ATVForum, allt om fyrhjulingar

Annonsörer, Prenumeranter och ATV/Quad-Föreningar. => Annonsörer, Prenumeranter och Föreningar => Svenska ATV Föreningen => Ämnet startat av: Mudde skrivet 25 februari 2010 kl. 21:47:57

Titel: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: Mudde skrivet 25 februari 2010 kl. 21:47:57
Det finns 29000 ATV som är registrerade som terrängfordon i trafikregistret och 18000 ägare till en Quadricycle som vi definierar till dem som i trafikregistret finns registrerade som motorcyklar (16000 ägare) eller mopeder (2000 ägare).

32% av förarna av ATV uppger att de alltid eller nästan alltid använder skyddsutrustning som exempelvis hjälm och skyddskläder. 35% i gruppen använder det sällan eller aldrig. De som kör Quad tycker möjligen att det är mer naturligt eftersom de oftare kör på landsväg och i stadsmiljöer men även där uppger endast 75% att de alltid eller nästan alltid använder skyddsutrustning.

Vad tror vi om detta?!?
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: SkoGsvilden_ skrivet 25 februari 2010 kl. 22:04:20
Att siffrorna för hur många som använder skydd är läskigt låga om dom stämmer!  :cry:
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 26 februari 2010 kl. 11:35:44
Jag tror att det tyder på att fler än man tror kör lungt och försiktigt, som ren avkoppling/rekreation - eller använder den i jordbruk, skogsbruk, eller "istället" för skogspromenader, och de har inget egentligt behov av skyddsutrustning, annat än för att följa lagen.
Sen är det väl ändå så att även de som kör lungt och försiktigt även de råkar ut för olyckor, men inte alls i samma utsträckning som de som kör för allt vad tygen håller i alla lägen.
Jag tror dessutom att det är rätt mycket vanligare med fyrhjulingar på landsbygden, där "trafiken" inte är lika stor fara som i storstäderna, vilket i sin tur gör att de som kör lungt och sansat egentligen inte har så mycket att oroa sig för.

Visa mig den jordbrukare eller skogsägare som kan/vill ha hjälm, ryggskydd mm på sig när de arbetar, det funkar inte.
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: Miko skrivet 26 februari 2010 kl. 11:58:43
Jag kan ta mig själv som exempel, jag har aldrig haft på mig en hjälm eller i någon annan form av skyddutrustning sen jag skaffade mig ATV.
Det beror inte på att jag tror jag är stålmannen, utan jag använder min atv i skogsbruk och för avkoppling samt andra sysslor här hemma som Rickard tidigare skrivit.
Sen anser jag att min körstil inte ger någon hög olycksrisk.

Kör själv även enduro (på fritiden) och där har jag nog alla skydd som nog går att få plus lite till. Olycksrisken där är riktigt hög och körstilen är betydligt aggresivare.

Så jag tror att många i den undersökningen använder sin atv på väldigt olika sätt och ändamål.

 
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: SkoGsvilden_ skrivet 26 februari 2010 kl. 11:59:52
Jag är en av dom Rickard  ()p

Jag kör med hjälm på mej och sliter bara av den när det är dags för arbetet, det är inte speciellt betungande, men ryggskydd mm. blir väldigt mycket i vägen när man arbetar så de har man inte på sej tyvärr men man borde ha de :/

Men de e ju som du säger, oftast när man är ute så möter man inte en enda bil så risken för "yttre faktorer" är inte stor.
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: Dhenniz skrivet 26 februari 2010 kl. 12:45:56
Jag kan bara tala för mig själv, men när det blir nöjesturer, och längre turer, oavsett om det är skoter eller hjuling. Lika självklart som säkerhetsbälte i bilen, eller svetsvisir när man svetsar.

När jag arbetar på gården, fäller träd, kör timmer, plogar osv, har jag inte hjälm, då den blir ivägen, dels blir den så obehaglig, när man sliter så svetten rinner.

Saker jag dock märkt att jag måste skaffa är sågskyddsbyxor eller vad det heter, för jag har sågat mig i låret två gånger då träd man trott vara fällda legat i spänn och snärtat till när man kapat någonstans. Har haft så otrolig tur båda gångerna att det inte blivit mer än lite blod i stövlarna. kunnat lappa ihop själv. Dvs OTROLIGT tur.

Skydd SKA man ha, men rätt skydd, och när man gör vissa saker anser jag att skydden är mer till hinder än verkligt skydd.

Min åsikt, varken mer eller mindre.
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 26 februari 2010 kl. 13:11:44
Ett annat exempel när hjälmen inte passar (enligt mig) är när man plogar snö, då vill man ha så bra "splitvision" som möjligt, och höra så mycket av det som händer runtomkring som möjligt, för att undvika att hamna i farliga situationer, visst, om man ändå skulle råka backa ut på gatan när det kommer en bil skulle det vara bra med skydden/hjälmen, men jag anser att risken för olycka ökar om man använder hjälm när man skottar snö.
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: jnse skrivet 26 februari 2010 kl. 13:53:21
Hittills så har jag aldrig haft något skydd alls när jag kör ATV.
Men då brukar jag köra lugnt i skogen, jag gillar mer att försöka ta mig fram på svåra ställen än att köra fort.

Med min ena skoter däremot så har jag alltid minst hjälm på mig, för där gillar jag att gasa! :-)
Med den andra skotern så är det som med ATV'n, inge skydd alls, för med den så är det roligare att ta det lugnt och snurra runt i skogen lite.
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: Mudde skrivet 26 februari 2010 kl. 20:42:10
Statistik kan ju tyvärr tolkas på olika sätt.

Tyvärr kan ju de som sätter lagar och regler tolka statistiken som att vi är väldigt oförsiktiga.

Sen har iallafall jag varit med om att olyckorna inte uppstår där man anar det utan i situationer där man minst anar det  :-\

Gashäng, ofrivilligt gaspådrag, backning när man trott att L eller H växeln legat i. Ja antalet situationer kan vara många varför jag nog personligen tycker att hjälm ryggskydd borde användas mer frekvent. Själv har jag flera olika hjälmar och skydd beroende på typ av körning.

Låg fart behöver inte betyda säker körning, jag tänker då på diken, backar mm.

Jag förstår mycket väl varför man inte använder skydd vid alla körningar då jag inte alltid gör det själv men vi skall kanske börja använda dom lite mer frekvent också då det inte "kan" uppstå en olycka.
Titel: SV: Statistiken säger att.....vad tror vi om det?
Skrivet av: TAZ™ skrivet 1 mars 2010 kl. 16:05:01
känner en kille som körde omkul med vanlig cykel på landsväg i 15kmh och var bokstavligt talat sekunder från att dö eftersom båda lungorna var punkterade, den delen har jag svårt att se att han kunnat undvika för jobbigt att ta på bröstskyddet när man tar en vanlig cykeltur! men han slog i huvudet oxå har väl återhämtat sig kanske 85% men dom sista kommer han nog aldrig få tillbaks! tog närmare 1 år innan han lärde sig känna igen sina barn, och minne är fortfarande ett problem för han. så att man kör på ett sätt som inte är olycksbänaget eller att man kör sakta är inget bra argument till att köra utan skydd.
men nu ska jag inte påstå att jag själv är bättre

eftersom jag inte har någon atv så kan jag ta cykeln som exempel
tex om jag ska cykla till en kompis tar jag sällan eller aldrig hjälm, men om jag ska ta en cykel tur tar jag alltid hjälm! även om körningen är den exakt samma. Med en atv hade jag om jag tog en nöjestur sulle jag självklart ha skydds utrustning, men om jag sedan skulle köra exakt samma väg i arbets syfte skulle jag maximalt ha en huggar hjälm! dock när jag kör quad är de alltid full mundering som gäller för vet att jag kör på ett sätt som lätt leder till olyckor, kombinerat med att jag inte är så bra på att köra ;D