl och trycker in i hålet för att jämna till hålkanten, sedan drar du ur den. Ta sedan det andra verktyget som ser ut lite som en virknål. sätt en gummistropp i öglan på verktyget så att den sticker ut lika långt åt varje håll. Tryck i verktyget i hålet hela vägen ner och vrid ungefär ett halvt varv när du drar ut igen. På det sättet sätter sig gummistroppen bra i hålet. Spreja på lite mer vatten för att se att det blev tätt. Blev det inte det kan du behöva sätta i en stropp till. Det hela är klart på 5 min!
Titel: Punktering
Skrivet av: FredrikNestor skrivet 8 maj 2007 kl. 17:17:43
Hej igen. Ok,låter enkelt, jag trodde att jag skulle vara tvungen att ta bort däcket från fälgen, så jag lämnade in däcket hjulet istället, kostade 100kr och tog 5 minuter.. tyckte det var smidigt. Men nästa gång jag får punka så ska jag köpa det där kitet istället. :)

Nu ska jag justera elektrodavståndet på stiftet, eftersom motorn är svårstartad, får se om det hjälper.
Titel: Punktering
Skrivet av: Striker skrivet 9 maj 2007 kl. 00:43:06
Prova med 0.6-0.7
Titel: Punktering
Skrivet av: FredrikNestor skrivet 9 maj 2007 kl. 09:25:07
Tja. jag har inte möjlighet att mäta så noggrannt, så jag bara slog ihop dem lite. Ska testköra denidag.Om jag skulle ha slagit ihop dem för mycket så kan det väll inte vara någon katastrof, det ärväll bara att justera avståndet och testa igen? Eller kan det skada motorn på något sätt?
Titel: Punktering
Skrivet av: Hubbe skrivet 9 maj 2007 kl. 10:07:28
Nej, inga skador.
Bara om gapet är för stort och man har låg squish så kan kolven slå i stiftet.