ATVForum, allt om fyrhjulingar

Märkes diskussioner => Märkesspecifikt ATV Quad Fyrhjuling => Can-Am/Bombardier => Ämnet startat av: Rickard Marklund skrivet 3 oktober 2009 kl. 10:32:47

Titel: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 3 oktober 2009 kl. 10:32:47
Nu har jag fått min maskin  ()p, och i denna tråd kommer jag löpande att rapportera om mina erfarenheter avseende denna.
Tanken är att jag skall sammanställa en "testmall" som alla ni andra också kan anväda för att göra era egna versioner av "min" test, jag kommer dessutom att rapportera om servicekostnader, reparationer, bränsleförbrukning och allt annat som har med ägandet av en Can Am 800 MAX XT-p att göra.
Bilder mm kommer inom kort.

Jag hoppas att denna satsning på en seriös testkörning över en längre period skall uppskattas av de som funderar på att köpa en Can Am.

Nu finns även en sida med fler och lite mer högupplösta bilder. http://www.atvforum.se/test-can-am-800.html

Läs även ATVForums långtest av Apache bandsats här: http://www.atvforum.se/Forum/index.php?topic=26378.0

Pris
Baspris för Outlander MAX 800R EFI XT-P ca 142 400 kr.
Mitt pris vid rent köp blev 135 000 kr, inkl vindruta, tum och handtagsvärmare.
Då jag även köpte plog med snabbplogfäste slutade notan på knappa 142 000 kr.
 
Andrahandsvärde?
En kvalitetsmaskin som har ett relativt högt andrahandsvärde, detta förhindrar dock inte att man som första ägare kommer att förlora en hel del på affären...
Vad andrahandsvärdet blir återstår att se, men det kommer att redovisas här när maskinen är såld.

Väghållning
En dröm att köra på vägen, servon kan dock initialt göra att man upplever den lite nervösare än föregångarna, utan servo, när man passerar "potthål" eller liknande i vägen.
Jag tror att detta mest är en initial känsla, för redan nu efter 5 mils körning har man börjat vänja sig med detta och håller annorlunda i styret.
Servon är som ni säkert förstår underbar när man svänger snävt, eller kör i terrängen.
Det finns två val för servons styrka, min och max, men jag tycker skillnaden är för liten, på minläget hade den gärna fått ge lite mindre servoverkan för landsvägskörning.
På maxläget är den väldigt lättstyrd, och jag kommer nog bara att använda detta läge vid terrängkörning.

Framkomlighet i terräng
Måste erkänna att jag kör ytterst lite i terrängen, har fortfarande inte testat nåt alls med denna maskin, rapporter kommer efterhand.

Acceleration
Ej uppmätt ännu. (inkörning)

Toppfart
Vägreggad, strypt version = ca 65 km/h (ej inkörd, kanske går fortare när den fått några mil)
Terrängreggad, ostrypt version = ca 125 km/h

Komfort
Ja, vad skall man säga, jag är helt såld på fjädringskomforten som jag främst tror beror på den speciella bakfjädringen med dubbla svingarmar.
Sadeln kunde vara lite mindre "uppböjd" i framkant, men rent generellt sitter man bra. För mig är kanten till den upphöjda bakre sittplatsen, som skall vara svankstöd, lite för långt bak för att ge en riktigt skön körställning (jag är bara 175 cm lång), hade inte varit helt fel om man kunnat flytta bakre sittplatsen några cm fram/tillbaka för att få en bättre sittkomfort - oberoende av förarens längd.
På passagerarplats sitter man högt, med bra utsikt, men man utsätts naturligvis för mer fartvind än på en vanlig ATV utan den upphöjda bakre sittplatsen.

Med den ruta som sitter på maskinenfår man draget i ansiktets övre del, hade varit bra om man på ett enkelt sätt kunnat justera höjden på rutan då jag tror att en del hade kunnat acceptera lite mer drag mot bålen om man fick dragfritt i ansiktet.

Servicekostnad första året.
10-timmarsservice efter 12 timmar och 38 mil, Kostnad 2000 kr (Traktorcity Piteå).
Filterolja: 117 kr
XPS 4T Syntetisk 0W40 4 liter: 488 kr (Går det verkligen 4 liter olja?)
Arbete: 1.9 tim: 963 kr
Förbrukningsmaterial 5%: 31,70 kr

Totalt 1660 kr
Moms 400 kr

Summa: 2000 kr.

Fel: Trasig bromsljuskontakt, fanns i lager, men fel typ - tydligen har årets modell en annan gänga, bromsgivaren sitter på hydrauliken, och gängan var inte densamma som på tidigare årsmodeller.
Blir ett återbesök alltså. (besvärligt)

Tillgång på trim, tillbehör och eftermarknadsdelar.
Det finns en hel del originaltillbehör, men jag är väl inte den som hänger på mina maskiner en massa lullull, om ni ser eller köper tillbehör eller trim till era mskiner, delge mig gärna era erfarenheter så kan jag komplettera denna artikel med lite mer info.

Variator/Växelåda,Drivlina
Jag var lite orolig att 800:an skulle vara mer svårkörd i låga hastigheter än min tidigare 650 XT, men jag är förvånad över att den är så pass len som den är, faktiskt känns variatorn på denna helt perfekt, inga problem alls att smyga iväg. När man vill köra tufft hade jag dock velat ha ett lite tvärare ingrepp på variatorn, men man kan förmodligen inte få allt...
Om jag finge önska skulle jag vilja ha en högväxel, för snäll körning på landsväg, där maskinen varvade, säg 1000 varv mindre än idag. Tror det skulle vara gynnsamt för bränsleförbrukningen och "ljudkomforten".

Vid backning "klipper" tändningen vid xx km/h, på tidigare modeller har man kunnat trycka in overrideknappen för att kunna backa fortare, men jag hittar ingen sådan knapp på denna (har inte kollat i manualen, den kanske finns där nånstans trots allt)
Uppdatering: Knappen för växling av servoverkan har dubbla funktioner, när man kör framåt växlar man servoverkan, men med backväxel i så är det "override-knappen" som gör att man kan backa fortare. Man skall läsa manualen.  :rtfm:

Nya viscolockens funktion:

Test av diffen!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_kIFxNDJ11Y[/youtube]

den gamla 2009

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oAJiygXUCrM&NR=1[/youtube]

Belysning
Har inte kört just nåt i mörker ännu, men det lilla jag sett av belysningen fram är inte imponerande, dessutom varierar höjden mycket beroende på om man åker själv eller skjutsar, det borde verkligen vara nån form av enkel nivåreglering på halvljuset, antingen manuell via ett vred på styret, eller automatisk.
 
Kvalitet på knappar/mätare/reglage
Ett stort lyft jämför med föregående årsmodeller, hel/halvjus är ett vred på toppen av vänster multireglage som fungerar bra.
Uppdatering 09-10-30 Efter några dagars dimma och regn så kan jag konstatera att reglagen inte är helt optimala - häromdagen när jag skulle iväg var det -4°C ute, och det vatten som lagt sig under de dimmiga och regniga dagarna innan hade frusit till is: Startnyckeln gick få i med lite milt våld, alltså OK, startknappen fungerade dock inte innan jag tog till med lite mer än milt våld, den gick dock att starta...
Handbromshandtaget satt också fast initialt, men det gick också få liv i med lite krafttag, fick dock trycka tillbaks det i ursprungsläge.
Reglagebetyg för vinterväder med maskinen ute utan täckning är därför inte helt OK, men dock, jag har inte ännu blivit stående p.g.a. is trots att jag tagit maskinen i minusgrader minst 6 ggr, så man får väl ändå säga att det är godkänt.


Blinkers är en bra knapp, tryck in vänster sida så blinkar den vänster, och tryck på mitten så slutar den blinka, precis som det skall vara, inte som tidigare en eftermonterad historia som knappt gick kontrollera.
På vänster reglage sitter även reglaget för servons min/max-läge, man håller in knappen i mer än 3 sekunder så växlar läget, och den aktuella inställningen visas i "hastighetsmätaren".  ()p
På höger sida sitter bara knappen för 2 eller 4-hjlusdriften, hoppas gummikvaliten på årets modell är bättre än på föregående års, där gummibälgen som skall skydda mot vatten var trasig redan efter ca 1 år.
Den SER ut att vara annorlunda designad, och förhoppningsvis har de även bättre kvalitet på gummit, jag kommer att komplettera med fakta om hur bälgen håller framöver.
Backspeglarna fungerar bra, men jag skulle gärna vilja ha möjliget att få dem längre ut åt sidan när man har viss typ av körning, t.ex. om man vill låta ungarn tolka efter maskinen på vintern, då skulle man gärna ha lite bättre uppsikt tätt bakom maskinen...

Däcken
Bra däck, men tyvärr inte helt runda/balanserade, trots att TraktorCity i Piteå (där jag köpt maskinen) balanserat däcken innan leverans.
Det är inga hårda slag på styret på grund av obalansen, utan mer en långsam obalans som får styret att vagga i händerna i farter över 50 km/h.
Jag kommer att prova balansera om framhjulen vid 10-tim-servicen och hoppas det blir bättre.
Det är dock inte farligt mycket obalans, utan något mindre än på min tidigare 650 (som även den balanserades ett par gånger).

Problem/felaktigheter under testperioden
1. Däcken är inte i perfekt balans, trots balansering (1 balansering utförd när detta skrivs)
2. Bromsljuskontakt defekt (hyudralisk), upptäcktes på 10-timmarsservice och är ännu ej fixat (2009-10-30)
3. Färdljus bak mörkt
4. Larmar för fel på bromsar (Parking Brake) Förhoppningvis hänger detta ihop med att servicekillen glömt sätta i nån kontakt efter att ha mixtrat med bromsljuskontakten, uppdatering kommer när det felen är åtgärdade. Bromsarna fungerar trots larmen.

Speciella funktioner
Nytt för i år är låsbart tanklock i ett riktigt gediget utförande, bara tanklocket väger väl typ 0.5 kg, känns gediget, men är nog inte direkt prestandahöjande...
Det finns även ett lås på växelföraren så man kan låsa den i valfritt läge när man lämnar den, eller lastar den för transport.
Servon är ju ny, och ett väldigt positivt tillskott.

Detta gillar jag mest
Åkkomforten
Ljudet (härligt)  ()p
Jag gillar hur oansträngd maskinen känns i högre farter, faktiskt rätt stor skillnad jämfört med min tidigare 650 från -07.
Den nya instrumenteringen (en bättre redovisning av denna kommer längre fram)

Förslag på förbättringar
Ett läge till på servoverkan, i landsvägsfart skulle jag vilja att servon hade lite mindre påverkan.
En hög-hög-växel, för bättre bränsleekonomi och en mer "relaxed" körning.
Ett tillbehör som på ett optimalt sätt gör att vinschningen av snöbladet fungerar bättre, med nuvarande design och placering av vinchen så bottnar chacklet i styrrullarna innan bladet lyfts särskilt mycket, vare gång det bottnar får man en stor belastning på vajern, och den håller inte länge innan den går av...
Jag skulle vilja ha ett stort vändhjul som man kunde fästa i de kraftiga infästningarna för den främre "stötfångaren".
När man vill köra lite tuffare så saknar jag ett "tuffare" inslag på variatorn från stillastående, det är ju inte så att den reser sig på bakhjulen direkt med nuvarande konfiguration på variatorn.  ::)

Standardutrustning:
Rotax 800R EFI engine, 71 hk (stypt 14.2 kW)
Marknadens mest kraftfulla motor med bäst vikt/effektförhållande i segmenet.
TTI individuell bakfjädring.
Förbättrad framfjädring.
Visco-Lok† Självlåsande differential.
Variator [CVT]
Multifunktions digital hastighetsmätare.
Elektroniskt stöldskydd (D.E.S.S.)
Lasträcken med  136 kg kapacitet.
Aluminiumfälgar
26 tums radial däck
Ergonomiskt format ryggstöd för passagerare.
Passagerarsäte enkelt utbytbart mot extra packbox.
Upphöjda fotstöd för passagerare.
Passagerarhandtag i greppvänligt material.
Svankstöd för föraren.

Outlander MAX 800R EFI XT (utöver ovan nämnda standardutrustning)
 
XT-paketet innehåller all standardutrustning enligt ovan, samt:
Ny justerbar (två lägen) dynamisk servostyrning. (DPS)
Ny Visco-Lok QE med snabbare ingrepp än tidigare.
Ny 650 watts generator.
BRP XL3000 winch med fjärrkontroll.
Kraftiga främre och bakre stötfångare.
Nya XT-specifika aluminiumfälgar.
Carlisle‡ 26 tums ACT radialdäck.
Handtag med vindavvisare.

Outlander MAX 800R EFI XT-P
 

XT-P™ paketet innehåller förutom det ovan nämna, även:
Högkvalitativ svartlackad kaross med gula sidopaneler.
Skärmbreddare.
Svarta specialaluminiumfälgar med gula inslag.



/Rickard
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Mackan_450 skrivet 3 oktober 2009 kl. 11:18:15
mycket bra initiativ  ()p
Men då försöker vi hålla denna och andra liknande trådar seriösa o utan massa flams  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 3 oktober 2009 kl. 16:09:24
Uppdaterat med lite bilder i första inlägget.
Och gjort en hemsida: http://www.atvforum.se/test-can-am-800.html

Börjar arbeta med testmallen ikväll.

Nu är det dags att montera IKEA-möbler.

Jag tror att Sambon ville köpa nåt nu när jag gjort det...
Det tar värdefull KÖRTID i anspråk.  :banghead:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 10 oktober 2009 kl. 17:57:28
Nu har jag hunnit få 15 mil på mätaren.
Can Am är underbar, jag tror jag är kär.  :D

Kommer just från en tur på ca 5 mil och vad skall jag säga, som landsvägsmaskin är den otrolig.

Tidigare idag har vi varit ute och satt upp ledmarkeringarna för skoterlederna, jag har dragit ett litet bilsläp over stock och sten, och jag måste säga att jag är rätt imponerad.

En sak jag reflekterar över är den stora skillnaden mellan min tidigare korta Can Am 650 (-07).
800:an är betydligt högre, både i sin helhet, och markfrigången, jag gissar att markfrigången/kulhöjden är ca 5 cm högre än på den gamla.
Fjärdringen är betydligt fastare, och maskinen kränger också mycket mindre i kurvorna.

Än så länge är det verkligen tummen upp från mitt håll.

Negativt då?

Ett litet missljud från kraftöverföringen vid låg fart, vet inte vad det är men låter som att det är nåt i diffen för 2/4-hjulsdrift, eller i nån knut, men det hörs inte alltid.
Vi får väl se om det blir bättre eller sämre, tror nog inte att det är nåt annat än ett "skönhetsfel", men man vet ju aldrig.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 30 oktober 2009 kl. 16:56:59
Kort lägesrapport.

Efter servicen så visste jag ju att jag saknade bromsljus, men så dagen/kvällen efter när jag var ut och körde upptäckte jag att jag även tappat ordinarie färdljus bak, alltså helt svart...
Dessutom larmar det i displayen, "Parking Brake".

Hoppas allt hänger ihop på nåt sätt, eller att det bara är servicekillen som glömt sätta ihop nån kabel som gjort att det fått fnatt.

/Rickard
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 6 november 2009 kl. 10:59:51
Fick SMS igår, nu (efter 9 dagar) har en ny bromsljus-givare beställts från Kanada, skulle ta ett par dar...
Vi får väl se, kör fortfarande helt mörklagd bak. På tisdag är det två veckor sedan felet upptäcktes på servicen.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 6 november 2009 kl. 20:17:13
http://www.dirttraxtv.com/vidplayer.asp?id=18 (http://www.dirttraxtv.com/vidplayer.asp?id=18)

ett bra test av Outty 800RMax XT-p  tyvärr är testet en bra bit in i klippet..
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: johnny k skrivet 8 november 2009 kl. 11:22:30
Hur ser bränsleförbrukningen ut jämfört med den gamle?????
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 8 november 2009 kl. 15:25:48
Jag har tyvärr ingen mack i närheten, så jag tankar bara från dunk, jag skriver upp alla tankningar och miltalen, men det är liiite tidigt att dra några riktigt klara slutsatser ännu.
Som det nu ser ut har den i alla fall förbrukat ca 1.3 liter/mil med den körning jag har.
Lugn lansdvägskörning så tar den säkert mindre än så, men som sagt, med den typ av körning jag har så är det resultatet för de första 50 milen.

Tycker det är rätt likt förbrukningen på min 650, kanske tog den en dl mindre/mil - men jag kollade aldrig den så noga.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 12 november 2009 kl. 22:42:52
Product Review: Outlander 8_7 (http://www.youtube.com/watch?v=-bcb9UFi1Z0#ws)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 december 2009 kl. 18:35:27
Nu är jag lite upprörd.

Bromsgivaren konstaterades vara trasig för en dryg månad sedan, fortfarande ingen ny kontakt i sikte...

Dessutom har den ju varit helt mörk bak, och larmat för bromsfel, jag har antagit att det berott på den felande bromsgivaren och kört mörkt i en månad.

I måndags fick jag ett servicemeddelande från Bombardier där de varnade för att fortsätta köra då servon helt plötslig kan få fnatt och svänga tvärt vänster.
Kan orsaka olycka, skada och till och med död.  :help:

Åkte in onsdags (säkringen för servopumpen urtagen) för att få mjukvaran uppgraderad, och då kostaterades att lampan bak var trasig, lampan byttes och nu fungerar plötsligt både bakljus och bromsljus.
Får mig att tänka att det aldrig varit fel på bromsljuskontakten, men den får de byta i alla fall, när den kommer.
I vart fall fungerar nu både bakljus och bromsljus.

Nu till det riktiga sorgebarnet - STARTKNAPPEN

Den är konstruerad så att den omedelbart fryser fast om det blir minusgrader ute, och maskinen är våt när det blir kallt - eftersom jag har min maskin ute större delen av tiden så har detta varit ett återkommande problem sedan det började bli kallt.
Köper man en maskin för 140 000 kr så vill man i vart fall att den skall starta när man skall iväg, så jag kan väl erkänna att jag tryckt rätt hårt på startknappen några gånger, dock aldrig med några tillhyggen - utan bara med fingerkraft.
Detta "våld" i kombination med isen i knappen har i vart fall resluterat i en startknapp som inte kommer ut när man släpper den, jag har haft automatstart till och från senaste tre veckorna, utom när det varit minusgrader, då har den inte startat alls - inte utan ytterligare en dos "våld" mot knappen.

Fick i vart fall en ny knapp monterad i onsdags (bara 2 dagar efter att jag felanmälde, bra!) och nu fungerar det.
Jag har dock låtit meddela ÅF att jag inte accepterar en enda frysning till, om den inte startar en enda gång till p.g.a. isbildning i knappen, när jag skall iväg kommer jag att kräva en ombyggnad av startknappen.

Jag mer eller mindre struntar i om blinkers, tuta och varningsblinkers fungerar, men starta den skall den absolut göra även om det är minusgrader ute, och lite blött mellan varven.

Hur kan en kanadensisk tillverkare, som tillverkat snöskotrar i tiotals år, inte ha kunnat konstruera ett multireglage som fungerar i alla väder...
Mycket märkligt.

I övrigt verkar allt fungera bra, förutom en rätt allvarlig sak som jag konstaterat sedan snön kom.

Vid körning med fyrhjulsdriften aktiverad, på snöbelagd väg, så börjar maskinen wobbla i farter över 60 km/h, och detta förvärras allt mer ju fortare man kör, mycket obehagligt.
På verkstan är de oförstående, och misstänker ojämt däckstryck, men det var det inte när vi kontrollerade.

Jag har själv mätt diametern på däcken, och bakdäcken är ca 2-3 cm högre än framdäcken, och jag misstänker att utväxlingen på fram och bakaxel är densamma (måste kolla detta) och det skulle i så fall betyda att rullhastigheten på fram och bakhjul blir annorlunda, med en "wobblande" gång på halt underlag som resultat.
Jag tycker att det känns logiskt, men killen på verkstan hänvisade bara till att det beror helt på vilken utväxling de har i fram och bakaxel...  :dntknow:

Nån som vet vilken utväxling det är på fram resp. bakaxel?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Onlyhenke skrivet 4 december 2009 kl. 18:53:14
Tråkigt när det är strul med en ny maskin.

Funderade lite på om det är så att rullomkretsen är mindre fram, så är det väl så att visco locken är så pass effektiv att den vandrar med drivningen mellan framhjulen och gör att den börjar vobbla. (kan det vara så att 4hjulsdriften inte är gjord för högre hastigheter än på lågväxel?)

Naturligtvis går det att kompensera mindre hjul med annan utväxling men har dem verkligen gjort det ? :hmmm:

Är det wiscolock:en som gör att den börjar vobbla så är det inte kompenserat med lägreutväxling. (kan ju vara så att den inte ska vara så effektiv så att den börjar vobbla men kylan kanske gör att den blir mer effektiv)

En tanke bara
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 4 december 2009 kl. 19:15:51
vobblingen kan ju vara viscon som kopplar in och ur...har inte haft nåt sånt på min maskin, och jag körde igår på helt isbelagd väg.
knapparna brukar jag spraya med sånt där frysskydd (vad det nu heter..) men min kommer ju in efter en dag i kylan... (kyla här är minus 5grader  ;D )

Jag läst igår i nya atv terräng magazinet nåt om att servon beter sig konstigt på snö/is...  :hmmm:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 december 2009 kl. 23:07:50
Tror inte det är servon, utan de olika rulldiametrarna på hjulen...
Men det får stå för mig, så länge jag inte har bevisat detta.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rackelsmurf skrivet 4 december 2009 kl. 23:47:02
Om det nu skulle vara olika utväxling fram och bak får man väl problem om man vill byta till andra däck än original?

Sorry om ja sabbar tråden men det är bara rensa sen :)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 5 december 2009 kl. 00:23:23
Tror inte det är servon, utan de olika rulldiametrarna på hjulen...
Men det får stå för mig, så länge jag inte har bevisat detta.
Har du olika hjul på höger resp. vänster sida?
diffen påverkas väl inte av bakhjulen? är inte det Polaris påhitt?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Hydro skrivet 5 december 2009 kl. 09:03:28
Är det samma utväxling fram och bak då?

Vissa maskiner (utan diff emellan axlarna) har ibland aningen högre utväxling fram, medan andra har samma både fram och bak men då istället med aningen större hjuldiameter fram... i båda fallen för att framaxeln vid fyrhjulsdrift skall "dra lite" mer än vad bakaxeln tycker på just för att få ett bra uppförande på väg.

Detta gäller tyngre maskiner, alltså inget jag hitintills hört från atv-världen, så siffror för utväxlingen kunde vara intressanta... nån?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 5 december 2009 kl. 09:39:20
Den wobblade även när jag körde med servon urkopplad, det var inte lika markant, men då var den också VÄLDIGT tungstyrd utan servo, så det bromsade säkert hela uppträdandet en hel del.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Onlyhenke skrivet 5 december 2009 kl. 10:16:11
Skulle det inte gå att släppa på lufttrycket bak så pass mycket att diametern minskar så pass mycket att det blir samma som fram och se om det blir bättre?

Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 5 december 2009 kl. 10:55:15
Mmm, släppte ut lite redan när jag var på verkstan i tosdags, men det blev inte mycket bättre, skall släppa ut ännu mer idag.
De är fortfarande rätt hårdpumpade både fram och bak.

Har varit ute och plogat nu, och har testat mer även i låga farter och tendensen finns där definitivt i alla farter, den svänger av sig självt - presis som om drivningen fram/bak inte driver med samma hastighet.

Återkommer med feedback när jag testat med ännu lägre tryck.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: *Anton* skrivet 5 december 2009 kl. 11:28:37
Nu hänger jag inte 100 med på vad som e problemet men om den vobblar, kan det va fälgarna som e skeva?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 5 december 2009 kl. 12:37:59
Nu hänger jag inte 100 med på vad som e problemet men om den vobblar, kan det va fälgarna som e skeva?

Nej, det är typ 10 meter mellan wobblingarna, har inget med förljgarna att göra.
Skulle dock kunna vara toe-in som är fel, skall kolla det sen.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: *Anton* skrivet 5 december 2009 kl. 14:43:46
toe in kan det väl inte va?   det sliter ju bara på däcken.

Det kan va camberfel annars

Edit: Pallra upp maskinen stadigt så att inga däck e i luften o sen kan du ju starta maskinen o "köra" med den så att däcken rullar. Då kanske du ser eventuella fel  ;)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Lowest skrivet 5 december 2009 kl. 16:21:27
Har ungefär liknande på min Kawa när jag kör med 4wd ilagt det är bättre när jag kör med 2wd. På kawa är bakdäcken större än framdäcken orginal och nu har jag 27tums däck och då är framdäcken större. Drivningen med orginaldäcken är ungefär 40/60 fram å bak och med 27tums däcken är det 50/50.
Diffar jag min fram går det knappt att åka man fladdrar som fan efter vägen.
Min toe-in står lite fel.
Mina förslag är att kolla toe-in att den står bra och kolla så det inte är diffen fram som går i.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 6 december 2009 kl. 16:49:50
Har idag sänkt trycket i bakdäcken rejält, från ca 0.5 till ca 0.3 kg och den går mycket bättre på vägen.
Nu har det iofs varit lite bättre grepp idag (blidväder) så det kan ju även bero på det, fortsätter rapportera hur det fortlöper.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Nilas skrivet 6 december 2009 kl. 20:37:29
Har idag sänkt trycket i bakdäcken rejält, från ca 0.5 till ca 0.3 kg och den går mycket bättre på vägen.
Nu har det iofs varit lite bättre grepp idag (blidväder) så det kan ju även bero på det, fortsätter rapportera hur det fortlöper.
ha ha ha, vilken gringubbe du är rickard ;)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 7 december 2009 kl. 06:34:31
Gringubbe...  ()p

Det finns tillräckligt många "tester" där testarna lånat sina maskiner och därför inte vill/vågar kritisera de brister som trots allt finns.
Hela tanken med min test är att lyfta fram alla brister jag hittar, och då menar jag alla.

Jag är naturligvis mycket nöjd/imponerad över maskinen i stort, men de brister jag belyst de senaste dagarna - farligt dålig väghållning på snöiga vägar + problem att få igång maskinen när det går från + till - grader anser jag vara rätt betydande brister.
Faktum är att väghållningen på min tidigare Linhai 300 var bättre på snöiga vägar.

Jag vill i vart fall inte betala 140 000 kr för en maskin som inte går få igång när det blir lite kallare ute, i ärlighetens namn är det ett totalt fiasko att bygga en startknapp som fryser fast när det blir kallt, speciellt med tanke på att både magnapull och kick saknas på maskinen.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Pirken skrivet 7 december 2009 kl. 17:26:17
Bra knepigt ! Haft 3 Can Am och inga större bekymmer . Det jag har haft har jag ställt till med själv . !  :lol: Näe, man ska nog ha lite tur med grejorna också !
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 7 december 2009 kl. 20:15:25
Mina bekymmer är väl inte direkt stora, alla maskiner jag haft har frusit ihop i knapparna på vintern, linhaien var ännu värre, där frös växelföraren fast så hårt att ena länkarmen växelspak/låda gick sönder när jag tog i...
Knapparna frös fast, både för starten och för vinschen.

På Can Am:en är problemen mycket mindre, men jag har också helt andra krav på en maskin som är dubbelt så dyr!

Det kan väl ändå inte finnas någon som accepterar att man på en åretruntmaskin sätter in knappar som inte är skyddade för vatteninträngning med åtföljande isproblem?
Det är en skitsak, men en skitsak som kan driva i vart fall mig till vansinne när den inte går igång.
Jag trodde jag hade använt hårfönen klart när jag bytte bort Linhaien.  ;)

Väghållningsproblemet som jag har kan nog i mångt och mycket grunda sig på att försäljaren hade pumpar däcken med nästan 1 KG tryck, har ju nu normalt däcktryck bak, men högt fram (vill ha det när jag plogar) och det funkar mycket bättre.
Kommer nog att testa sänka trycket fram också för att se om det blir sämre igen när jag gör det.
För mig känns det rätt klart att det är ett problem med de olika rulldiamterarna på fram/bakdäcken, klart att den slingrar sig på vägen om rullomkretsen är typ 10 cm större på bakdäcken...
(Om de inte kompenserat för detta i kardanutväxlingen, vilket jag inte tror - men det bör ju också kollas upp.)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: sunde skrivet 7 december 2009 kl. 22:24:49
her själv en xt-p känner igen slingringen efter vägen men upplevde det bara när jag bar polgen hakade lös polgen och problemet försvann.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 8 december 2009 kl. 06:43:10
her själv en xt-p känner igen slingringen efter vägen men upplevde det bara när jag bar polgen hakade lös polgen och problemet försvann.


Har du kört över 70 KM i timmen på snöig väg, typ 5 cm lössnö?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: mickizz skrivet 8 december 2009 kl. 10:03:33
Hej forumet.

Är i köpartagen igen.
Har varit hos den lokala ATV-månglaren och kikat/provkört CanAm samt Polaris. Har välan fastnat mest på Canamen.
Efter att ha läst denna tråd så får man ju lite fundering ang detta med slingrigheten samt servons förmåga att skapa vänstersväng alldeles själv. Är detta ett stort problem bland CanAm ägarna?


För min del står mest frågan om man ska nöja sig med en enkel XT eller ska man ta XT-Pn ?!?
Som alltid en fråga om tycke o smak då det mest skiljer blingbling eller?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 8 december 2009 kl. 13:57:24
Hej forumet.

Är i köpartagen igen.
Har varit hos den lokala ATV-månglaren och kikat/provkört CanAm samt Polaris. Har välan fastnat mest på Canamen.
Efter att ha läst denna tråd så får man ju lite fundering ang detta med slingrigheten samt servons förmåga att skapa vänstersväng alldeles själv. Är detta ett stort problem bland CanAm ägarna?


För min del står mest frågan om man ska nöja sig med en enkel XT eller ska man ta XT-Pn ?!?
Som alltid en fråga om tycke o smak då det mest skiljer blingbling eller?
XT modellen saknar servo...
Problemet med servon är åtgärdat, det görs via en enkel uppdatering när du servar eller hämtar din nya maskin.
Jag har inte upplevt slingrigheten som Rickard beskriver.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 8 december 2009 kl. 14:03:11
Hej forumet.

Är i köpartagen igen.
Har varit hos den lokala ATV-månglaren och kikat/provkört CanAm samt Polaris. Har välan fastnat mest på Canamen.
Efter att ha läst denna tråd så får man ju lite fundering ang detta med slingrigheten samt servons förmåga att skapa vänstersväng alldeles själv. Är detta ett stort problem bland CanAm ägarna?


För min del står mest frågan om man ska nöja sig med en enkel XT eller ska man ta XT-Pn ?!?
Som alltid en fråga om tycke o smak då det mest skiljer blingbling eller?
XT modellen saknar servo...
Problemet med servon är åtgärdat, det görs via en enkel uppdatering när du servar eller hämtar din nya maskin.
Jag har inte upplevt slingrigheten som Rickard beskriver.

Har DU kört den på snöiga vägar ännu, jag hade inte märkt nåt innan dess heller.
Servon är självklart värdefull, mycket smidigare att köra, och jag tror definitivt inte att slingrigheten har med servon att göra.
Du AtvNerd, kör du med originaldäcken, eller har du bytt?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 8 december 2009 kl. 14:13:49
Hej forumet.

Är i köpartagen igen.
Har varit hos den lokala ATV-månglaren och kikat/provkört CanAm samt Polaris. Har välan fastnat mest på Canamen.
Efter att ha läst denna tråd så får man ju lite fundering ang detta med slingrigheten samt servons förmåga att skapa vänstersväng alldeles själv. Är detta ett stort problem bland CanAm ägarna?


För min del står mest frågan om man ska nöja sig med en enkel XT eller ska man ta XT-Pn ?!?
Som alltid en fråga om tycke o smak då det mest skiljer blingbling eller?
XT modellen saknar servo...
Problemet med servon är åtgärdat, det görs via en enkel uppdatering när du servar eller hämtar din nya maskin.
Jag har inte upplevt slingrigheten som Rickard beskriver.

Har DU kört den på snöiga vägar ännu, jag hade inte märkt nåt innan dess heller.
Servon är självklart värdefull, mycket smidigare att köra, och jag tror definitivt inte att slingrigheten har med servon att göra.
Du AtvNerd, kör du med originaldäcken, eller har du bytt?
Jag har inte kört på snö, men det frös ganska gott en kväll då testade jag att köra på blankis på en av grusvägarna här hemma, jag kör INTE orginal däck, jag kör givetvis Maxxis BigHorn 26", jag tycker att orginal däcken är ett hån mot oss som handlar sån dyr maskin, det borde sitta radialdäck på dem, iallafall din maskin Rickard som är vägreggad...
Min förra kändes det ganska underligt i början när diffen gick i...det är en vanesak...om det nu är det som gör din maskin slingrig?
Jag väntar på minusgrader och snö så ska jag testa...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 8 december 2009 kl. 14:20:29
Jag är som tidigare sagt rätt säker på att det beror på att bakdäcken är större, och om inte utväxlingen i fram och bak är olika innebär detta att framdäcken kommer att "skjuva" på underlaget, eller bakdäcken att slira - oavsett vilket är risken för slingrighet rätt stor som jag ser det.

Det är VÄLDIGT tydligt när man kör med plogen upplyft, men då trycks ju framhjulen ihop lite, och rullomkretsen fram blir ännu mindre, dessutom blir den lätt i baken vilket gör att den antagligen "mer eller mindre" spinner lite på bakdäcken även när det går lätt.

Skall tillägga att jag fortfarande inte kollat toe-in.

På asfalt går den som på spåret, inga problem alls.

Och än en gång, de anmärkningar jag har på maskinen är småsaker jämfört med vad man hitta på många andra maskiner, barnsjukdomar finns det nog på alla maskiner, som t.ex. det med att servon kan/kunde svänga vänster om det blev kortslutning på ett specifikt ställe.
Hände aldrig för mig, och jag gissar att det inte hänt för så många alls, men det är ju ändå en sån brist som kan vara bra att programmera bort.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: mickizz skrivet 8 december 2009 kl. 16:40:11
Det låter underbart detta ni skriver.

Så man kan alltså härleda sladdrigheten till däckens differens i omkrets. Om man då monterar eftermarknadsdäck så torde problemet bli mindre. Yttermera (fint ord) så är dessa känsliga i setup iframvagnsinställning kanske?! Som du skriver så blir ju tendensen större med schaktbladet fram dvs ett x antal kilo till för fjädringen att ta hand om. Har man då inte spänt upp förspänningen nåt blir fjädringen gungiare än normalt på den extra vikten kan tyckas samt även däcken i sig som plattas ytterligare och tyngdpunkt som flyttas fram en vesäntlig bit.

Hmmm kan det vara en förklaring tro?



Var och provade CanAmen idag igen samt Polarisen nu då i skogen. Slår mig att XT-P är stummare i fjädringskomponenterna trots softläge. Polarisen var mer följsam.
Tex körde över en sten med höger fram och då lyfte canamen på höger bak från backen men inte polarisen. Är det bakvagnen/axeln i sig som e stel eller går det att mjuka upp den mer än vad stötdämparinställningen medger?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 8 december 2009 kl. 16:54:49
det går att få bakändan mjukare... men inget som är godkännt av BRP... man svarvar av torisonsstaget en mm eller så.
eller om man bara ska köra i terräng så kan man ta ut det helt, men det rekomenderas inte!
då lyft framhjulet i kurvor istället.  ;D
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Pirken skrivet 8 december 2009 kl. 17:16:56
Köp XT-P´n .. Tror det kommer bli ett högre andrahandsvärde på den .. iofs så är det dyrare också vid nyköp ! Jag skulle inte tveka en sekund på XT-P´n .. Mycket fin maskin .  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 8 december 2009 kl. 17:27:30
När jag testade Polarisen uppfattade jag den både som trögare motormässigt och "fladdrigare" på vägen.
Skall du köra mest i skogen kanske mjukare fjädring och livligare uppträdande (mindre riktningsstabil) rakt fram vara en fördel, men som vägmaskin anser jag nog att Can Am smäller högre, i vart fall utifrån det lilla jag hann testa Polarisen.

Polarisen som jag testade var rätt nervös i uppträdandet t.ex. när man körde över sprickor i vägen, brunnslock o.s.v. - den hade då en tendens att byta riktning klart mer än Can Am gör i motsvarande situation, men som sagt, detta kan ju vara en fördel om man mest skall åka i skogen.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: JussiN skrivet 9 december 2009 kl. 07:17:07
Jag läste på ett annat forum att det är mycket viktigt med att det är samma lufttryck i båda framdäcken för att de ska ha samma omkrets annars kopplar viscon in och maskinen beter sig ostadigt i högre hastighet.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 9 december 2009 kl. 07:28:43
Jag läste på ett annat forum att det är mycket viktigt med att det är samma lufttryck i båda framdäcken för att de ska ha samma omkrets annars kopplar viscon in och maskinen beter sig ostadigt i högre hastighet.

Mmm, men det är kontrollerat flera gånger.

En annan sak som jag reagerat på är att det är vårt att få i/ur 4-hjulsdriften när man rullar med maskinen - även detta tyder på att fram/bakhjulen driver olika mycket - och man får en kraftig friktion på kopplingen för fyrhjulsdriften som gör att den inte glider isär.

Om jag får tid idag skall jag kolla med generalagenten vad de säger, det skulle vara riktigt intressant att få prova med "bakdäck" både fram och bak för att se om det blir nån skillnad.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 9 december 2009 kl. 10:14:33
Ringde BRP Skandinavien (Umeå) nyss med mina funderingar.
Jag kopplades inte fram - de talar bara med återförsäljare.  :help:

Kan man ens tro att nåt sånt förekommer år 2009?`

Det gick alltså inte ens komma genom växeln!  :hmmm:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 9 december 2009 kl. 13:43:16
 :banghead: :banghead: :banghead:

Dags att krypa till korset, det var jag som inte kollat ordentligt...
Det är inte större däck bak, bara bredare - och med tanke på det höga däckstryck som ÅF pumpat med så var de en dryg tum större i diameter bak innan jag justerade däckstrycket.

Det känns som sagt mycket bättre nu, men samtidigt har snön smält bort så det är omöjligt att ge ett klart besked ännu.

Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Impulze skrivet 9 december 2009 kl. 13:44:38
Testade åxå ringa BRP för att höra om Warns Power pivot passar BRP plogen, blev hänvisad till ÅF :(   Svarade om dom inte vet då? Ja då får dom höra av sig till oss.  I början av samtalet skulle man nog sagt att man var återförsäljare :)

//Matte
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: sunde skrivet 10 december 2009 kl. 17:30:28
her själv en xt-p känner igen slingringen efter vägen men upplevde det bara när jag bar polgen hakade lös polgen och problemet försvann.


Har du kört över 70 KM i timmen på snöig väg, typ 5 cm lössnö?

det har jag och kände ingen slingring då ivarje fall
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: CathastrophiX skrivet 10 december 2009 kl. 18:53:43
Ringde BRP Skandinavien (Umeå) nyss med mina funderingar.
Jag kopplades inte fram - de talar bara med återförsäljare.  :help:

Kan man ens tro att nåt sånt förekommer år 2009?`

Det gick alltså inte ens komma genom växeln!  :hmmm:

Det var lika bra att du inte kom fram, de har ingen större kunskap om det de säljer.
De visste inte ens att det är fördraget el för vinschmontering på maskinerna trots att de skriver det i broschyrerna.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Nilas skrivet 11 december 2009 kl. 09:07:33
Ringde BRP Skandinavien (Umeå) nyss med mina funderingar.
Jag kopplades inte fram - de talar bara med återförsäljare.  :help:

Kan man ens tro att nåt sånt förekommer år 2009?`

Det gick alltså inte ens komma genom växeln!  :hmmm:

Det var lika bra att du inte kom fram, de har ingen större kunskap om det de säljer.
De visste inte ens att det är fördraget el för vinschmontering på maskinerna trots att de skriver det i broschyrerna.
Det beror på vilken avdelning man pratar med... men dom tekniska supporten är inte till för privatpersoner...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 11 december 2009 kl. 09:12:06
Det jag tyckte var lite konstigt var att jag inte blev framsläppt trots att jag påpekade att jag var testförare och hade några frågor som ÅF inte kunde svara på.
Spelade ingen roll - pratar bara med ÅF...

Nåväl, nog om detta, det är väl iofs bra att ÅF/reparatörerna får lära sig så att de kan svara nästa kund som har samma fråga/problem, men det känns lite konstigt med den typen av regler år 2009.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Ironman skrivet 11 december 2009 kl. 10:07:53
Problemet är nog mera som så att om de skulle besvara alla frågor från kunder så skulle de nog inte ha tid att vara support till handlarna.

Sen vet jag också att de resonerar som så att frågor osv får ÅF ta och kan de inte så får DE ringa supporten det är det som de har ÅF:till
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 11 december 2009 kl. 12:34:46
Funderar på att köpa bandsats till testmaskinen nu.
Vill gärna ha lite erfarenheter från er som har testat.

Krångligt?
Använder ni den, eller är det en hyllvärmare?
Har ni både skoter och fyrhjuling - och i så fall blir det hjulingen eller skotern som får stå när du skall ut på helgen och köra?

/Rickard
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: CathastrophiX skrivet 11 december 2009 kl. 19:30:48
Det beror på vilken avdelning man pratar med... men dom tekniska supporten är inte till för privatpersoner...

Nej, jag vet att den inte är till för privatpersoner, men det vore ju bra om supporten klarade att hålla återförsäljarna mer informerade än kunderna....
Detta gäller både Can-Am, Ski-Doo och Lynx.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Nilas skrivet 11 december 2009 kl. 21:02:31
Det beror på vilken avdelning man pratar med... men dom tekniska supporten är inte till för privatpersoner...

Nej, jag vet att den inte är till för privatpersoner, men det vore ju bra om supporten klarade att hålla återförsäljarna mer informerade än kunderna....
Detta gäller både Can-Am, Ski-Doo och Lynx.
helt klart ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Nilas skrivet 11 december 2009 kl. 21:11:37
Funderar på att köpa bandsats till testmaskinen nu.
Vill gärna ha lite erfarenheter från er som har testat.

Krångligt?
Använder ni den, eller är det en hyllvärmare?
Har ni både skoter och fyrhjuling - och i så fall blir det hjulingen eller skotern som får stå när du skall ut på helgen och köra?

/Rickard

Du vet väl om att om du köper brp´s nya wide track bandsats så ingår en modul som gör ett 3:e servoläge och gör så hastighetsmätaren visar exkt med banden på? ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Husse skrivet 19 december 2009 kl. 13:04:35
Hej! Jag har fått ett bra pkt pris (snöblad sats) på en ny 2010 500 XT och tänkte välja den före en ny Suzuki KQ 450 axi som dock är 12000 kr billigare men ej utrustad med servo som Can-am. Men när jag läser om dina problem ang linans hållbarhet vid plogning och startkontakt, vibrationer m,m så svalnar intresset för Can-am för mig tyvärr.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 19 december 2009 kl. 13:21:02
Konstigt, eller rättare sagt, nu förstår jag varför tidningarna alltid bara är positiva i sina omdömen i testerna...
Jag tar upp alla brister ja, men bristerna är för det första inte specifika för Can Am, skulle inte tro att "linan" till winschen håller bättre på andra fabrikat om de inte har en annan konstruktion på infästningen, vilket de flesta inte har.
Vibrationerna beror ju på däcken, och jag har aldrig i mitt liv testat en fyrhjuling som inte haft lite obalans på däcken så länge det gäller terrängdäck - alltså helt ovidkommande i sammanhanget.
Startkontakten på alla de maskiner jag ägt har haft samma brist, skulle tro att det också är ett generellt problem på mer eller mindre alla fabrikat - de har helt enkelt inte fokuserat på att montera knappar som inte fryser fast om de blir våta och fryser.

Hur startknappen på Suzukin är konstruerad vet jag inte, men utifrån de bilder jag kan hitta så ser den inte ut att vara bättre - dock svårt att se om den är tätad eller ej.

Jag har aldrig testat en Suzuki, så jag kan inte uttala mig om den i jämförelse med Can Am, tyvärr, men Can Am:en uppfyller i allt vesäntligt alla mina förväntningar.
Att knappar/reglage fryser ÄR en brist, men som sagt, jag misstänker att det är svårt att hitta en maskin som inte lider av dessa problem.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Ironman skrivet 19 december 2009 kl. 14:27:17
Nu åter kallar brp all sina 2010 med servo pga det som du har varit in på Rickard.

http://www.skoter.se/scripts/index.php
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 19 december 2009 kl. 15:39:28
http://www.atvforum.se/Forum/index.php?topic=25804.0 (http://www.atvforum.se/Forum/index.php?topic=25804.0)

inget allvarligt! bara omprogrammering....
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Husse skrivet 19 december 2009 kl. 16:01:55
Konstigt, eller rättare sagt, nu förstår jag varför tidningarna alltid bara är positiva i sina omdömen i testerna...
Jag tar upp alla brister ja, men bristerna är för det första inte specifika för Can Am, skulle inte tro att "linan" till winschen håller bättre på andra fabrikat om de inte har en annan konstruktion på infästningen, vilket de flesta inte har.
Vibrationerna beror ju på däcken, och jag har aldrig i mitt liv testat en fyrhjuling som inte haft lite obalans på däcken så länge det gäller terrängdäck - alltså helt ovidkommande i sammanhanget.
Startkontakten på alla de maskiner jag ägt har haft samma brist, skulle tro att det också är ett generellt problem på mer eller mindre alla fabrikat - de har helt enkelt inte fokuserat på att montera knappar som inte fryser fast om de blir våta och fryser.

Hur startknappen på Suzukin är konstruerad vet jag inte, men utifrån de bilder jag kan hitta så ser den inte ut att vara bättre - dock svårt att se om den är tätad eller ej.

Jag har aldrig testat en Suzuki, så jag kan inte uttala mig om den i jämförelse med Can Am, tyvärr, men Can Am:en uppfyller i allt vesäntligt alla mina förväntningar.
Att knappar/reglage fryser ÄR en brist, men som sagt, jag misstänker att det är svårt att hitta en maskin som inte lider av dessa problem.
Ok tack för svaret tycker en lina ska hålla mer än 6-7 skottnings tillfällen, men med nylonlina och block då kan det hålla?? eller ska man  installera en sk ploglift typ den som följer med Kymcos snöplogkit? Sen  får jag väl parkemitt varmgarage med Can-am så alla knappar funkar.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 29 december 2009 kl. 11:28:28
NU har bromsgivaren kommit, efter drygt en månad.
Skall se om jag kan åka in idag och få den bytt.

I helgen när det var kallt råkade jag ut för att bromsarna svek ett par gånger.
Bromsar mest med vänster handbroms, och den åkte ändå in mot styret - har hänt typ 4-5 gånger när det varit kallare än -15°C

Nån annan som varit med om det eller som vet vad det kan bero på?

I vart fall ännu en sak som de skall få kolla upp, kanske kan vara lite olja, eller luft i systemet, eftersom de haft loss bromsgivaren ett par gånger?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Ironman skrivet 29 december 2009 kl. 16:50:46
Hade du varit ut  i lössnön då?
På min blir det så ibland när man är och botaniserar i djupsnön?
Tror det är så att snön trycker isär beläggen lite grann så man får ta om ngr gånger.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 29 december 2009 kl. 18:02:02
Hade du varit ut  i lössnön då?
På min blir det så ibland när man är och botaniserar i djupsnön?
Tror det är så att snön trycker isär beläggen lite grann så man får ta om ngr gånger.

Mmm, kan nog vara det som är problemet, rätt troligt faktiskt.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Nilas skrivet 29 december 2009 kl. 18:50:59
NU har bromsgivaren kommit, efter drygt en månad.
Skall se om jag kan åka in idag och få den bytt.

I helgen när det var kallt råkade jag ut för att bromsarna svek ett par gånger.
Bromsar mest med vänster handbroms, och den åkte ändå in mot styret - har hänt typ 4-5 gånger när det varit kallare än -15°C

Nån annan som varit med om det eller som vet vad det kan bero på?

I vart fall ännu en sak som de skall få kolla upp, kanske kan vara lite olja, eller luft i systemet, eftersom de haft loss bromsgivaren ett par gånger?
Så blir det när det är svinkallt och man kör i snö, lika på Arctic med fler, men du har väl läst instruktionsboken rickard där det står att man ska bromsa med jämna mellanrum vid körning i kyla för att kontrollera bromsarna? ;)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 29 december 2009 kl. 20:33:00
Glädjande besked via telefon idag.
Bandsatsen som jag beställde i måndags fanns på plats redan idag - hämtas imorgon.
Rapport kommer framöver, synd bara att det skulle bli -22°C imorgon.  :banghead:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: 1234 skrivet 29 december 2009 kl. 20:36:34
då hoppas vi på lite fina djupsnö bilder med den på sen  :)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 29 december 2009 kl. 20:42:09
Det borde väl gå fixa.  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Mackan_450 skrivet 29 december 2009 kl. 21:50:55
då blir det ju nästan lika kallt som här -23 burr
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 29 december 2009 kl. 22:22:23
Skall bli intressant att se hur bandsatsen funkar när det är kallt, jag har ju bara kallgarage, så det kommer inte att tina bort en massa snö och is bara för att jag parkerar den...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: 1234 skrivet 29 december 2009 kl. 23:33:09
funkar ju med snöskoter. körde jämt det förut och det stod ju ute året runt  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 29 december 2009 kl. 23:43:53
Krisar det kan du skicka den till mig! jag har varmgarage!  ;D

(det är OK att radera detta inlägg!)  ;D
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Umbert skrivet 30 december 2009 kl. 10:41:49
Skall bli intressant att se hur bandsatsen funkar när det är kallt, jag har ju bara kallgarage, så det kommer inte att tina bort en massa snö och is bara för att jag parkerar den...

Jag vet hur det känns,  :banghead:
Grattis till bandsatsen! Vi ser fram emot lite bilder!
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Mackan_450 skrivet 30 december 2009 kl. 12:27:30
med en luft luft löses alla problem då har man 18 grader konstant i garaget
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: bandit.se skrivet 30 december 2009 kl. 12:52:39
Ha koll på damskerna om du kör band och  låter den stå ute borsta bort snö från damaskerna när du kommer hem annars fryser dom och går sönder
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 2 januari 2010 kl. 17:34:43
Ha koll på damskerna om du kör band och  låter den stå ute borsta bort snö från damaskerna när du kommer hem annars fryser dom och går sönder

Tack för tipset, kollade idag och det var ordentligt med is runt damaskerna, kofot och hammare löste detta rätt kvickt.

Jag har nu också startat ett ämne där jag visar lite bilder på montaget och det färdiga resultatet tillsammans med mina kommentarer om bandsatsen så här långt.
http://www.atvforum.se/Forum/index.php?topic=26378.0
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Lind-800 skrivet 2 januari 2010 kl. 19:49:44
Min står också ute i kallgarage. Jag har en liten kompressor som jag brukar blåsa rent med efter snökörning. Blir lätt is mellan damaskerna bak och skyddet under.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 2 januari 2010 kl. 19:54:11
Nu har vi ju typ 15-20° kallt, men jag tycker det blir lite snö och mycket IS, tror inte det går blåsa bort med det väder vi nu har.
Tycker ändå att det går rätt bra att hacka sönder och peta bort med kofoten.

Måste säga att jag är imponerad över hur bra den fungerar trots all snö och is som kommer in i maskinen, skall ta en bild imorrn så ni får se hur det ser ut.

Bandsatsen ÄR dyr, men som det nu känns så har man verkligen inte gjort en dålig investering, ett helt nytt vinterfordon blev det av fyrhjulingen!  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Lind-800 skrivet 2 januari 2010 kl. 22:28:45
Kanske var lite otydlig hur jag menade. Jag blåser bort snön innan den fryser till is. Har man varit ute och åkt eller plogat så blåser jag alltid rent innan jag parkerar. Nu när temperaturen har legat på mellan 12-29 minus är det ännu lättare att hålla efter när det blir kallsnö. Så har jag gjort i tre vintrar och mina damasker har då hållit. Kanske man är aningen överbeskyddande mot pärlan.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: ca650xt skrivet 3 januari 2010 kl. 10:21:37
Så här kan det se ut när det är 1 dm vatten på isen + 2dm snö. :hmmm:
ville inte stanna till speciellt länge så det skulle få chans att frysa till... :D
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 3 januari 2010 kl. 11:51:18
Test
Filminspelning  ()p

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d0IdIAy-t2Q[/youtube]
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 28 januari 2010 kl. 08:14:08
En liten rapport:

Sedan sist har jag hunnit köra ca 7 mil med bandsatsen.
Det har fungerat bra, men visst är det mer vilsamt att köra snöskoter än fyrhling med band, i vart fall så länge man håller sig på skoterleden.
Kör man i obanad terräng är dock körningen med fyrhjuling mer kofortabel, betydligt stabilare (vickar inte lika lätt) och med en otrolig framkomlighet.

Bensinförbrukningen verkar vara hög, har ännu inte gjort någon riktig test, men tycker att det lutar åt nånstans 3-4 liter milen, vilket man kan förstå.
Den höga förbrukningen beror naturligvis på högre rullmotstånd, lägre utväxling, och att det går tyngre att köra i lössnö än på väg.

Senaste dygnet har det snöat ca 30 cm, och det skall gudarna veta att jag saknar min fyrhjuling, den står på verkstan sedan bakre vänstra bandsatsen roterat och slagit sönder bakskärm och yttre drivaxeldamask.
Besökte verkstan igår (2 dagar efter inlämnandet) och de hade fortfarande inte tittat på den och fått klarhet i huruvida skadan är garanti, försäkringsskada, eller om jag själv får stå för kalaset.
Jag bad dem i vart fall beställa drivaxeldamasken, och byta den så snart som möjligt, för i övrigt är den ju körbar - om plastdetaljerna dröjer kan jag köra ihoptejpat nån vecka...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 14 februari 2010 kl. 09:52:55
Under gårdagens körningar med bandsatsen fick jag helt plötsligt larm: check EPS (Kontrollera servostyrningen)
Servoverkan försvann, och motorfelslampan blinkade först, och började sen lysa med fast sken.

Stannade, stängde av maskinen, och gjorde en okulärbesiktning men kunde inte se några fel, när jag startade maskinen igen var larmet borta, och servoverkan tillbaka.
Har ingen aning om vad som hänt, men kanske är det nån bugg i programmet?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Quadjonen skrivet 14 februari 2010 kl. 11:24:23
Har du gjort service update på mjukvaran ? Sen ska det vara en chip till styrservon om dy har bandsats.

Ps
 jag har inte kollat igjennom dina inlägg om det är gjort .
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 14 februari 2010 kl. 19:38:13
Mmm, den är uppdaterad, och jag har bandsats/servomodulen installerad.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Tinitus11 skrivet 6 mars 2010 kl. 16:00:03
Kul att ta del av dina erfarenheter av outlander 800.
Hämtar min Outlander 800 EFI XT-P på onsdag,känner mig som ett barn på julafton :banghead:
Provkörde den i torsdags.Fyyyyy F.N vilket drag de e i den.. :headbang:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 6 mars 2010 kl. 17:34:38
Strålande sol idag, 3 grader kallt, och 1 meter lös snö.
Åkte ut med bandsatsen monterad för att testa lite framkomlighet.
Blir inte direkt imponerad när man ser var snöskotrarna drar fram, visst är den bättre än en smalbandare, men en riktig snömaskin som lynx 5900 och liknande har bättre framkomlighet i snön som föret nu är.

Som det allt oftare gjort på senare tid så krånglade även servon, ibland larmar den "Check DSP" och servon upphör att fungera, och ibland upphör servon att fungera utan att det larmar - jag vet inte vad det beror på, men jag vet att det är irriterande.

Nu skall jag, enligt färddatorn, in på service (igen), så vi får väl se vad de säger, både om frågan som avser reklamation av bakskärmen, den krånglande servon, och kostnaden för nästa service.

Jag kan absolut inte säga att jag är missnöjd, men visst tycker jag att det varit lite mer krångel än jag hade väntat mig.

Motormässigt går den bra, startar alltid, och motorn går som en klocka.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Tinitus11 skrivet 7 mars 2010 kl. 12:18:26
Hmmmm :hmmm: Låter ju inte så bra att det krånglar med servon..
Får väl bara hoppas att jag har lite mer tur med min då..
Hur är det med garanti åtgärder..??
Hur lång garanti fick du på din maskin?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 7 mars 2010 kl. 12:24:19
Servokrånglet kan ju vara nåt dom fixar med en uppgradering av mjukvaran, jag har inte varit i kontakt med verkstan gällande detta ännu.
Garantiåtgärderna har väl fungerat så bra man kan förvänta sig, men jag har ännu ej fått något besked om huruvida jag får en ny bakskärm eller ej, efter att bandsatsen snurrade runt och slog sönder skärmen.

Nu skall jag i ärlighetens namn säga att jag inte direkt legat på, och jag vet att verkstan har fullt upp, men efter 4 veckor borde man nog ha kunnat få ett besked...

Garantin är väl den gängse, vet faktiskt inte riktigt vad som gäller för garantin, men utgår i alla fall att den gäller i ett år.
Förmodligen avbrytar jag långtestet efter ett år för att sammanfatta, och byta till nåt annat om det kommit ut nåt nytt "hett" på marknaden nästa höst.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Impulze skrivet 8 mars 2010 kl. 10:22:59
Jag har då 2 års garanti på min 500 XT -10 , sen så finns ju reklamation.


//Matte
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 12 mars 2010 kl. 11:29:05
Fick tid för service 18 mars.
Har anmärkt på att Servostyrningen allt oftare larmar "Check DPS" och servonkraften försvinner.
Kanske att det händer när jag svänger tvärt vänster... men jag har inte rikigt kunna hitta nån riktig orsak, kan nog tyvärr bli svårt att hitta om det inte är nåt skitfel som t.ex. för låg batterispänning som gör att den flippar ur.

Har även anmärkt på att det finns ett litet käldvätskeläckade vid en koppling mot cylindern, får se om de fixar det utan att det blir stilleståndstid på verkstan.

Såg nu idag också att gummibussningarna på antirotationsstagen fram (till bandsatsen) är helt deformerade och måste bytas.

Uppdatering kommer så snart jag haft den på service, om inte förr.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Tinitus11 skrivet 13 mars 2010 kl. 18:04:45
Var ute i skogen och drog timmer med hjulingen idag..Den orkar såååå grymt mycket..
Jag har oxå två års garanti på min can am 800r. :sunny:

Det sitter en spak längst bak vid skivbromsen typ..Någon som vet vad den e till för? :hmmm:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 20 mars 2010 kl. 12:00:53
Angående servons bristfälliga funktion efter att jag monterat bandsatsen:

Jag börjar bli mer och mer övertygad om att servons sporadiska funktion beror på att batterispänningen är för låg.
Har nu noterat att servon oftast inte fungerar när kylfläkten startar, vilket förmodligen är någon form av prioritering Bombardier gjort för att batteriet inte skall bli helt tomt.
Jag skall i ärlighetens namn säga att jag inte kör många km utan att ploga så här på vintern, vilket innebär att batteriet belastas hårt av all vinschning.
Har inte provat ladda batteriet då det sitter så trångt till, men kommer nog att köpa en laddare med snabbkoppling för att enkelt kunna underhållsladda batteriet framöver.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: 1234 skrivet 20 mars 2010 kl. 12:51:01
sitter inte batteriet lika som på min -08, dvs med + polen bakåt.
min e lätt att komma åt på + sen jordar jag i ramen .
inte nu längre då jag har dubbla batterier men förut.
lätt att ladda när ena ligger i lådan bak  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: tafflo skrivet 20 mars 2010 kl. 21:57:18
på min -08 sitter minus bakåt...dock har ja en 400a  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 25 mars 2010 kl. 08:44:47
Fyrhjulingen inlämnad på andra servicen idag, vid ca 160 mil.

Påpekanden:

Servon fungerar bara ibland, jag tror det beror på låg batterispänning, men felet uppträder även ibalnd när battirispänningen rimligtvis borde vara bra, efter t.ex. ett antal km körning på landsväg, helt plötsligt börjar motorfelslampan blinka, och servo lägger av.
På senare tid har jag dock noterat att den också lägger av när kylfläkten startar, nu UTAN att motorfelslampan blinkar, och servon kommer igång igen när kylfläkten stannar.
Skall bli intressant att höra vad de säger.
Har bett dem montera en snabbkoppling till min CTECH batterliddare om det skulle bero på för klen laddning.

En gummibussning för främre vänstra bandsatsen har deformerats och pressats ut vid sidan av brickan som skall hålla den på plats, bör bytas - men fanns troligen inte på lager, så det lär få vänta, åverkar inte körningen på något sätt, men dock en brist då jag absolut inte misshandlat maskinen på något sätt, kan tänkamig att många andra har kört betydligt tuffare med sina bandsatser, så problemet med trasiga bussningar på antirotationsstaget torde vara vanligt.

Litet läckage av kylarvätska, ser ut att komma från en bult vid en slanganslutning, förhoppningsvis bara en packning som läcker.

Vi får väl se vad de säger, och vad det hela kostar.

Nu hoppas jag i alla fall att det dröjer betydligt längre innan färddatorn börjar larma för "Service required" igen, tycker det är väldigt ofta man måste serva måste jag säga, 2 ggr på 160 mil, tur att bilindustrin kommit längre, annars skulle ingen ha råd med bil.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 15 april 2010 kl. 10:52:32
Servicen utförd, har ännu ej fått fakturan - så jag vet inte vad den gick lös på.
De gjorde sedvanlig service, kollade batteriet, och tätade en läcka på kylarvätskan.

Dock meddelade de mig att den trasiga bakskärmen som gick sönder i januari då bandsatsens stag lossnade och bandsatsen roterade, den kommer de att stå för, och alla kostnader i samband med detta (arbete + ny damask)
Känns lite trögt att ha fått beskedet först nu, och de vet fortfarande inte när jag kan få den nya skärmen. :cry:

Jag har fortfarande problem med att servoverkan kommer och  går, blir allt mer säker på att det är nåt fel på batteriet (kortis i en cell) som gör att servon prioriteras bort för att spara ström.
Kommer att åka in idag för att få ett nytt batteri. 1 års garanti på batteriet  ()p

När jag i helgen bytte från bandsats till hjul, så hade en av hjulbultarna gått av på vänster fram, sitter på splines, men jag lyckades få ur den.
Har beställt en ny idag, och kör tillsvidare med en genomgående M8 Bult istället, bättre än inget...

Motormässigt, och fjädringsmässigt går maskinen som en dröm, har alltid startat trots -25 grader som kallast när jag kört, visst har det gått lite trögt, men startat har den gjort.
Är otroligt nöjd med motorn och komforten rent allmänt, och servon - när den fungerar...

Är dock lite missnöjd med effekten, jag skulle vilja säga att min korta 650 som jag hade innan var precis lika "pigg" från start, dock kan man köra i snabbt landsvägstempo med 800:an utan att pressa den lika mycket, känns riktigt vilsamt på landsväg.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Gizmo skrivet 15 april 2010 kl. 12:36:02
Intressant att följa denna tråd eftersom jag beställt en likadan maskin fast kort som du har, imorrn går jag in på 5 veckans väntan, börjar bli riktigt less på min ÅF nu.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: LB skrivet 15 april 2010 kl. 14:44:37
Jag tror inte du ska klanka på åf can am har problem med att leverera, Jag beställde en xtp 800 för 8 veckor sedan och har nu fått leveranbesked 28/4 sedan tar det några dagar till utrustning är monterat.
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 15 april 2010 kl. 15:38:02
Nytt batteri monterat, och servon fungerar - hela tiden!  ()p

Passade på att toppa upp lite kylarvätska också, då det var lite låg nivå.
På servicen tätades en liten läcka vid en avluftare, och de kanske inte fyllde på nåt då.
Vi får hoppas att det bara beror på det i alla fall.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 15 april 2010 kl. 15:47:59
Kan meddela att det är det dyra priset på båt bränslet som gör att det inte finns maskiner här.
Samma gäller oss som haft turen att köra sönder plast i vinter.
Tycker att det är konstigt att det tar en vecka att få hem nåt från USA som privat kund, men det ska ta 7 veckor för återförsäljare och huvudimportören.
De är mer intresserade av att tjäna pengar på frakten än att ha en god relation till sina kunder.
Sen kan man fråga sig hur det är möjligt att det sker prishöjningar på fordonen, när alla andra branscher får gå ner i pris för att göra affärer.
Om ÅF satte lite press på  huvudimportören så skulle det halvera lev. tiden.
Va faan 8 veckor, ror de grejerna över havet?
Skulle jag lämna ett sånt lev. besked till nån av mina kunder så skulle de endera skratta rätt ut eller be mig dra åt helvete och köpa grejerna nån annanstans...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Gizmo skrivet 15 april 2010 kl. 15:53:01
Han lovade mig 3 veckor pga att påsk var imellan så redan vid 4 veckor tycker jag det är illa
Jag har sett ett par nya outlander XT-p på blocket, funderar på att ringa till nån av dem istället, känns dock fel att ändra sig efter man beställt av nån, jag ger han till nästa vecka sen blir det nog ändå att ringa nån annan som redan har en hemma.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: HumAyt skrivet 19 april 2010 kl. 23:02:58
har precis fått den nya 800 ltd:en. bytte bort den gamla -08 till den -10. Har än sålänge bara kollat ytters lite och provat mindre. Motorn har en annan gång, mindre drag i botten men högre sedan tyckte jag, Men några grejer jag tyckte verkade vara lite sämre än den gamla var, att det nu är hårdare dyna på den nya, den gamla, den hade nåt "delux" säte eller vad det var (tror det stog så åtminstonde). Kanske är en vane sak, men jag kände det direkt. Sedan upptäckte jag ju att gps:en inte har någon el anslutning som är fabriksmonterat som det var på den gamla som laddade den direkt när man startade den. Men servon och luftfjädringen är fräckt :) blev stenhård på hårdaste läget verkligen, måste vara bra när man drar tunga släp.
ang ofta service, precis så var det på den gamla med, den ville bli servad titt som tätt. Tackar vet jag hondan vi hade förr. den bytte vi olja på 5 gånger på 1000 timmar :)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 20 april 2010 kl. 06:57:55
Priset på 2:a servicen blev 2000 kronor.

Filterolja 146.25 kr
XPS 4T Syntetisk motorolja 0W40, 4Liter; 610 kr  :tickedoff (känner mig blåst)
Arbetskostnad; 1243 kr

Totalt 2000 kr.

De åtgärdade ett litet läckage av kylvätska, vid en avluftningsskruv.
Sen vet man ju inte om de kollade/gjorde nåt annat?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: 2phat44 skrivet 20 april 2010 kl. 18:14:32
XPS 4T Syntetisk motorolja 0W40, 4Liter; 610 kr  :tickedoff (känner mig blåst)

 :o Seriöst??? Tog de betalt för 4(!) liter... igen???  :o

å det accepterar du?

... eller?  :knupple:

Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 22 april 2010 kl. 09:47:48
Jag skulle tänkt på det och sagt till innan (de gjorde ju likadant sist), nu orkar jag inte bry mig, men visst är det fel av dem.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 6 juli 2010 kl. 18:08:46
Idag fick jag min nya bakskärm, beställdes den 28 januari, och kom i förra veckan - snacka om lång leveranstid, drygt 5 månader - kan det vara möjligt?

Var i alla fall in med maskinen på verkstan och stannade där hela tiden, vilket inte brukar vara så populärt, men killarna på golvet verkade helt OK med det - tummen upp för detta!

Lite info för er andra som havererar era skärmar:
Skärmbreddarna medföljer INTE när du beställer en ny skärm, ej heller eventuellt saknade bultar eller plastploppar för att fästa ihop skärm och fotstöd, eller skärmbreddare och skärm.

Däremot kommer skärmen med alla varningsetiketter monterade, och en EXTRA uppsättning varningsetiketter i en påse vid sidan av... Only in Amerika...

För tillfället fungerar allt precis som det skall, och jag måste säga att det har varit väldigt lite problem med maskinen, även om de problem som varit har tagit onödigt lång tid att fixa.

De faktiska problem jag haft sedan inköpet har varit:


Summa summarum, så här långt, måste man säga att man är väldigt imponerad över funktion, komfort och prestanda på maskinen.
De anmärkningar jag har än så länge kan man i de flesta fall koppla till verkstans brist på tid att engagera sig i de fel som faktiskt varit, och den otroligt långa tid det tog för tillverkaren att fixa fram en ny bakskärm.

Can Am 800 får av ATV-forums testguru  ;) än så länge anses ha gjort sitt jobb på ett mycket bra sätt, och jämfört med andra maskiner som testats så är problemen, de som funnits, små.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Gizmo skrivet 6 juli 2010 kl. 20:00:57
Jag är än så länge supernöjd med min korta 800 XT-p också, strax över 30 timmar nu och inga problem än så länge.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 16 juli 2010 kl. 14:49:45
Härmodagen var jag ute med min 800, 28 grader varmt i luften och skogskörning i väldigt knölig och dålig terräng = sakta mak.
Allt fungerade bra, utom en sak, en av dekalerna, vänster sida - just under sitsen, smälte loss av värmen.

Jag har ju tidigare klagat på den väldigt heta luften som påverkar vänster ben, värme från både avgssystem och kylfläkt verkar komma främst på den sidan, och det blir riktigt hett, när det är som varmast går det inte ha foten på fotstödet om man kör i kortbyxor.

En av de få riktigt allvarliga anmärkningarna anser jag, man skall inte behöva dra sig för att använda maskinen när det är sommar, bara för att man inte vill bränna sig, eller är rädd att dekaler skall släppa eller plasten smälta...

Undrar om man får nya dekaler på garantin?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: sunde skrivet 21 juli 2010 kl. 22:12:32
man får nya dekaler på garantin smälte min sidokåpa i vintras trots att det var -20. har lindat rören med avgasbandage och hmf pipa så blir det inte så jävulst varmnt nu
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Max skrivet 22 juli 2010 kl. 08:10:40
Har märkt samma fenomen på min 500:a från 2009, ska ta ÅF på det efter sem.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 8 augusti 2010 kl. 15:05:00
Rapport efter en lång (27 mil) dagstur med vackra vyer och skapligt fiske.

Jag och sonen startade fredag den 6 augusti kl 09.00 med fyrhjulingen riktad mot Sikfors, mellan Piteå och Älvsbyn.
Första stoppet gjordes vid sikfors vattenkraftverk.
Fick en rätt bra bild med min nya mobil (X10 mini pro)
(http://www.atvforum.se/bilder/sikfors.jpg)

Efter en stund styrde vi vidare mot Älsbyn och en bit mat på Frasses.  ()p

Och en glass på cafét på gamla järnvägsstation i Älvsbyn.
(http://www.atvforum.se/bilder/alvsbyn.jpg)

Vi hade packat fiskespön för att kunna göra några strandhugg om andan föll på, och stärkt av tanken på att kunna fånga en eller annan öring styrde vi vidare mot Vistån som ligger i Älvsbyns kommun, på vägen mot Arvidsjaur.

Lite mer om fisket där för er som är intresserade:
Vistån
Vägbeskrivning: Lättåtkomligt fiske vid väg 94.
Fiskarter: Harr och öring.
Övrigt: Husvagnsuppställning, rastplatser och bivacker.
Fiskekortsförsäljning: OK 0929-102 63, Gårdings 0929-557 50, Shell 0929-553 88, Älvsbyns Turistbyrå 0929-108 60.
Info: Anna Åkerblom 0933-615 82, www.sverigefiskekortet.se.


Vi gjorde tre strandhugg vid ån, och tack vare fyrhjulingen kunde vi komma till bra ställen utan större möda.
Sonen är väl ingen större fiskefantast, men han fick faktiskt första fisken, en öring på ett par hekto.
För mig började det trögt, hade några napp, men de ville inte fastna på spinnaren, kanske för små?

Nåväl, vi flyttade oss någon km längre upp efter ån och där vände min lycka och jag fick upp 2 fina öringar på runt 3-4 hekto, precis lagom i stekpannan!
Snygga firrar öringar, synd att jag inte tänkte på att ta en bild.

Vårt egentliga mål, förutom att få köra fyrhjuling, och fiska, denna dag var ett besök på scoutlägret som dottern deltog i, i Klockarträsk.
Vår väg dit gick via Koler, Storsund, Teugerträsk, Arvidsträsk, Brattknabben, Åträsk och till sist Klockarträsk.
Dottern som älskar att äta fisk rensade de tre firrarna och åt en middag bestående av ris! och halstrad färsk öring.

I vår packning fanns en liten dunk bensin, ifall det skulle behövas, och det gjorde det, 500 meter ifrån OK i Svensbyn fick vi soppatorsk (hade tankat 8 liter i Älvsbyn tidigare under dagen).
Hällde i en halv liter bensin, och körde vidare för att tanka.
Dagens körning blev 27 mil och förbrukningen hamnade på ca 0.9 liter/mil i snitt. Efter första tankningen, i Älvsbyn tidigare under dagen, var resultatet låga 0.85 liter/mil, men hemlängtan (Stressad till grillfesten senare under kvällen) gjorde att det gick lite fortare på hemvägen...

Inga som helst problem med Can-Am:en tillstötte under dagen, och vi kom hem runt 19.00, lite småmöra i baken, men nöjda och glada över en trevlig dag, bra fiskelycka, och vackert väder.

/Rickard  
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Pegazus_Online skrivet 16 augusti 2010 kl. 20:16:17
Detta var en riktigt bra tråd med fina bilder och bra rapporter.  ()p snyggt Rickard.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: mittonen skrivet 10 januari 2011 kl. 14:52:55
hej hej har för mig att du hade problem med att knapparna frös..det hade dom gjort på min idag själva dödar knappen.:( man kunde flytta den efter lite flår på den men den funka inte då heller så ja flåsa på mer då fick de sen.vad gjorde du byta du knapp eller??

//mitto


ps sorry om mitt inlägg inte passar in :/
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 10 januari 2011 kl. 14:59:46
Jag fick ny knapp, men det hjälper ju föga när knappens grundkostruktion inte är gjord för att tåla vatten och kyla.
Värdelöst är vad det är.
Den knapp jag haft mest problem med i vinter är fartspärren för backen, som fryser i påverkat läge vilket iofs bara är bra, då slipper man hålla på och trycka in den varje gång man skall backa.

Hela knappklumpen på vänster sida har en otroligt dålig konstruktion för att vara till en maskin som skall användas i ur och skur året runt.

Det finns alltså plats för förbättringar även på marknadens dyraste maskiner.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: mittonen skrivet 10 januari 2011 kl. 15:04:27
hej hej okey fick du en ny knapp en likadan alltså.?
min funkar än annars får man väl fixa ny knapp.

//mitto
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 10 januari 2011 kl. 15:07:54
Om knappen går sönder så löser en ny knapp de akuta problemen, men det löser ju inte det ursprungliga felet, att kontruktionen är värdelös.
Nu är det ju dessutom så att knapparna inte behöver gå sönder för att man skall råka ut för problem.

Hur kul är det att åka ut på en fisketur på vintern, och inte kunna trycka in startknappen när man skall hem?
Man blir rätt kall om händerna innan man tinat upp klumpen med sina händer kan jag meddela.  :knupple:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: E4W skrivet 10 januari 2011 kl. 15:26:12
Inte för att det är rätt, men att skydda knapparna lite när man tex. står parkerad efter att ha kört och det snöar tex.

Jag inbillar mig utan att veta att det kanske strömmar värme från motorn som som letar sig upp mot knapparna och låter vätska tränga in som sen fryser.

Men som jag nämnde i början, det är ju inte rätt att behöva göra så, har iaf. en kompis som bor en bit norrut i landet, han slänger på en gammal press när han parkerar för att slippa göra rent från snö när han ska ut och köra.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 14 januari 2011 kl. 07:48:54
M.Olsson hade problem med sin knapp, han fick 2011 års knappar, de är bättre.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: mittonen skrivet 14 januari 2011 kl. 07:59:49
M.Olsson hade problem med sin knapp, han fick 2011 års knappar, de är bättre.

okey okey ska ringa ÅF på måndag se vad han säger.stänger inte av min med dödar knappen nu när de är kallt riktigt tråkigt när man står på sjön o den vill inte funka :)

//mitto
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: mys pappan skrivet 14 januari 2011 kl. 13:13:38
jag brukar ta en tex ica påse över styret när den står ute över natten ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 14 januari 2011 kl. 13:53:27
Alla tips om hur man går runt problemet bekräftar bara att det är en konstruktionsmiss.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Gizmo skrivet 14 januari 2011 kl. 14:10:12
Idag var första gången jag haft nått problem med min, tändningslåset hade frysit ihop efter att jag hade haft den i verkstan över en dags och sedan vart det -23 grader ute, en gummi grej över tändningslåset som det brukar vara på snöskotrar skulle nog kunna hjälpa en del mot problem som det, jag spraya i låsolja så nästa gång lär det nog funka.
Vad det gäller knapparna så kanske siliconspry kan hjälpa att förhindra att dom fryser fast, ska testa sen själv.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: mittonen skrivet 14 januari 2011 kl. 14:13:22
samma för mig idag :( hade oxå låsolja så gick de bra igen bara vrida på o tuta o köra :P
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 18 januari 2011 kl. 22:18:16
Ny felrapport.

Som alla kanske vet så gillar jag att ploga snö...
Har alltså gjort det en hel del.
Ändå sedan maskinen var ny har winschstyrningen upp/ned då och då klickat, men inte värre än att det har varit acceptabelt.
På senare tid har den blivit allt mer kinkig när jag kört ett tag och amskinen blivit varm (solenoidpaketet sitter mitt i värmen från kylfläkten).

Mest problem har jag haft med att den inte velat lyfta plogbladet, men så plötslig igår var det inte lönt att sänka, gick bara inte  :banghead: :banghead:

Det blev att avbryta mitt i snöröjning (15 cm nysnö) och börja skruva...

Hittade knappt var relämodul/solenoidpaket satt, men efter att ha lossat det mesta av plasten, framrutan mm så kunde jag hitta den genom att följa kablarna från winschmotorn. Trångt...

Som vanligt var verkstan ÖVERHOPAD med jobb, och dessutom ett par man sjukskrivna (varför anställer de inte fler) så jag åkte istället för att lämna in den på garantireparation bara in och hämtade en ny solenoidenhet, och bytte den själv, tog väl kanske 1 timme, eller 2.  ;)

Efter bytet fungerar allt bättre än jag kan påminna mig att det gjort någonsin.  ()p

Ålder på maskinen, ca 16 månader, plogat mycket, JA. (Extremt)
Garantin täckte, alltså ingen kostnad, förutom tid, resa, och några blodiga knogar p.g.a. hur trångt den satt placerad.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 mars 2011 kl. 19:11:07
Liten rapport från vintern.

Allt har fungerat bra i vinter, förutom då solenoidpaketet för vinschen, men även den fungerr nu som en dröm.
I år, efter att nyhetens behag med bandsatsen lagt sig lite, kör jag oftare snöskoter när jag åker ut i skog och mark.
Bandsatsen är fantastisk om man vill köra i sakta mak, men vill man komma nån vart, och köra lite fortare (fortare än typ 30 km/h) så blir det helt enkelt vare sig bekvämt, eller speciellt roligt med all uppflygande snö.

Motormässigt går maskinen som när den var ny, likaså tycker jag i allt övrigt att den känns väldigt fräsch.

Nu efter ca ett och ett halvt år kan jag inte säga annat än att jag är helnöjd, och har svårt att se att jag skulle kunna byta upp mig.
Finns det någon som har ett seriöst alternativ på maskin som skulle göra att jag bytte upp mig är jag dock intresserad.

Min krav:

Fyrhjulsdriven
Rejäl generator, som klarar att ladda batteriet även om man använder vinschen mycket, i mitt fall för att ploga.
Bra pulver i motorn
Bra fjädring
Bra sittkomfort
Tvåsitsdyna
Går utrusta med plogpaket
Driftsäkerhet

Kom gärna med förslag.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Hydro skrivet 4 mars 2011 kl. 19:14:28
Med de kraven är det väl bara Can-Am och eventuellt Polaris som kan funka..?
LV-reggning är alltså inte ett krav?
 
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: jaas skrivet 4 mars 2011 kl. 19:16:14
Ja någon av Polaris X2 maskiner är väll den enda som uppfyller kraven och inte är en can-am.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 mars 2011 kl. 19:23:31
Ja, landsvägsreggat är ett krav.
Det behöver inte vara dubbeldyna, men det skall gå bra att ha en med sig på sadeln.
En kort Can Am är lite för kort sadel på tycker jag.

Testade en Polaris förra året, och blev inte impad av motorn, kändes lite trög i accet tycker jag.
Lite orolig på vägen också...
I övrigt kändes den riktigt bra.

Alternativet, om jag inte byter fyrhjuling är nog att köpa en Can Am Spyder, om plånboken (och sambon) så tillåter.
Det skulle vara kul tror jag, har testat en för ett par år sedan och det var verkligen häftigt.
Tror även att jag skulle använda den rätt ofta, kanske inte så många mil, men ofta.

OM man köper en sån har jag funderat på att eventuellt byta ned mig till en Can Am 500 med plogpaket, men då tappar man väl servon... och då blir det väl inte lika kul med bandsatsen...

Lite synd egentligen, min tanke med denna tyå av långtest var ju att byta hjuling mer eller mindre varje år och skriva vad jag tyckte om maskinen, men det känns ju inte kul att byta ned sig...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Hydro skrivet 4 mars 2011 kl. 19:34:55
Alternativet, om jag inte byter fyrhjuling är nog att köpa en Can Am Spyder, om plånboken (och sambon) så tillåter.
OM man köper en sån har jag funderat på att eventuellt byta ned mig till en Can Am 500 med plogpaket, men då tappar man väl servon... och då blir det väl inte lika kul med bandsatsen...

Så om du inte byter fyrhjuling köper du en trehjuling och sen byter du i alla fall fyrhjuling och då mot en tråkigare modell med mindre prestanda och utrustning?
Detta låter rätt dumt i mina öron, både resonemanget som sådant och dess resultat.
...och du har inte uppfattats som dum, så.......?  :whip:

Nä, behåll 800:an och köp eventuellt en trehjuling om det nu lockar mer än en tvåhjuling och stanna där.
800:an har ju inte nån riktig utmanare, möjligtvis kanske en RZR eller en Commander kan ge åkandet en ny dimension om man nu ofta åker två, men då tappar man ju en del i både smidighet och frihet.
 
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 mars 2011 kl. 19:38:20
Att byta ned mig till en 500 (kanske beggad) skulle vara ett sätt att hålla nere kostnaderna, inget annat.

Har inte MC-kort, och ids inte ta det heller, sen är det ju rätt farligt med tvåhjulig MC, känns inte som min grej riktigt, har för mycket i livet som jag uppskattar för att riskera livet på en tvåhjulig MC.

(Vet att jag INTE skulle köra sakta)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: polaris 800 skrivet 4 mars 2011 kl. 19:40:21
prova den nya polaris 850"in så blir du nöjd.finns även som x2"a
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 mars 2011 kl. 19:41:00
Ja, det skall jag göra.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: polaris 800 skrivet 4 mars 2011 kl. 19:43:48
can-am i all ära,men har du tänkt att lämna vägen i bland. så finns det ingen maskin som slår 850"in i komfort i skogen.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 mars 2011 kl. 19:47:16
Mmm, men jag kör väldigt lite i terrängen.
Tror helt enkelt att jag är lite för laglydig för att det skall kännas OK helt enkelt.

Visst händer det, och jag tror säkert att det finns lika bra eller bättre maskiner för terräng, kanske t.o.m flera olika.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Hydro skrivet 4 mars 2011 kl. 19:51:56
Inte i terrängen?
Då kan man ju vända på det än en gång... inte mot mc-hållet denna gång utan mot snöslunga/traktorhållet...
Vad är det egentligen du har fyrhjulingen till förutom snöskottningen och att hålla liv i denna tråd?
Skall man bara åka vägar så är ju en trehjuling mer anpassad och lämpad för ändamålet med tanke på komfort, prestanda, transmission och bromsar.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 mars 2011 kl. 19:57:15
Jag använder den för att flytta min båt mellan olika små sjöar här i trakterna (fiskar gärna)
Jag använder den för att köra kompost, sand, jord, källsorteringen mm, mm när jag har släpet kopplat.
Jag använder den för att köra runt och njuta.
Plogar som sagt var, och vår gård är inte kul att skotta med en traktor, för liten...
Har inte heller plats för en traktor, eller något som helst traktorintresse. (hatar att skruva)
Kör rätt ofta på stigar/skogsvägar o.s.v., men i terräng, på riktigt - färdas jag väldigt sällan.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Hydro skrivet 4 mars 2011 kl. 20:04:52
Då känns det som om du gjorde ett bra val när denna köptes och något bättre för ändamålet och kraven finns nog "tyvärr" inte.
Att 850:n kommit i X2-utförande gör ju att du då kan få passagerare och servo även där, men uppförandet på asfalt och prestandan lär knappast bättrats så särskilt mycket bara pga ett extra säte...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: polaris 800 skrivet 4 mars 2011 kl. 20:22:02
Då känns det som om du gjorde ett bra val när denna köptes och något bättre för ändamålet och kraven finns nog "tyvärr" inte.
Att 850:n kommit i X2-utförande gör ju att du då kan få passagerare och servo även där, men uppförandet på asfalt och prestandan lär knappast bättrats så särskilt mycket bara pga ett extra säte...
helt rätt en polaris är inte byggd för vägen.det är en skogsmaskin därav dom fina skogs egenskaperna.gällande effekt så har jag kört båda märkena och att påstå att can-am har bättre prestanda är åt helvete fel.men hur fort kan man köra i skogen?därav mitt val då jag vill ha det bästa i skogen.väg närmar jag mig inte ens,så är det bara plogning och väg åka du är ute efter så har du redan rätt maskin.x2"an har ingen servo.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 5 mars 2011 kl. 19:58:41
Mmm, det är väl i princip det jag kommit fram till också.
Lite synd, men bra att man gjort rätt val.  :)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: StefanN skrivet 7 mars 2011 kl. 00:43:09
En Polaris RZR 900 kanske?  :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zrc-wqg20Bo[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ultT74zL5Fw&feature=related[/youtube]

Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 8 mars 2011 kl. 13:11:47
bekymmers fritt kan man knappast säga om polaris och deras fyrhjulsdrift, den gör inget annat än strular.
funkar säkert skitbra på sommaren, men vintertid när diffen får jobba lite så håller grejerna inte.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: polaris 800 skrivet 8 mars 2011 kl. 14:03:25
ja jag vet ju att du haft strul med din,men det drar ju inte ner dess tillförlitlighet bara för att en maskin strular.har ju själv haft ett helt gäng polaris som jag misshandlat,har lyckats knäcka en diff men det var lagret på ingående pinjong som rök.alltså aldrig lyckats bli utan 100% drift.den funkade till och med när lagret gick åt skogen.tömde diffen när jag kom hem, och det ramlade ur kulor ur den men funkade gjorde den ()p
atvnerd hur har det gått med din diff? har dom kollat på den än
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 8 mars 2011 kl. 18:10:38
Jag är inte direkt ensam med problem med diffen, flera rzr med problem, av 4som kör Polaris här hemma är det bara 1 som har problem fritt med diffen....

Nej de har inte kollat diffen än.
Den krånglar efter körning längta sträckor i snö, där diffen får jobba, först blir den seg, sen lägger den av helt
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: polaris 800 skrivet 9 mars 2011 kl. 08:22:15
Jag är inte direkt ensam med problem med diffen, flera rzr med problem, av 4som kör Polaris här hemma är det bara 1 som har problem fritt med diffen....

Nej de har inte kollat diffen än.
Den krånglar efter körning längta sträckor i snö, där diffen får jobba, först blir den seg, sen lägger den av helt
                                                                                                                                               lite offtopic men. hmm du vet väl att det ska va olja i diffen ()p vi är nog 15 man som kör polaris här hemma,och en har lyckats få diffen till att lägga av.han låg och lekte på isen med 2wd i vilket resulterade i trasig korg.men den satt jag i en korg från john deere sen har den funkat klockrent,tror många leker utan att ha awd i och det ska man inte. ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Svezon™ skrivet 24 mars 2011 kl. 20:48:40
Ursäkta off topic - MEN
Är det inte jävligt kasst att man inte kan få köra som man vill med sin atv?
Konstigt att man inte ens kan ha riktig tvåhjulsdrift, när man skryter så över sin äkta fyrhjulsdrift?  ;D
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: AtvNerd skrivet 24 mars 2011 kl. 20:58:18
Jag är inte direkt ensam med problem med diffen, flera rzr med problem, av 4som kör Polaris här hemma är det bara 1 som har problem fritt med diffen....

Nej de har inte kollat diffen än.
Den krånglar efter körning längta sträckor i snö, där diffen får jobba, först blir den seg, sen lägger den av helt
                                                                                                                                               lite offtopic men. hmm du vet väl att det ska va olja i diffen ()p vi är nog 15 man som kör polaris här hemma,och en har lyckats få diffen till att lägga av.han låg och lekte på isen med 2wd i vilket resulterade i trasig korg.men den satt jag i en korg från john deere sen har den funkat klockrent,tror många leker utan att ha awd i och det ska man inte. ()p
Nu ska du vara snäll , annars postar jag våra PM ang Polaris awd  ;D
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Allinstar skrivet 23 maj 2011 kl. 13:47:05
Hejsan,
Har en 800R max Ltd 2009.
Den låga vindrutan är ok i terängkörning på vintern < 50Km / tim.
På väg > 50 blir vindbruset kraftigt till outhärdligt.
Fick byta hos min leverantör Tuppz i Bollnäs kostnadsfritt till den högre rutan som är lätt att demontera.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Dar'Xol skrivet 21 augusti 2011 kl. 13:08:31
jag brukar ta en tex ica påse över styret när den står ute över natten ()p
Vafaan, har ni grejerna utomhus på natten?  :hmmm: :lol:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Mattismarkus skrivet 5 april 2012 kl. 09:37:43
Ja hur nöjd är du med hjulingen då du haft den ett tag?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 5 april 2012 kl. 11:07:14
Allt rullar på och funkar fint med själva maskinen, däremot har jag problem med att det går av bultar i infästningarna för bandsatsen, både föär antirotationsstagen och för styrstoppen.
Två batteribyten har det blivit på de dryga två åren som gått, och i höstas hade jag problem med att batteriet sögs ut, tror det var nåt tjall i tändningslåset, för efter att jag sprayat med låsolja så upphörde de problemen.


Ett återkommande problem har jag även med vinschen eftersom jag plogar rätt mycket, solenoiden håller bara för x antal till/frånslag så år den slut och måste bytas, vilket kostar över 1000 kr.
Nu sist demonterade jag den och rengjorde/filade kontaktytorna, och det funkade fint.  ()p ()p


Av någon outgrundlig anledning börjar även bakdäcken bli rätt slitna.  :dntknow: ;)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Mattismarkus skrivet 5 april 2012 kl. 13:26:13
så det strular me bultar till banden?
jag vet ju inte hur det ser ut på din, men de enda ja fått göra med min sats e o efterdra allt en gång sen har det funkat..

men jag kan tänka mig att din servo e mkt kraftigare än grizzlyns och de kanske e därför de strular me styrstoppen?

du e inte sugen på o byta igen?
synd att inte 1000 finns i längre version för då hade jag vart riktigt sugen...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 5 april 2012 kl. 17:34:10
Nja, styrstoppen är märkligt, bulten har gått av några gånger utan att jag tyckt mig belasta maskinen så hårt att det skulle behöva ske.


Vad gäller antirotationsstagen så har den övre infästningen lossnat en gång, när bandsatsen var ny (bult som sträcktes av) vilket resulterade i att hela bansatsen roterade och slog sönder bakskärmen, och fotbaljan på vänster sida.
Nu i vinter har ena bulten gått av vid nedre infästningen, men det uppmärksammade jag vid kontroll före körning, så det hann inte sluta med några skador på maskinen.


Jag är inte så sugen på att byta, sedan jag köpte min Can Am spyder så kör jag mest bara med den på sommarn.
Att ligga på topp båda vad gäller 3 och 4 hjul blir liiite dyrt också...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: atv sugen skrivet 8 juni 2012 kl. 00:42:48
Hej jag håller på att spara i hop till en atv å funderar väldigt mycket på en ca 800 max xt p. Du skrev i en annan tråd att din blir väldigt varm när du kryp skör den. Och hur upp lever du kryp förmågan på den.
Ska använda den till mest på väg å en hel del skogsväg åkning.
Men vill ju ut skogen då å då utan att grilla bena av mig.
Har bara haft tillfälle att prova en på en parkerings plats.

Det finns en risk att det blir en x8 i stället på grund av priset.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 8 juni 2012 kl. 06:43:49
Tja, det kanske går få den "Kallare" med avgasbandage/avgastejp, men jag har inte gjort något sådant, det går ju köra den, men är det varmt ute så brukar jag ta på mig byxor, och t.o.m ibland "högstövlar" för att det inte skall bli så varmt på nedre delen av vänster ben (under knät).
Det blir varmt (så varmt att dekalen på vänster sida lossnat av värmen), men det är ju inte så att det inte går använda maskinen.


Krypkörningsförmågan är väl inte optimal, och jag är tveksam till att rekommendera maskinen som timmerdragare, men skall du köra med tom maskin så ser jag inga större problem med det efter en tids körning lär du dig reglera farten även om du måste köra sakta.
Bättre maskiner finns säkert, men jag har inte testat så många oilka maskiner med den typen av körning, och som ligger i samma/liknande motorstorlek att jag kan ge någon bra jämförelse.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Jam skrivet 3 februari 2013 kl. 12:47:50
Jag har bandagerat min maskin (800 max 2010) och det blev skillnad vid vänster ben. Det är ett rätt pilligt jobb, man måste ju ta loss alla delar.
En annan positiv effekt var att maskinen blev betydligt tystare vid förarplatsen. Nu hör man tydligt att ljudet kommer bakifrån avgasröret. Jag körde tidigare (tinnitus och överkänsliga öron) alltid med kåpor, nu är det inte nödvändigt.
Det sämsta med denna maskin verkar vara reglageklumpen...allt fryser direkt det blir minusgrader.
Jag plockade isär eländet och installerade en vanlig fjäderbelastad vippbrytare till starten.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Thyrén skrivet 8 februari 2013 kl. 07:38:58
Nu är det dags att säga hej då cosy.
Det räcker med personangrepp och allt vad det är då.

Hej då.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 8 februari 2013 kl. 08:03:54
Han är bannlyst nu, låt oss återgå till ämnet.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 7 augusti 2013 kl. 00:02:04
Nu är ljuddämparbandage monterat, borde vara standard.
Jag bedömer att det måste vara väldigt svårt att använda en 800 i t.ex. skogsbuk, den brinner upp...
Med ljuddämparbandaget blev det märkbart bättre, men det är ju ändå varmt.
Tystare går den också.

Jag är nöjd med dagens insats, kostade 326 kr inkl två klammer.
15 meter av 1" bandageband, räckte precis.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Pelle_jkpg skrivet 7 augusti 2013 kl. 00:06:12
Tips gällande bandage, när det bränt till sig. Var lite varsam när du spolar på det med slang/högtryck.
Det vittjar gärna upp sig då och så får man linda om det.

Och oavsett färg tidigare kommer de bli vita efter nån tvätt.
(provat 3 olika fabrikat)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Persson- skrivet 7 augusti 2013 kl. 07:43:34
Biltema har ett rätt billigt men fult fantyg. Tappade färgen och fransade sig. Säkert hägtryckens fel som pelle säger!

Kollade lite snabbt. Sänkte tempen ca 200 grader enligt min irtermometer. Det gör skillnad (rekommenderas till polaris...).
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Jam skrivet 23 augusti 2013 kl. 20:02:19
Funkar utmärkt till skogsbruk. Jag har i sommar huggit, handlastat och kört hem ca 25 stoora lass...typ 4km enkel väg.
De flesta dagarna var dessutom riktigt varma. Fäkten blåser på ungefär halva tiden men inte ett enda problem.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 23 augusti 2013 kl. 20:08:38
2 inlägg, och "svär på" att Can Am levererar...
Allvarligt talat skulle jag vilja säga att det är ställt utom varje rimligt tvivel att Can-Ams ATV:s går för varma.

Om jag inte blir erbjuden nya plastdetaljer inom någon vecka blir jag besviken, och jag hoppas att alla andra i min situation känner på samma sätt, och blir erbjudna samma möjlighet att få plastdetaljerna utbytta, för att bibehålla det andrahandsvärde man förväntar sig när man köper en Can-Am.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Max skrivet 24 augusti 2013 kl. 10:44:52
Nu är ljuddämparbandage monterat, borde vara standard.
Har du foton på resultatet av montaget? Hade varit kul att se.

Jag bedömer att det måste vara väldigt svårt att använda en 800 i t.ex. skogsbuk, den brinner upp...
Jag håller med där efter att ha sett en kollegas duster, till skogsbruk funkar det med en 500xt eller kanske än bättre en 650. Min 500 funkar annars bra att köra i skogen med, dock kan även den gå varm och fläkten går igång men det funkar bättre än jag upplevt andra med större maskin tex en 800.

Med ljuddämparbandaget blev det märkbart bättre, men det är ju ändå varmt.
Tystare går den också.
Jag är nöjd med dagens insats, kostade 326 kr inkl två klammer.
15 meter av 1" bandageband, räckte precis.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Jam skrivet 24 augusti 2013 kl. 13:05:56
På vilket sätt är antalet inlägg ett mått på hur bra koll man har på sin maskin eller på fyrhjulingar överhuvudtaget?
Men det är klart, jag kanske inbillar mig att det fungerar...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 24 augusti 2013 kl. 13:33:53
Med det menade jag att det kanske var någon som har ett intresse av att framhålla att de INTE går varma, trots att det finns en uppsjö av ägare som bekräftar att de går så varma att plasten smälter redan vid normal körning utan vidare betungande lass.
Men du kanske har en maskin som har nåt "fel" som gör att den inte går varm?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Jam skrivet 24 augusti 2013 kl. 14:01:54
Nej jag har inget intresse av att tala väl om Can Am av någon sådan anledning. Är bara en helt vanlig svenne med en fyrhjuling...
Jag hade hellre haft en japansk maskin men hittade ingen med dubbeldyna när köplusten föll på.
Min har aldrig gått varm i motorn och efter att jag lindat rören är det acceptabelt vid vänsterbenet också.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 24 augusti 2013 kl. 16:07:33
Mmm, håller med, jag har ju hunnit köra med bandagerat rör nu i några veckor, och det blev märkbart bättre.
Utan bandage menar jag dock att det knappast kan fungera att använda dessa maskiner i skogen.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Jagvillintevaramedlängre skrivet 24 augusti 2013 kl. 19:18:36
Med en öppen väsnas-som-fan-pipa verkar de också gå kallare.
Min blir inte lika varm som grannens med lindat originalrör.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Jam skrivet 24 augusti 2013 kl. 20:44:42
I vintras monterade jag motorvärmare. Det var lite struligt att få till men lyckades till sist få dit en ordentlig Defa slangvärmare.

En annan otroligt klantig lösning är ju, som jag skrev i mitt första inlägg, startknappen. Pinsamt dålig.
Ytterligare en irriterande grej (nu är det sista) är oljudet som uppstår ibland när jag bromsar. Det är något som ibland hamnar i ett sånt läge att det vibrerar. Antagligen ett känt fenomen, har för mig att jag läste om det när det begav sig...

Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 3 september 2013 kl. 21:21:09
Dags för första besiktningen imorgon.
Ni håller väl tummarna.  ()p

Lampor och blinkers fungerar, varningstriangel är med, båda backspeglarna sitter på.
(Gas-skruven injusterad)
Nåt annat att tänka på.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: CrozOver skrivet 3 september 2013 kl. 21:25:33
Självklart  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 3 september 2013 kl. 21:27:07
Kom ihåg nu att draget måste bort, eller hur?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: CrozOver skrivet 3 september 2013 kl. 21:28:42
Slutade dom inte kolla dragkroken efter första September?

Edit: https://www.transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/Nya-regler-for-dragkrok-i-host/ (https://www.transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/Nya-regler-for-dragkrok-i-host/)

Men det kanske bara gäller bilar?  :hmmm:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 3 september 2013 kl. 21:30:23
Jo, på bilar i alla fall, men gäller det MC?
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: CrozOver skrivet 3 september 2013 kl. 21:31:45
Står inget om MC  :hmmm:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Hydro skrivet 3 september 2013 kl. 21:43:54
De har väl knappast slutat kontrollera dragkrok, det har jag mycket svårt att tänka mig.
De har däremot slutat ställa krav på registreringsbesiktning för drag på pb.
Men sitter det kula så kontrolleras det säkerligen gällande rostangrepp och funktion ifall den är löstagbar/infällbar.

Så de ignorerar den troligtvis inte, och om det då inte står med i regbeviset så...

Jag hade kört in utan.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 3 september 2013 kl. 21:48:19
De nya reglerna innebär att en typgodkänd personbil eller lätt lastbil, som får en typgodkänd kopplingsanordning eftermonterad, inte längre behöver genomgå en registreringsbesiktning.

Innebär i klartext att jag måste ta bort draget.
Tyvärr hade jag inga verktyg som fixade det, får köra förbi en verkstad och få det fixat.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 9 september 2013 kl. 06:09:41
Dags för återkoppling.
Jag plockade bort draget, och säkerställde att motoreffekten inte var för hög, kollade alla lampor och speglar.

Besiktningen gick bra, enda anmärkningen (muntliga) var lågt halvljus, men då jag förklarade att jag rätt ofta skjutsar, och är less att få arga blinkningar från mötande som anser att jag bländar dem så tyckte besiktningsmannen att det var vettigt att ha lågt halvljus med bara mig på.
Fatta --- Inte ens en trasig damask efter tre år!

På hemvägen stod farbror blå och mätte hastigheten, som tur var hade jag tre bilar framför mig, och möte, så en omkörning var utesluten, så även den testen passerades utan anmärkning.  ()p
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: bjornberg skrivet 3 januari 2014 kl. 13:40:42
Intressant tråd och har läst hela. Är på G att köpa en Canam 500 outlander DPS för skogsbruk. Tror vi att även den har samma problem med ex. värme? Det är en helt ny som skulle köpas!
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Pelle_jkpg skrivet 3 januari 2014 kl. 13:44:45
Intressant tråd och har läst hela. Är på G att köpa en Canam 500 outlander DPS för skogsbruk. Tror vi att även den har samma problem med ex. värme? Det är en helt ny som skulle köpas!

Du kan försöka kontakta Jasp och Rogeroutlander500 (båda har nyare outlander 500 dock G1)
Båda dessa använder sina maskiner flitigt i skogen och på gatan.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 3 januari 2014 kl. 13:47:24
Har inte provat någon 500, men troligen går dom mycket kallare.
Min tidigare 650 var i alla fall inte lika varm som denna.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Thyrén skrivet 3 januari 2014 kl. 14:17:56
Tänk då på att det är ett helt nytt chassi nu (G2). Marklunds maskin har det äldre chassit (G1).

Har inte kört nån 500 G2 tyvärr, men 500 G1 har jag kört lite och det är en väldigt go maskin!! :headbang:
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Robiban skrivet 29 november 2017 kl. 15:12:43
Hallå, nykomling på forumet.

Går i tankarna att skaffa mig en fyrhjuling för lek i snö, sand och grus men också lite lättare skottning på mindre parkering och ev hockeybana när det behövs och det är då renegade 1000 xxc/xmr jag kikat mest på. Har inte bråttom så jag väntar på ett bra objekt/tillfälle men försöker ändå läsa på innan vad som är bra och sämre. Nu är ju denna tråden ganska gammal men ändå klistrad så detta blir väl ingen klassisk "necro" :)

Hur som, hur aktuella är problemen beskrivna i testet på can-am maskiner idag, är det något som förbättras eller "lider" de fortfarande av samma fel? Frusna start-knappar, buggiga servostyrningar, hög värmeutveckling etc.

Vad är det vanligaste felen, täcks de oftast av garantier osv. Dela med er av era erfarenheter :)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 30 november 2017 kl. 06:44:09
Jag vill påpeka att jag aldrig blivit stående p.g.a. frusna knappar, men bara oron att det skall kunna hända om man sitter ute på en sjö och fiskar några timmar borde inte ens behöva finnas.
Servostyrningen har funkat fint på min efter batteribyte och åtgärd på goodwill, jag förutsätter att det problemet är ur världen på nyare maskiner.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: skogsbonne skrivet 30 november 2017 kl. 18:07:55
Hallå, nykomling på forumet.

Går i tankarna att skaffa mig en fyrhjuling för lek i snö, sand och grus men också lite lättare skottning på mindre parkering och ev hockeybana när det behövs och det är då renegade 1000 xxc/xmr jag kikat mest på. Har inte bråttom så jag väntar på ett bra objekt/tillfälle men försöker ändå läsa på innan vad som är bra och sämre. Nu är ju denna tråden ganska gammal men ändå klistrad så detta blir väl ingen klassisk "necro" :)

Hur som, hur aktuella är problemen beskrivna i testet på can-am maskiner idag, är det något som förbättras eller "lider" de fortfarande av samma fel? Frusna start-knappar, buggiga servostyrningar, hög värmeutveckling etc.

Vad är det vanligaste felen, täcks de oftast av garantier osv. Dela med er av era erfarenheter :)

Inga problem med varken knappar, servo eller värme på dom 2 som står i garaget nu, renegade xmr och renegade xxc 1000, hade inga som helst problem med outlander 1000 som jag hade innan heller  :)
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 1 december 2017 kl. 06:24:35
Det är väl just det där med "står i garaget" som gör att knapparna fungerar...
Ute i snö, regn och kyla så är knapparna (på min "gamla") maskin inte designade för vinterbruk.
Det är märkligt, för Can Am bygger ju Ski-doo snöskotrar där det ALDRIG skulle accepteras denna typ av knappar, mekaniska utan gummitätning.
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: skogsbonne skrivet 1 december 2017 kl. 13:15:52
Det är väl just det där med "står i garaget" som gör att knapparna fungerar...
Ute i snö, regn och kyla så är knapparna (på min "gamla") maskin inte designade för vinterbruk.
Det är märkligt, för Can Am bygger ju Ski-doo snöskotrar där det ALDRIG skulle accepteras denna typ av knappar, mekaniska utan gummitätning.

Tror inte någon har sin maskin ute utan tak? står inte i värmegarage utan lika kallt som ute
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 4 december 2017 kl. 06:40:01
Du har aldrig varit i lappmarkerna ser jag på ditt svar.
Skotrar och fyrhjulingar som står ute är mer regel än undantag.
Sommar som vinter.
Jag har haft mina fyrhjulingar ute tills för några år sedan då jag byggde ett extra snedtak mot huset där jag får in mina maskiner.
Och visst, man kan ha kapell, men det är rätt besvärligt att hålla på med kapell...
Titel: SV: Stort Test Can Am 800 MAX XT-p -2010
Skrivet av: Rickard Marklund skrivet 21 mars 2023 kl. 08:22:37
Länge sedan jag skrev nåt här nu.
Har fortfarande kvar maskinen, använder den mest för snöröjning, men det blir ju rätt mycket av det stora delar av året, så den används ändå rätt flitigt.
Maskinen har fått sig några törnar under årens lopp.
Först var det ju plasten som smälte innan jag lindat avgas-bandage på avgassystemet, det har jag inte fixat, men det fungerar ju ändå så att säga.
Sedan slog jag sönder plasten när en av bandsatserna roterade runt, det har bytts ut.
Nu senast körde jag på en stubbe när vi var ute och letade svamp, så aluminiumramen under ena fotplattan har trycks upp några cm, och skjutits bakåt, verkar vara "durumaluminium", för jag har försökt knäcka tillbaks det med järnspett och släggor men det get inte med sig en millimeter, kommer troligen krävas någon form av pressverktyg för att få till det.
Finns ett stag i bakvagnen också, som är svetsat från centrumramens nedre del, som håller upp passagerarens fotplattor, som har "veckat sig" lite, så det ger inte fullgott stöd om man belastar det med sin tyngd.
Första åren krånglade även solenoiden för vinschen till och från, men det har fungerat bra sedan jag öppnade upp den och filade kontaktytorna med diamant-fil.
Har också bytt batteri vart annat till vart tredje år, att ploga sliter hårt på batteriet när vinschen får gå så mycket som den gör vid snöröjning.
Så det finns lite att göra för en händig man för att få den i toppskick.
I övrigt känns det som att maskinen går som när den var ny, inga större fel så vitt jag kan se i alla fall.

Om någon är sugen på att köpa den (Finns i trakterna av Piteå) så kan ni komma med ett bud, eller komma och kolla på den, och provköra innan ni ger bud.
Har ingen aning om timmar och mil, men kan kolla det om någon är intresserad.
Osäkert om jag säljer bandsatsen då jag använder den varje vinter för att kunna snöröja effektivt, måste kolla om den gamla bandsatsen passar på en ny CanAm.

Man kan i alla fall inte säga annat än att den fungerat fantastiskt bra, den är nu 12 år gammal och still going strong.