ATVForum, allt om fyrhjulingar

Allmän diskussion => Köpa en ATV => Ämnet startat av: almgren44 skrivet 6 november 2019 kl. 20:04:00

Titel: Förlängd hjulbas eller inte?
Skrivet av: almgren44 skrivet 6 november 2019 kl. 20:04:00
Tjena,

Postade precis denna fråga i Can-Am sektionen men känner att den passar bättre här.

Planerar att köpa min första atv. Den primära orsaken till köpet är att kunna ploga garageplan och några hundra meter väg de dagar jag måste iväg innan proffsen hunnit fram. Har väl egentligen inget annat verkligt behov men ser att den kan komma till användning lite här och där och kanske bli en rolig leksak. Har fastnat för Can-Am Outlander 570 Pro+ och funderar nu på om jag ska välja en Max eller inte. När jag var och klämde på en hade jag med mig min son och säljaren ville självklart att jag skulle köpa den tvåsitsiga maxversionen då jag lagligt kunde ta med sonen och köpa glass (T3B).
Min fråga till den samlade expertisen är om ni ser några för- eller nackdelar med att åka runt med 20cm extra hjulbas? De uppenbara nackdelarna är pris (+10k) och brist på utrymme i ett redan trångt garage, men hur upplevs det när man kör? Kommer det kännas som att vända en finlandsfärja eller kommer den gå som på räls när man plogar?

Tacksam för all info jag kan få.
Titel: SV: Förlängd hjulbas eller inte?
Skrivet av: skogsvarelse skrivet 9 november 2019 kl. 18:08:26
En lång maskin känns som en Finlandsfärja jämfört med en kort när man ska vända på trånga utrymmen. En 2 sitsig maskin får du åka 2 pers lagligt. En lång kan upplevas stadigare vid tex släpdragning eller branta upp/nerförsbackar kan kännas stabilare efter väg.

En kort maskin är smidigare och hänger sig inte lika lätt på underredet när man kör över tex en "vass" kant eller liknande. En kort kan ofta kännas mer "lekfull" än en lång (en lång blir mer som en stridsvagn går upp och ner ur hålen och går inte att gasa över hålet som en kort kan göra)

I ditt fall så skulle en lång vara bra om du känner att skjutsa är något du kommer göra en del. (spelar inte så stor roll i uti ödemarken om du får skjutsa eller inte men ska det ske efter mer trafikerad väg där polisen är så är en lång bra, samt en lång har ofta ett bättre säte och handtag för att just kunna åka 2 på)
Titel: SV: Förlängd hjulbas eller inte?
Skrivet av: almgren44 skrivet 30 november 2019 kl. 19:12:18
Tack för bra input. Plockade hem en med kort hjulbas tidigare idag.